DİYARBEKİR’DEN DÜNYAYA YAYILAN LEZZET VE ŞİFA

DİYARBEKİR’DEN DÜNYAYA YAYILAN LEZZET  VE ŞİFA
Diyarbekir’in tarihten gelen lezzeti olan baharatlar ve bir çok hastalığa şifa olduğu bilinen şifalı bitkiler yine revaçta. 128 yıllık geçmişi bulunan tarihi Kör Yusuf Baharatçısı’na ,Amerika ve Avrupa’dan bile talep geliyor.

 

 

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşlar baharat çeşitleri ve şifalı bitkileri kapış kapış alıyor.

 

Diyarbekir’in Baharat Mazisi

Baharat ve şifalı bitkiler denince akla gelen ilk şehirlerden biri Diyarbekir’dir. Kentin dünyaca ünlü baharat ürünleri ve şifalı bitkileri,asırlardan bu yana nam salmış durumda. Eski asırlarda Hindistan’dan baharat bitkileri ve şifalı otlar,ticaret kervanları aracılığı ile kente getirilerek burada değirmenlerde  öğütülerek satılıyordu. Şimdilerde ise gelişen teknolojik imkanlarla bu iş daha kolay yapılıyor. Baharat ve şifalı bitkilerin adresi eskiden olduğu gibi günümüzde de Sur içindeki tarihi Çarşıya Şewti (Melikahmet) bölgesi olarak işlevine devam ediyor.

 

 

 

Kör Yusuf Bir Keldani’den Kalma

Baharat ve şifalı bitkiler denince hiç kuşkusuz hemen akla tarihi ve nostaljik öneme sahip Kör Yusuf geliyor. Kente mal olan bir çok ürün ve marka gibi Kör Yusuf da gayrimüslimlerden kalma bir mirastır. Çeşitli etnik kimlik ve inanca mensup insanların huzur ve barış içinde yaşadığı dönemlerin eseri olarak kurularak günümüze kadar geldi. 1891 yılında Keldani asıllı olan ve halk arasında Kör Yusuf olarak bilinen bir vatandaş tarafından kurulan tarihi baharatçı,Kör Yusuf’un Amerika’ya yerleşmesi üzerine 1950’li yıllarda yine Kör Yusuf tarafından Diyarbakırlı Nusret Onur’a devredildi.

 

Kış Yaklaştı,İlgi Yine Arttı

 

Nusret Onur’un vefatından sonra 1967’den beri çocukları Seyaf ve Süleyman Onur kardeşler tarafından bir buçuk asırlık işletmede tarihi gelenek,lezzet ve şifa arayanlarla buluşmaya devam ediyor. Ünü Türkiye’de ve dünyada bilinen Kör Yusuf Baharatçısı,ülke içinden yurt dışına kadar hemen her yerden sipariş alıyor. Vatandaşlar sadece baharat çeşitleri için değil bir çok hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak ıspatlanan ve doktorlar tarafından tavsiye edilen şifalı bitkiler için de buraya akın ediyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle yaşlı vatandaşların ve kadınların ilgisi dikkat çekiyor.

 

 

 

‘Amerika Ve Avrupa’dan Talep Geliyor’

 

Baba mirası ve mesleği olarak bu işi yarım asırdır devam ettiren Seyaf Onur,127 yıldır ayakta kalmalarının ve dünyaya nam salmalarının kaliteden,insana verdikleri değerden kaynaklandığını söyledi. Onur,”Buranın kurucusu Kör Yusuf olarak bilinen gayrimüslim bir vatandaştır. Kendisi 1950’li yıllarda Amerika’ya yerleşince babama devrediyor. Babam 1967’de rahmet etti. Kardeşimle beraber 50 yıldır bu işi devam ettiriyoruz. Sadece Türkiye’den değil,Amerika ve Avrupa’dan bile talep geliyor. Bu bizi memnun ediyor. Hem baharat, hem bitkisel karışımlar olarak, insanlara şifa dağıtan bir iş yerini çalıştırıyoruz. Baharat  tazelik bakımından insanların yoğun ilgisini çekiyoruz.

 

‘İnsan Yaşamı Bizim İçin Değerlidir’

700’e yakın bitki ve baharat çeşidimiz bulunmaktadır. Her otun her bitkinin çok önem taşıdığının bilincindeyiz. Hindistan, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen ürünleri burada halkımızın hizmetine sunuyoruz.Çok çeşitli bitki karışımları vardır. İnsanların hastalığına göre şifalı bitki çeşidimiz vardır. Gelen kişilere hastalıklarına göre bitki çeşidi tavsiye ediyoruz. Kör Yusuf’un 127 yıldır ayakta kalmasının ve dünyaya nam salmasının,tercih edilmesinin en önemli nedeni kaliteden ödün vermemesidir. Para kazanmak amaçtır ama her şey değildir. İlkelerimizden ödün verseydik bugünlere gelemezdik. Bizim için esas olan kalite ve insana değer vermektir. İnsan yaşamı bizim için değerlidir. Bu işi yaptığımız sürece bunlardan ödün vermeyeceğiz” dedi.

Saffet Azbay-Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.