DSÖ'den çocuklar için maske rehberi

DSÖ'den çocuklar için maske rehberi
"12 yaş ve üstü çocuklar, özellikle diğerlerinden en az bir metre mesafeyi garanti edemediklerinde ve bölgede yaygın bulaşma olduğunda, yetişkinlerle aynı koşullar altında maske takmalı."

TİGRİS HABER - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), altı ile 11 yaşları arasındaki çocuklar için virüsün bulaşmasının ne kadar yaygın olduğunu ve çocuğun yaşlılar gibi yüksek riskli bireylerle etkileşime girip girmediğini dikkate alarak tavsiyelerde bulundu.

Bianet.org’un aktardığına göre, çocuklar için hazırlanan rehberde ayrıca, çocukların maskeleri güvenli bir şekilde kullanmasına, takmasına ve çıkarmasına yardımcı olmak için yetişkin gözetimi ihtiyacını da vurgulandı.

DSÖ yetişkinlere şu tavsiyede bulunuyor:

"Yaygın bulaşma olan bölgelerde, 60 yaşın altındaki ve genel olarak sağlığı iyi olan tüm yetişkinler, diğerlerinden en az bir metre mesafeyi garanti edemediklerinde maske takmalıdır.

"Bu, özellikle çocuklarla ve birbirleriyle yakın teması olan çocuklarla çalışan yetişkinler için önemli."

Fransa kısa süre önce bunu 11 yaşın üzerindeki tüm çocuklar için zorunlu hale getirdi ve Birleşik Krallık'taki bazı okullar, resmi hükümet yönergesi olmasa da, öğrencilere maske takmayı zorunlu kıldı.

Çocuklar maskeyi nasıl takmalı?

DSÖ ve UNICEF, 12 yaş ve üstü çocukların yetişkinlerle aynı koşullarda, özellikle de başkalarından en az 1 metre mesafeyi garanti edemedikleri ve bölgede yaygın bulaşma olduğu durumlarda maske takmalarını tavsiye ediyor. Tavsiyeler şöyle:

-Çocuklar, maske takarken yetişkinlerle aynı ilkelere uymalı.

-Bu, maskeyi takmadan önce alkol bazlı bir el losyonu kullanıyorsanız en az 20 saniye veya sabun ve su kullanıyorsanız en az 40 saniye ellerinizi temizlemeyi kapsıyor.

-Maskenin burnu, ağzı ve çeneyi kapatacak büyüklükte olduğundan emin olun.

-Çocuklara maskenin ön tarafına dokunmamak ve çenenin altından ya da ağızlarının içine çekmemek dahil olmak üzere maskenin nasıl düzgün takılacağı öğretilmeli.

-Maskeyi bir torba veya kapta saklamalı ve maskeyi başkalarıyla paylaşmamalılar.

Oyun oynarken maske takmalılar mı?

-Çocuklar spor yaparken veya koşma, zıplama veya oyun alanında oyun oynama gibi fiziksel aktiviteler yaparken nefeslerini tehlikeye atmaması için maske takmamalı.

-Çocuklar için bu etkinlikleri düzenlerken, diğer tüm kritik halk sağlığı önlemlerini teşvik etmek önemli: diğerlerinden en az 1 metre uzakta olmak, birlikte oynayan çocukların sayısını sınırlamak, el hijyeni tesislerine erişim sağlamak ve bunların kullanımını teşvik etmek.

Çocuklar evde maske takmalı mı?

-COVID-19'u düşündüren semptomları olan her çocuk, tolere edebildikleri sürece tıbbi maske takmalı.

-Çocuk izole edilmeli ve semptomlar hafif olsa bile kendini iyi hissetmeye başlar başlamaz tıbbi yardım alınmalı. Evde hasta çocuğun 1 metre yakınına gelen aile üyeleri / bakıcılar da maske takmalı.

-Hasta olan veya COVID-19’a neden olan virüs testi pozitif çıkan bir aile üyesi, mümkünse herkesten izole edilmelidir. Çocuk, eve hasta kişinin 1 metre yakınına gelirse, yetişkin ve çocuk bu süre içinde tıbbi maske takmalı.

Hangi noktalara dikkat edilmeli?

-5 yaş ve altı çocukların maske takması gerekli değil. Bu, çocuğun güvenliğine ve genel menfaatine ve minimum yardımla maskeyi uygun şekilde kullanma kapasitesine dayanıyor.

-6-11 yaş arası çocuklar için maske kullanma kararının ise aşağıdaki faktörlere dayanması gerektiği belirtiliyor:

-Çocuğun ikamet ettiği bölgede yaygın bulaşmanın olup olmadığı,

-Çocuğun güvenli ve uygun şekilde maske kullanma becerisi,

-Maskelere erişimin yanı sıra belirli ortamlarda (okullar ve çocuk bakım hizmetleri gibi) maskelerin yıkanması ve değiştirilmesi,

-Yeterli yetişkin gözetimi ve çocuğa maskelerin nasıl takılıp çıkarılacağı ve güvenli bir şekilde takılacağına dair talimatlara uyulması,

-Öğretmenler, ebeveynler / bakıcılar ve / veya tıbbi sağlayıcılar ile istişare halinde maske takmanın öğrenme ve psikososyal gelişim üzerindeki potansiyel etkisi,

-Çocuğun, yaşlılar ve diğer altta yatan sağlık sorunları olanlar gibi ciddi hastalık geliştirme riski yüksek olan diğer insanlarla olan yakınlıkları ve etkileşimleri.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.