Doğru bilinen yanlışın zararı büyük!

Doğru bilinen yanlışın zararı büyük!
Diyarbakır’ın havasına ve doğasına zarar veren, canlılarını öldüren anız yangınlarına kim dur diyecek. İlgili kurumlara çağrıda bulunan vatandaşlar, önlem alınmasını istiyor. 

Sima Nur Ebik - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da her yıl hasat döneminden sonra yakılan anızlar doğaya zarar vermeye devam ediyor. Kentte dün benzer bir görüntü daha yaşandı. Eğitim Araştırma ile Memur-Sen Toki Konutları yakınlarındaki arazide yakılan anızlar az kalsın faciaya neden oluyordu. Rüzgarın etkisiyle uçuşan kıvılcımlar yerleşim alanlarında tehlikeye neden oldu. 
Birçok zararı beraberinde getiriyor
Anız yakma maliyetinin düşük olmasından çiftçiler tarafından tercih edilen bu işlem doğada bulunan bitkilere, hayvanlara, toprağın yapısına ve tüm canlıları etkiliyor. Bazı çiftçilerin doğru olarak bildiği bu durum, birçok alanı etkiliyor. Anız yakma işleminden sonra toprağın yapısının bozulması, verimsizliğinin artması, çorak toprak artışının fazlalaşması, böceklerin çoğalması ve hastalıkların artmasını da beraberinde getiriyor.
Caydırıcı önlemler alınsın
Anız yakmanın yasaklanması ve cezaya tabi tutulması da bu durumun önüne geçemedi. Yangınların başlıca sebebinden biri olan anız yakma cezası 73 Türk Lirası. Anız yakmanın giderek çoğalması ve uygulanan cezaların hafif kalması beraberinde toprakların çoraklaşması, çevreye verilen zararın artmasına neden oluyor.  Söz konusu durumdan etkilenen vatandaşlar ise yetkililerin, çözüm için daha caydırıcı yollar üretmesini bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum