El alem duydu, bizimkilerin vicdanında tık yok!

El alem duydu, bizimkilerin vicdanında tık yok!
Elazığ’ın Maden ilçesindeki 257 yıllık tarihi hükümet konağı, yerel yöneticilerin ve bakanlık yetkililerinin ihmali nedeniyle 17 yıldır restorasyon beklerken, Koruma kararı olan tarihi yapının harap hali,  Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi’ni harekete geçirdi.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi, 25 Kasım 2019’da Elazığ Valiliği’ne yazdığı mektupta, “Maden Hükümet Konağı’nın mülkiyetinin hangi kişi veya kurumda olduğunun teyit edilmesi, yapının koruma onarım projesinin hazırlanması ve uygulanması için gerekli bütçeyi sağlanması, mülk sahiplerinin harekete geçirilmesi ve uygun uzmanlardan bu doğrultuda hizmet alınmasının sağlanması’nı istedi.

maden-hukumet-konagi-temel-atma-toreni.jpg

11 Padişah ve 12 Cumhurbaşkanı gören tarihi Maden Hükümet Konağı, tescillenmesinden bugüne 22 Elazığ Milletvekili ve 7 Elazığ Valisinin ilgisizliği sonucu ‘’ödenek yok’’ gerekçesiyle 17 yıldır restorasyon bekliyor.

İlgililerin ilgisizliğinden dolayı iyiden iyiye yıpranan ve kapıları, pencereleri kırık dökük halde olan tarihi yapının kaderine terk edilmesi maden halkının tepkisine neden olurken, tarihi 'Hükümet Konağı'nın, tescilli mimari özelliklerini kaybetmeden aslına uygun restore edilmesi için çabalar sürüyor.

icomos-001.jpg

Türkiye’deki yetkililerin ipe un serdiği ve bir türlü harekete geçmediği tarihi yapı için harekete geçti. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi, 11 Nisan 2002 tarih ve 2843 sayılı kararla “I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenen ve 17 yıldır restorasyon bekleyen tarihi Maden Hükümet Konağı’nı gündemine aldı.  ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, kaderine terk edilen tarihi konağın acilen korunması, onarımı ve işlevlendirilmesi’’ amacıyla girişimde bulundu.

Tarihe karşı uluslararası duyarlılık

ICOMOS Türkiye Milli Komitesi, 25 Kasım 2019’da Elazığ Valiliği’ne bir mektup yazdı. Tarihi yapının ‘koruma onarım projesinin hazırlanması ve uygulanması için gerekli bütçeyi sağlanması’ için harekete geçilmesi gerektiğinin ifade edildiği mektupta, “Kültür varlıklarımızın korunması, toplum sağlığı ve refahı için önem arz etmektedir; bu konu Anayasamızın 63. Maddesinde de düzenlenmiştir (Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır). ICOMOS Milli Komitesi olarak, ülkemizin zengin kültürel ve tarihi değerlerini korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve sürdürülebilir kalkınma sürecine katkıda bulunmalarını sağlamak için devletimize ve her sektörden vatandaşlarımıza destek olmak görevimizdir. Bu bağlamda kurumunuza bu mektubu yazmaktayız. Maden Hükümet Konağı’nın mülkiyetinin hangi kişi veya kurumda olduğunun teyit edilmesi, yapının koruma onarım projesinin hazırlanması ve uygulanması için gerekli bütçeyi sağlanması, mülk sahiplerinin harekete geçirilmesi ve uygun uzmanlardan bu doğrultuda hizmet alınmasının sağlanması için gereğini ilginize arz ederiz. İlginiz için şimdiden teşekkür ederiz.” İfadelerine yer verildi.

tarihi-maden-hukumet-konagi-(1).jpg

Maden halkı tarihi yapıya sahip çıkılmasını istiyor

Tarihi konağın restorasyonu konusunda kaygılanan Maden halkı ise ‘anıtların korunmasında ve onarılmasındaki amaç, onları bir sanat eseri olduğu kadar, bir tarihi belge olarak da korumaktır’ ilkesinin hayata geçmesini bekliyor.

maden-hukumet-konagi.jpg

ICOMOS kimdir?

Uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon olan ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) 1965 yılında Varşova’da kurulmuştur. Başlıca amacı, tarihi anıtlar ve sitlerin korunması ve değerlendirilmesine yönelik ilkeler, teknikler ve siyasetler geliştirmek ve ilgili her türlü araştırmayı desteklemek ve yönlendirmek olan ICOMOS’un kuruluşunun arka planında 1964’de Venedik’te yapılan 2.Uluslararası Tarihi Anıtlar Mimar ve Teknisyenleri Kongresi’nin sonuç bildirgesi olan “Venedik Tüzüğü” nün, anıt ve yerleşmelerin korunması konusunda çalışacak uluslararası bir konseyin kurulmasını önermesi yatmaktadır. Bu kongreyi izleyen yılda, 1965’te, Varşova’da toplanan ICOMOS’un birinci genel kurulu niteliğindeki kongre hem Venedik Tüzüğü’nü uluslararası düzeyde kabul etmiş, hem de ICOMOS’un kuruluş kararını vermiştir.

ICOMOS’un günümüzde de geçerli olan uluslararası tüzüğü ise 22 Mayıs 1978’de Moskova’da yapılan beşinci genel kurulda son biçimini almış ve yürürlüğe girmiştir. Bu tüzüğe göre Uluslararası ICOMOS’un organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu, Ulusal Komiteler, Uluslararası Bilimsel Komiteler ve Sekretarya’dan oluşur. Sekretarya Paris’tedir.

Günümüzde ICOMOS’un 110’dan fazla ülkede kurulmuş ulusal komiteleri ve 7500’ü aşkın üyesi bulunmaktadır.

Dünya Mirası Listesi’ne alınacak yeni kültür varlıklarının seçiminde ve Liste’de yer alan varlıkların korunmuşluk durumunu saptamada UNESCO’ya danışmanlık da yapan ICOMOS, ülkemizde yasal olarak 1974 yılında yayımlanan bir yönetmelikle Kültür Bakanlığı’na bağlı, yarı resmi bir konsey olarak kurulmuştur. Daha sonra bu yönetmelik de değişikliklere uğramış ve sonunda 1992 yılında kesinleşen ve halen de yürürlükte olan yönetmelik oluşmuştur. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok toplantı, sempozyum ve kongreye öncülük yapmıştır. ICOMOS’un önemi kendi alanında hepsi birer uzman olan kişileri birleştirebilme ve düşünce üretimini sağlayabilme becerisinden gelmektedir. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.