DTSO heyetinden Erbil Valisine ziyaret

DTSO heyetinden Erbil Valisine ziyaret
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)'nun Kürt bölgesindeki ziyaretleri sürüyor.

HABER: İLYAS AKENGİN

Tigris Haber- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)'nun Kürt bölgesindeki ziyaretleri sürüyor. İki günden bu yana önemli temaslarda bulunan DTSO heyeti Erbil Valisi Nevzat Hadi ile bir araya gelerek, sınır kapısında yaşanan sorunlar, Kürt bölgesindeki ticaretin geliştirilmesi ve Erbil-Diyarbakır uçuşlarının  yeniden başlaması gibi konuları ele aldı. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) öncülüğünde Batman Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan heyet, Kürt bölgesine yapılan ziyaret kapsamında Erbil Valisi Nevzat Hadi ile bir araya geldi. 


El birliği ile kalkınmamız lazım

erbil-vali-2.jpg


İş insanları heyetini makamında ağırlayan Erbil Valisi Nevzat Hadi, referandum sonrası Türkiye ile ilişkilerin ciddi yara aldığını belirterek, "Ancak son dönemlerde ilişkiler normale dönmeye başladı. Biz  ilişkilerin  normalleşmesinden yanayız. Sayın Mesut Barzani iki günden bu yana Bağdat'ta bir takım görüşmeler yapıyor. Bu görüşmeler çok verimli oldu. Yeni ve güzel gelişmelerin olacağına inanıyorum. Şuan Bağdat bölgesinde ciddi bir açık var. 


Çünkü Bağdat yeniden inşa ediliyor. Bu alanların doldurulması önemlidir. Bu  bölgelerde Kürt iş insanlarımızın bağlantılarını kurarak buralarda iş yapmasını isteriz. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir. El birliği ile kalkınmamız lazım" dedi. 

Türkiye hükümeti ticaretin başlamasından yana

erbil-vali-2-001.jpg
Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Kürdistan bölgesinde olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu  belirterek, "Burası bizim evimiz. 


Sayın Valimizi birlik ve beraberlik mesajları çok önemli ve değerlidir. Habur sınır kapısında yaşanan sorunların büyük bir bölümü çözüldü. Yakın zamanda Diyarbakır'da ilgili bakanın katılımı ile sınırdaki sorunların tümden çözümünü ele alacağız. 


Ayrıca Erbil-Diyarbakır uçuşlarının yeniden başlaması için önemli girişimlerimiz var. Yakın zamanda bu uçuşların yeniden başlayacağını umuyor ve bekliyoruz. Türkiye hükümeti Kürt bölgesinde yeniden ticaretin başlamasını istiyor. Umarız yakın sürede ilişkiler normalleşir" diye konuştu. 
Konuşmaların ardından Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Kaya, Vali Nevzat Hadi'ye kenti simgeleyen hediyeler takdim etti. 


Erbil Başkonsolosuna ziyaret

Öte yandan DTSO heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosluğunu ziyaret etti. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya başkanlığında ziyareti yapan heyeti makamında ağırlayan Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, her iki ülke ticaretinin daha da gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

 İş insanları heyeti ile sınır kapısındaki işleyişin daha rahat olması için yaptıkları çalışmaları anlatan Başkonsolos Karaçay, her iki ülkenin de sorunu çözmek için çalıştığını kaydetti.


Habur zirvesi yapılacak

erbil-vali-2-002.jpg
İş insanları heyeti adına konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise sınır kapısının ticaret için büyük önem arz ettiğini ve bundan dolayı 29 Kasım tarihinde Diyarbakır'da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında ‘Habur Zirvesi' şeklinde bir toplantı yapılacağını belirtti. 


Kaya, “DAEŞ saldırısı ve ardından yapılan referandum sonrasında Türkiye, Kuzey Irak ile ticaretini yavaşlattı. Bu durum her iki ülkenin ekonomisine olumsuz yansıdı. Bu iki olumsuzluğun ardından elimize bir fırsat geçti. Bu fırsatı iyi değerlendirip bölge ile ticaretimizi güçlendirmek istiyoruz. 


Bunun için buradayız. Bu kapsamda Süleymaniye, Erbil ve Duhok'ta temaslarımızı sürdüreceğiz. Ticaretin eski seyrine hatta daha ileri düzeye gelmesi için her üç ilin ticaret odaları ile iş protokolleri imzalıyoruz” dedi.
Ziyaretin ardından heyet tarafından Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay'a Diyarbakır ve Batman'ı simgeleyen hediyeler takdim edildi. 

erbil-vali-2-003.jpg

Ziyarete Erbil Ticaret Ateşesi Zihni Tuğrul, Erbil Gümrük Ateşesi Ersoy Cete ile BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Diyarbakır Ticaret  Odası meclis Başkanı Celalettin Birtane, Diyarbakır ve Batman'dan giden heyet temsilcileri katıldı.
Bu arada her iki programın ardından Erbil'de yatırımları olan Güneydoğu Anadolu Yöre Temsil Kurulu (YTK) Başkanı Mehmet Akyıl, iş insanları heyetini akşam yemeğinde ağırladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.