'Engeller, engelliler için engel değil'

'Engeller, engelliler için engel değil'
İki Elin Sesi Sevgi Kadın Derneği ve Diyarbakır İl Engelli Meclisi Başkanın Leyla Aytek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne dair açıklama yaptı.

TİGRİS HABER - İki Elin Sesi Sevgi Kadın Derneği ve Diyarbakır İl Engelli Meclisi Başkanın Leyla Aytek yaptığı açıklamada Diyarbakır’da engelli bireyler için gereken hassasiyetin olmadığını, eksikliklerin tespit edilmesi için de ekiplerin oluşturulması gerektiğini söyledi.

'Toplumsal duyarlılık olmalı'

“3 Aralık’ın kutlama günü değil, duyarlılığı arttırma günü olmalı” diyen Leyla Aytek, konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Aslında temennimiz; yılda sadece bir gün değil, 12 ayın tamamında normal insanlar gibi engelsiz bir yaşam alanı istiyoruz. Unutulmamalıdır ki her insan engelli bir vatandaş olma potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede günün anlam ve önemine değinirsek; özellikle kentimizde, Diyarbakır'da kadın engelliler ve engelli yakını kadınlar hem ekonomik hem toplumsal ön yargı şiddeti ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, toplum olarak duyarlılıkla engelli vatandaşlarımıza gereken desteği sağlamalı ve onları yalnız bırakmamalıyız. Engellilerimizin toplumsal hayata katılabilmesini sağlamak; sivil toplum örgütü temsilcilerinin manevi görevleri arasında olsa da, yerel ve ulusal yöneticilerin asli görevledir. 3 Aralık, işte bu duyarlılığı artırma günüdür. Bu nedenle 3 Aralık kutlama günü değil, duyarlılığı arttırma günü olmalıdır. 3 Aralık'a bu bilinçle bakarak gönüllerdeki engeli kaldırmamız gerekiyor. 3 Aralık'ı bu şekilde değerlendirdiğimizde ve engellere bu şekilde baktığımızda, dünyada yaşamın önündeki bütün engelleri kaldıracağımıza inanıyorum.”

'Ekipler oluşturulup eksikler tespit edilmeli'

Diyarbakır’daki duyarlılığın istenilen seviyeye gelmediğini düşünen Aytek, insanlara ve devlete düşen sorumluluğun, engelli bireylerin toplumda kendilerini var edebilecekleri imkânları sunmak olduğunu belirtti.

Aytek, “Engelli kardeşlerimiz; spor, sanat, edebiyat, sivil toplum, siyaset ve iş dünyası gibi hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla azim ve kararlılıklarıyla hepimize örnek olduğunu görüyoruz. Bize, yani devlete ve topluma düşen ise engelli insanlarımızın kendilerini ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri, eşit vatandaş olarak toplumda var olabilecekleri imkânları sunmaktır. Yaşadığımız bu süreçte bu imkânlara erişim maalesefimkânsız gibi görünüyor. Defalarca, engellilerin yaşamı önündeki engellerin bertaraf edilmesine yönelik uyarı ve önerilerde bulunduk. Ancak bunların hiç biri karşılık bulmadı. Akıllı duraklar, kaldırımlardaki yürüyüş çizgileri gibi taleplerimizin bir kısmı yerine gelse de Diyarbakır'da bu duyarlılık maalesef istediğimiz seviyeye gelmedi. Diyarbakır şehir merkezinde erişilebilirliğin önündeki engellilerin kaldırılması için yerel yönetimlerde ekiplerin oluşturulmasını talep ediyoruz. Bu ekipler yapacakları çalışmalarla eksiklikleri tespit edip anında çözebilirler.

'Diyarbakır hedefine ulaşmak ümidiyle'

Engelli kuruluşlarımız ve vatandaşlarımızla el ele vererek, daha büyük ve güçlü adımlar atacağımıza yürekten inanıyoruz. Bu özel gün vesilesiyle bütün engellerin sevgi, saygı ve dayanışmayla aşılabileceğini hatırlatarak, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum. Yaşama sevinci ile hayata tutunan bütün engelli kardeşlerimizin sadece bir gün değil, her gün yanındayız, İki Elin Sesi Sevgi Kadın Derneği ve Diyarbakır İl Engelli Meclisi Başkanın Engelsiz bir Diyarbakır hedefine ulaşmak ümidiyle herkese engelsiz, sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.