Diyarbakır esnafının ‘elektrik’ isyanı

Diyarbakır esnafının ‘elektrik’ isyanı
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, esnafın zamları karşılamak için çalıştığını, bu nedenle eve ekmek götüremez duruma geldiğini söyledi.

TİGRİS HABER - Elektriğe yaklaşık yüzde 125 oranında yapılan zammın Cumhuriyet tarihinde eşine az rastlanan bir rakam olduğunu ifade eden Alican Ebedinoğlu, yüksek zamların imalat ve perakende sektöründeki ürün fiyatlarını yansıtılması gerektiğini söyledi. Halkın alım gücünün gitgide düştüğüne dikkat çeken Ebedinoğlu, şunları söyledi:

“Aşırı zamlardan dolayı büyük bir mağduriyet var. Bizi yönetenlere yani hükümete sesleniyoruz, bu zamlar çok aşırıdır. TUİK verilerine göre enflasyon yüzde 36,08 olarak açıklandı. Elektrik fiyatında neden yüzde 125 oranda zam uygulanıyor? Enflasyonu yükseltip halkın tüketim mallarının hepsine aşırı bir zam yapılmak zorunda kalınıyor. Çünkü her şey elektrikle üretiliyor.”

‘Bu zammı kabullenmiyoruz’

Ebedinoğlu, peynir imalatında, kuaförde, terzide elektrik tüketiminin zorunlu olduğunu da hatırlatarak şöyle devam etti: “Tekstile kadar her ürün elektrikle üretilmektedir. Biz tüm esnaf ve sanatkâr grubu adına elektriğe yapılan yüksek zammı kabullenemiyoruz. Ödeme gücümüz kalmadı. Bu nedenle tepki veriyoruz. Şöyle izah edeyim; benim esnaf ve sanatkârım dükkân kirası kadar elektrik faturası ödemek zorunda kalıyor. Bu durum ek bir yük getiriyor. Zaten esnaf  Bağ-Kur primini ödemekte ve işlerini yürütmekte zorlanıyor. Bunlar yetmezmiş gibi birde elektrik faturalarının yüksek gelmesi işleri daha da zorlaştırıyor.”

alican-ebedinoglu-elektrik.jpg

‘Ciddi gelir kaybı oldu yaşanıyor’

Ebedinoğlu, salgınla mücadele kapsamında alınan bütün kamusal tedbirlerde direkt olarak etkilenen ve ciddi gelir kaybına uğrayan esnaf ve sanatkârların ticaretten kaynaklı ödemelerini yapmakta zorlandığı bir dönemde olduklarını hatırlatarak, gider maliyetlerinin orantısız bir şekilde artmasından dolayı esnafın zor durumda kaldığını vurguladı.

‘DEDAŞ indirim düşünmelidir’

Ödemelerde zorlanan birçok esnaf ve sanatkârın işyerini kapatmak durumuyla karşı karşıya kaldığının altını çizen DESOB Başkanı Ebedinoğlu, elektrik, kira, doğalgaz derken, geriye bir şeyin kalmadığını, esnafın bu nedenle eve ekmek götüremediğini belirterek şöyle dedi;

 “Kapanacak her işletmenin ülke ekonomisinin hanesine eksi, işsizlik hanesine de artı olarak yazılacağı gerçeği göz ardı edilmemeli. DEDAŞ başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızın esnaf ve sanatkârlara destek vermelerini bekliyoruz. Özellikle yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan elektriğin temel bir hak olduğu gözetilerek, elektrik fiyatlarında indirime gidilmelidir. Ayrıca pandemi döneminde esnafın da durumu dikkate alınarak ticarethane, mesken fiyatlandırma ayrımı terk edilmelidir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum