Eğitimciler promosyonda Akbank'la uzlaştı

Eğitimciler promosyonda Akbank'la uzlaştı
Diyarbakır'da 18 bin eğitimcinin promosyon sözleşmesinin güncellenmesi talebini reddeden Akbank ile eğitimci sendikaları arasında uzlaşma sağlandı.

Foto: Arşiv

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez ve merkez ilçelerinde görev yapan 18 bin öğretmenin enflasyon karşısında eriyen promosyon ücretlerinin enflasyon oranında güncellenmesi talebini kabul etmeyen Akbank, yapılan görüşmeler sonucunda promosyon sözleşmesinin güncellenmesini kabul etti. 8 ay süren görüşmeler sonucunda banka, 36 ay kalan sözleşme bitim tarihine kadar 20 bin 500 TL promosyon ücreti ödemeyi kabul etti. Geriye dönük ödeme ücretini kabul etmeyen Akbank, promosyon ücretinin tamamını tek bir seferde 18 bin eğitimcinin hesabına yatırmayı kabul etti.

Eğitim ve Bilişim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) çağrısıyla, hükümete yakın Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen, Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen, Tüm Eğitim Çalışanları Sendika (TEÇ-SEN) promosyon ücretlerinin artırılması talebini kabul etmeyen Akbank'a karşı parasal işlemleri durdurma kararından sonra varılan anlaşma, Eğitim Sen'i memnun etmedi. 25 bin ile 30 bin TL arası bir ücret beklentisi olan sendikalar, bankanın kendi istediği rakamı vermemesinin düzenledikleri eylem ve etkinliklerin zayıf kalmasından kaynaklandığını düşünüyor.

'İstediğimiz rakam değil'

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, yaptığı açıklamada, bankaya karşı düzenledikleri eylem ve etkinliklerin güçlü olmamasının bankanın elini güçlendirdiğini belirtti. Enflasyon karşısında eriyen promosyon ücretlerinin güncellenmesi talebini Şubat ayında başlattıklarını belirten Güneş, "Yürütülen süreç bugün istediğimiz rakam olmasa da resmi olarak sonuçlandı. Sürecin başından itibaren her aşamayı üyelerimizle paylaşarak fikir alışverişinde bulunarak karar verdik." dedi.

gunes-tigris.jpg

Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş

'Başta güncellemeye yanaşmadı'

Süreci, başından beri üyeleriyle görüş alışverişinde bulunarak yürüttüklerini aktaran Güneş, "Sürecin başında güncelleme yapmaya yanaşmayan Akbank, yapılan görüşme ve eylem etkinliklerle Eylül ayı ortasında kademeli olarak 12,15 ve 20 bin lira olarak tekliflerini güncellemiş ve son olarak 16 Eylül'de 20 bin liranın üzerine çıkmayacağını bildirmiştir." ifadelerini kullandı.

'Eylemlerin güçlü olmaması bankanın elini güçlendirdi'

Bankanın teklifiyle sendikalar ve üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde bankaya karşı eylem, etkinlik, boykot kararı aldıklarını, bu yönde çağrıda bulunduklarını kaydeden Güneş, "Maalesef bu eylem etkinliklerimize katılımın çok güçlü olmaması bankanın elini güçlendirdi. Bu süreçte sözleşmenin feshi ile ilgili yaptığımız görüşmelerde diğer bankalardan makul bir rakam alamadığımız gibi sözleşmenin feshedilmeden hiçbir banka yeni bir ihaleye katılmayı kabul etmemiştir. Fesih bedel olarak Akbank'ın 9 bin 500 lira istediği bilinmelidir. Son olarak geçtiğimiz hafta İl Milli Eğitim Müdürlüğünün baka ile görüşmesinde Akbank'ın 18 bin TL teklifi peşinen reddedildi. Bugün banka yetkilileriyle yapılan görüşmede bankanın merkez 4 ilçede görev yapan 18 bin eğitim emekçisine 36 ay için 20 bin 500 TL teklifini tekrar işyeri temsilcilerimiz üzerinden üyelerimize ve eğitim emekçilerine sorarak yapılan yüzde 80-85 olumlu dönüşler üzerine İl Milli Eğitim ve diğer 5 sendika ile birlikte mutabakat halinde kabul edilerek sözleşmeye imza altına alınmıştır" diye konuştu.

Ns

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum