Emekli ve memura ne zam verilecek?

Emekli ve memura ne zam verilecek?
Açıklanan enflasyon oranları sonrasında Temmuz ayında memur emeklilerine enflasyon farkı dâhil yüzde 14-15, diğer emeklilere yüzde 16-17 Aralığında zam yapılacağı ön görülüyor.

TİGRİS HABER - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemini uygulaması, enflasyonu ‘kuvvetli’ bir biçimde aşağı çekti. Çarşı pazarda fiyatlar hızla yukarı çıkarken, TÜİK’e göre hızla aşağı indi. TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68’den yüzde 39,6’ya geriledi. Böylece enflasyon 2021 sonlarından bu yana ilk kez yüzde 40’ın altına geriledi.

Zam Oranları Belli Oldu

Erdoğan’ın seçim vaadi olarak doğalgazın mayısta ücretsiz dağıtılacağını ve gelecek yıl mayıs ayına kadar her hanenin tükettiği 25 metreküp doğalgazdan ücret alınmayacağını duyurması milyonlarca ücretlinin ve emeklinin maaş zammını da etkiledi. Altı aylık enflasyondaki keskin düşüşün memur maaşlarında enflasyon farkının beklenenden daha az gelmesine neden olması bekleniyor.

TÜİK verilerine göre, mayısta doğalgaz fiyatının sıfırlanması nedeniyle TÜFE’deki artış bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,26 olarak gerçekleşti.

İşçi emeklisi temmuz ayında, ilk altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Yani işçi emeklisi haziranda enflasyon hiç artmazsa yüzde 15,26 zam alacak.

Memur ve memur emeklileri de 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacak. Ocak ayında 11 bin 848 TL’ye yükselen en düşük memur maaşı haziranda TÜFE’nin artmaması durumunda 13 bin 656 TL’ye gelecek. (Kaynak: Halk Tv)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.