Dört mevsim tarla suluyorlar

Dört mevsim tarla suluyorlar
Nusaybin’de 7 yıldır tarım arazisi sulayarak geçimini sağlayan Kendal Şehmus, "Yaklaşık 400 metre derinliğindeki kuyulardan su çıkarıyoruz. Gittiğimiz arazilere evlerimizi de taşıyoruz" diyerek yaptığı işi anlattı. 

Mezopotamya Ovası’daki verimli topraklarda ekim yapan çiftçiler, yılın ilk hasadını toplamak üzere. Mardin sınırları içerisinde yer alan ovada, çiftçiler yılda 2 defa hasat yapıyor. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, yılın ilk yarısında nohut, buğday, arpa, mercimek eken çiftçiler, Haziran ayında başlayan ikinci hasat döneminde ise genelde mısır ekimi yapıyor. Söz konusu hasat döneminde en büyük iş de "sulamacı" olarak bilinen sulama emekçilerine düşüyor. Gittikleri her tarlaya evlerini de götüren emekçiler, toprak sahipleriyle sezonluk anlaşma yapıyor. Emekçiler, arazinin sulamasından sorumlu oluyor.

400 METREDEN SU ÇIKARIYOR

Kente bağlı Nusaybin'de 7 yıldır bu işi yapan 27 yaşındaki Kendal Şehmus, ailesinin geçimini sulamacılık yaparak sağladığını söyledi. Suriyeli olan Şehmus, Türkiye’ye geldiğinden bu yana bu işle uğraştığını belirtti. Sezon başında toprak sahipleriyle belli bir ücret ya da yüzdelik oran üzerinden anlaşma yaptıklarını kaydeden Şehmus, kendisinin hasattan gelen ücretin yüzde 10’unu alacak şekilde anlaşma yaptığını ifade etti. Ailesiyle birlikte sulama yaptığı arazinin yanında bulunan eve yerleştiğini dile getiren Şehmus, günde 2 kere sulama yaptığını dile getirdi. Şehmus, 400 dönüm araziyi sulamakla sorumlu olduğuna işaret ederek, “Her tarlanın içinde kuyu var. Bu kuyular yaklaşık 400 metre derinliğinde. Kuyulardan çıkan su ile tarlayı suluyoruz” dedi.

YAZ KIŞ SULUYORLAR 

Bir günde ancak 30 dönümü sulayabildiklerine değinen Şehmus, “Yaz kış tarlada sulama yapıyoruz. Özelikle kış aylarında sabahın erken saatlerinde sulama yaparken zorlanıyoruz. Hava soğuk oluyor ve biz su ile çalışıyoruz. Yaz aylarında ise güneş altında kalan borular çok ısındığı için boruları taşımada sorunlar yaşıyoruz” sözleriyle karşı karşıya kaldıkları sorunları anlattı. Sorumlu olduğu tarlaların parça parça ve dağınık olduğuna dikkati çeken Şehmus, bütün tarlayı sulamak için traktörlerle boruları taşıdıklarını ve bu işlemi her gün yapmak zorunda olduklarını söyledi. Şehmus, arazi sahipleriyle anlaşmazlığa girdiklerinde ise, yeni sezon için başka bir arazi aradıklarını ve evlerini buraya taşıdıklarını sözlerine ekledi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.