Domuz sürüleri üzüm bağı ve fıstık ağaçlarına dadandı

Domuz sürüleri üzüm bağı ve fıstık ağaçlarına dadandı
Siirt'te merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunan Gökçebağ Beldesi Koçpınar Mahallesi'ndeki yaklaşık 20 üzüm bağına dadanan domuz sürüleri, üzüm üreticilerini iflasın eşiğine getirdi.

 

Çok sayıda fıstık ağacına da zarar veren domuz sürüleri karşısında çaresiz kalan üreticileri mağdur olduklarını belirterek, zararlarının karşılanmasını istedi.


Gökçebağ Beldesi Koçpınar Mahallesi'ndeki 20 üzüm bağı ve fıstık ağaçlarına, son günlerde dadanan domuz sürüleri köylü üreticiye büyük zarar verdi. Geçen yıllarda da domuzların bahçelere girdiğini ancak bu denli büyük çapta hasara yol açmadığını belirten köylüler, domuz sürülerinin sıcak havadan etkilendikleri için bunu yaptıklarını düşünüyor. Köyde daha önce de benzer olaylara tanık olduklarını belirten köy sakinlerinden Halil Demir, şöyle konuştu;

"Akşam saatlerinde serin olduğu zaman domuz sürüleri bağıma gelerek fıstık ağaçlarına ciddi zarar verdi. Sabah erken saatte bağıma geldiğimde gördüğüm manzara karşısında şoke oldum. Daha önceki senelerde köyümüze domuz sürüleri geliyordu. Ancak, ilk defa bu kadar zarar verdiler. Tahminimizce bu sürüler sıcaklardan etkilendi ve su kenarlarından kaçarak serin yerleri tercih ettiler. Fıstık ağaçlarımız ciddi bir zarar gördü ama yine şükür ediyoruz. zaman zaman buraya ailem ile geliyorum şayet o sırada saldırmış olsalardı durum daha kötü olabilirdi. Sadece benim bağımda zarar yok, ancak en büyük zarar benim bağımdadır. Diğer bağlarda da zarar var, benim tespit ettiğim kadarıyla yaklaşık 20 bağa ciddi zararlar verilmiştir. 30 yıllık fıstık ağaçları domuzlar tarafından yok edildi. Bizim yetkililerden tek istediğimiz bize izin verilsin bunları avlayalım olağan üsttü hal olduğundan avlama yapamıyoruz ve bağlarımız gözümüzün önünde yok olur."

Koçpınar Mahallesi sakinlerinden Mehmet Halil Aldemir ise, domuzların üzüm bağı, hem de fıstık ağaçlarına zarar verdiğini söyledi. Aldemir, şöyle dedi:

"Gördüğünüz gibi bağlarımızı domuzlar istila etti. Burada bulunan birçok bağın ciddi zarar gördü. Ben bu bağdan yılda 6-7 ton üzüm alıyorum bu sene domuzlar yüzünden 150 kilo belki de daha az alacağım. Biz yetkililerden istediğimiz bize hasat dönemine kadar avlanma izni verilsin ancak olağan üsttü olduğu için yapamıyoruz. Bir fıstık ekildiği zaman verim vere bilmesi için tam 30 yıl geçmesi gerekiyor. Ben askere gitmeden önce yanı 32 yıl önce ektiğim fıstık domuzlar tarafından yok edildi."

Şikayetler üzerine söz konusu bağlarda incelemelerde bulunan Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, birçok üzüm ve fıstık ağacının zarar gördüğünü tespit ettiklerini anlatarak, "Gelen şikayetler üzerine fıstık bağlarından inceleme yaptık ve gördüğümüz manzara karşısında şok olduk. Domuzlar buraya gelerek özellikle büyük emekler ile yetişen 20-30 yıllık fıstık ağaçlarına zarar vermişler. Olağan üsttü hal olduğundan avlanma yapılmıyor. Biz birlik olarak gerekli yerlerden avlanma yapılama bilmesi için izin almaya çalışacağız" diye konuştu. (DHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.