Doç. Dr. Adızel: Tilkilere zarar verirseniz, kirazlar ölür!

Doç. Dr. Adızel: Tilkilere zarar verirseniz, kirazlar ölür!
Soğuk havalarla birlikte yazlıkların, köylerin bahçelerine, kümeslere yaklaşmaları beklenen tilkilerle ilgili uzmanlar uyardı: Öldürmeyin çünkü...

Ekolog Doç. Dr. Adızel: “Tilkiler, yırtıcı kuşlar ve yılanlar kargaları avlayarak popülasyonlarının dengede kalmasına yardımcı olurlar. Örneğin tilkiler aşırı avlanınca denge bozulmaya başlar ve karga nüfusu hızla artar. Ülkenin birçok yerinde sayıları artan kargalar, özellikle tarıma büyük zararlar verebiliyor” dedi. Adıgüzel’in verdiği bilgiye göre Van ’da ekinleri, Afyon’da kiraz ağaçları tehdit edeh karga nüfusu patlamasında, tilki yokluğunun payı var. 

Epizitlik Denge

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde öğretim üyesi Doç. Dr. Özdemir Adızel, tabiatta birçok doğal denge örneği bulunduğunu, bunlardan birinin de av-avcı (epizitlik) dengesi olduğunu belirten Adızel, “Bir ortamdaki av ve avcı sayısının dengede olması gerekir. Bu dengenin bozulması, bize çevre sorunu olarak yansır. İnsan etkisi sonucu günümüzde bu tarz çevre problemleri sık sık yaşanmaktadır” dedi.
Bu tarz av-avcı ilişkisinin karga türleri ile tilkiler, yırtıcı kuşlar ve yılanlar arasında yaşandığını vurgulayan Adızel, şöyle devam etti:
“Bu canlılar kargaları avlayarak popülasyonlarının dengede kalmasına yardımcı olurlar. Örneğin tilkiler aşırı avlanınca denge bozulmaya başlar ve karga nüfusu hızla artar. Ülkenin birçok yerinde bu şekilde sayıları artan kargalar özellikle tarıma büyük zararlar verebiliyor. Bu problemin örnekleri ülkemizin birçok yerinde yaşanmaktadır. Van civarında sayıları aşırı artan ekin kargaları tarımda sorun olmaya başlamıştır. Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesi civarında da başta kiraz üretici olmak üzere bölge çiftçileri, son yıllarda kestane kargası sayısında artış olduğunu ve ürünlerine önemli oranda zarar verdiğini bildirmektedir.”

Açık hedef haline geliyorlar

Tilkilerin doğal dengenin önemli unsurlarından olduğuna ve tarımsal üretim açısından mutlak korunmaları gerektiğine dikkati çeken Adızel, “ Anadolu’da kışın çok sert geçtiği bu günlerde yaban hayvanları besin bulmak için yerleşim birimlerinin yakınlarına kadar inmek zorunda kalıyorlar. Bu zor dönemlerinde açık hedef haline gelebiliyorlar. Birçok kişi, faydalarını bilmedikleri tilkileri öldürebiliyor. Tilkilere, yırtıcı kuşlara ve yılanlara yaşama fırsatı tanımakla yaz aylarında tarım ürünlerinin bolluğunu görmek mümkün olacaktır” diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.