Engelliler Günü’nde Kürtçe işaret dili talebi

Engelliler Günü’nde Kürtçe işaret dili talebi
Diyarbakır’da bir araya gelen “Engelsiz Bileşenler Federasyonu” üyeleri, engellilerin anadilde kamu hizmeti alamadığını belirterek, “Türk işaret dili sadece Türkçe ile değil, bu ülkede yaşayan hakların diliyle kamusal hizmet erişimi olmalıdır” dedi.

TİGRİS HABER - 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Diyarbakır’da açıklama yapıldı. Arjin Savan’ın okuduğu açıklamada, engellilerin maruz kaldığı engellemeler ve haksızlıklar dile getirildi. Savan, Türkiye’de 10 milyonun üzerinde engelli olduğu dile getirildi. Arjin Savan, engellilerin eğitime, sağlığa, ulaşıma, istihdama, kültürel üretim ve tüketime, siyasal katılıma, sosyal yaşama erişilebilirlik sorunları yaşadığına dikkat çekti. Savan, kamu binalarındaki asansör, merdiven, geçit yolları, tuvalet, çalışma düzeninin engellilere göre, dizayn edilmesini talep ederek, şöyle devam etti:

“Bizlerin engelleri; engelli hakları farkındalığı olmayan kamu personelleri, işletme sahipleridir. Engel braile yazısıyla veya sesli/görsel yönlendiricilerin yetersizliğidir. İşaret dili bilen personelin yokluğudur. Engel, yoksul ve işsiz bırakılmamızdır.  Bir diyaliz hastasının, SSPE’linin, tekerlekli sandalyeli birinin, görme ve işitme yeti yetersizliği yaşayan birinin, SerepralPalsili birinin veya Down Sendromlu birinin, ailesi ile birlikte karşı karşıya bırakıldığı zorluklar, engeller ve dışlanmalardır, engel.”

Anadilde hizmet talebi

2022 yılı için 20 bin engelli istihdamı talep eden Savan, anadilde hizmet talebinde de bulundu. Savan, “Engellilerin tüm farklılıklarıyla haklarına erişebilmesi için sadece Türk İşaret dili ve sadece Türkçe ile değil, bu ülkede yaşayan hakların diliyle kamusal hizmet erişimi olmalıdır. Eğitim ve sağlık imkânlarından resmi dil Türkçe’yi bilmediği için doğru şekilde yararlanamayan yüzbinlerce engellinin, tüm haklarına erişimi için anadillerinde de hizmet sunumu olmalıdır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.