Engellilerin çilesi bitmek bilmiyor

Engellilerin çilesi bitmek bilmiyor
Sekiz aydır evinden çıkmayan bedensel engelli Barış Akdaş yetkililerden yardım bekliyor

Tigris Haber- Genç yaşında Beyincik organında meydana gelen rahatsızlık sonucu yürüme yetisini kaybeden ve hareket kabiliyetinde çeşitli sorunlar meydana gelen bedensel engelli Barış Akdaş, sekiz aydır elektrikli sandalyesinin aküsü bittiği için dışarı çıkamıyor.

baris-akdas-(1).jpg

Askerden sonra durumu daha da kötüleşen ve bedensel engelli olarak yaşamına devam etmek zorunda kalan 33 yaşındaki Akdaş, yetkililerden akünün tedariki için yardım talebinde bulundu.

Hastalığının ilk 4 yıl boyunca eve kapanan ve daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisine verilen bir tekerlekli sandalye ile yeniden umutlanan Akdaş, 8 aydır Elektrikli sandalyenin aküsü bittiği için dışarı çıkamıyor. Diyarbakır’da ki bütün kurumlara Belediyeye, Valiliğe, Kaymakamlığa derdini anlattığını söylediğini ama hiç kimsenin umursamadığını dile getirdi.

baris-akdas-(2)-001.jpg

 Hastalıkların belirtisini askerden geldikten sonra fark ettiğini dile getiren Akdaş, “Askerden sonra vücut fonksiyonlarımın çoğunda değişiklik fark ettim. Şuan da yürümede ve hareket etmede güçlük çekiyorum. Elektrikli sandalye vasıtasıyla ancak hareket edebiliyor ve dışarı çıkabiliyorum” diye konuştu.

Tekerlekli sandalye vasıtası ile hareket edebiliyorum.

Akdaş, elektrikli sandalye olmadan yaşamının çekilmez hale geldiğini belirterek, “Denge bozukluğu var bende, o yüzden yürüyemiyorum ve tekerlekli sandalye vasıtası ile ancak hareket edebiliyorum. Ama şuanda tekerlekli sandalyemin aküsü bitti, kontrol kolu bozuldu ve 8 aydır dışarı çıkamıyorum. Bunların maliyeti nereden baksanız 3 bin TL.  Benim maddi durumum yok, ailemin de durumu ise daha kötü.  Engelli maaşı alıyorum ama dokuzuncu ay itibari ile sadece 750 TL aldım.  Elektrikli sandalyemin aküsünü bu parayla nasıl alayım?  Normalde 3 ayın parasını 2400 TL olarak toplu alıyorduk. Ama şimdi aylık veriliyor ve 750 TL aldım. Ama şuan 750 TL dahi vermiyorlar, maaşımı 650 TL olarak aldım. Aylık hesapladığımda 3 ayın toplamı 1950 TL yapıyor ama öncesinde 2400 TL alıyordum, yani arada 450 TL ortada yok, kayıp! Babam bekçilik yapıyor, onun aldığı maaş evi dahi geçindiremiyor. Şimdi bu aldığım parayla nasıl gidip akü alayım” dedi.

baris-akdas-(6).jpg

Diyarbakır’da ki bütün sosyal kurumlara da başvurdum

Parası olsa dahi akünün Diyarbakır’da olmadığını ancak siteler vasıtasıyla tedarik edilebildiğini ifade eden Akdaş, “Param yok zaten normalde de bu akü yok zor bulunuyor sadece internet sitelerinde bulabildim onlarda çok pahalı ve güvenilmez. Diyarbakır’da ki bütün sosyal kurumlara da başvurdum ama dönüş olmadı. Ayrıca 8 aydır kaymakamlığa gidip geliyorum ama hiç aldırış etmiyorlar ilgilenmiyorlar.” İfadelerini kullandı.

Berat Albayrak: Sizin durumunuz daha iyi

Yaşadığı sorunla ilgili hükümetten birçok siyasetçi ve yetkili ile görüştüğünü belirten Akdaş, “Üç kaymakam geldi geçti, üçüne de defalarca gittim, söyledim ama yok umursamadılar! Berat Albayrak, Cegerxwin kültür merkezine geldi, ben ona da durumumu izah ettim ve bana yardımcı olmasını istedim. Ama bana dediği şu oldu ‘Benim de yeğenim senin gibi engelli, şimdi sizin durumunuz daha iyi’. Mehdi Eker’le de görüştüm, korumaları not aldı. Ertesi gün aradılar kimlik numaramı aldılar. Sonra valilikten beni Emrullah Bey aradı beni ve araştırma hastanesine gidip rapor almamı istedi. Zaten engelli raporum var ama sandalye için ayrı rapor almam gerekiyormuş. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittim bana 6 ay sonrasına randevu verdiler. Aradan altı ay geçti, gittim raporu almaya bana dediler ki ‘rapor olumsuz’. Kaymakamlığı aradım durum böyle dedim, ellerinden başka bir şey gelmeyeceğini söylediler” diye konuştu.

baris-akdas-(5).jpg

Engelliye en büyük engel ulaşım

Şehrin engelliler için adeta bir kâbus olduğunu ve ulaşımda büyük sorun yaşadıklarını dile getiren Akdaş, “Yollar, kaldırımlar biz engelliler için uygun değil. Özellikle kaldırımdaki çukurlar bir engellinin önündeki en büyük engel. Kaç kere sandalyeden düştüm. Pazar kuruluyor, kaldırımları işgal ediyorlar. Pazar kurulunca evden dışarı çıkamıyorum, kaldırımların bitiminde inişlere arabalar park ediliyor, bunlar yüzünden hiçbir şey yapamıyoruz. Şuanda oturduğum apartmanda asansör bozuk ve ben ikinci katta oturuyorum. Merdivenleri çıkamıyorum, annem aşağıya iniyor ve o beni çıkartıyor. Annem sayesinde ancak eve gidebiliyorum. Benim dışımda apartmanda yedi sekiz engelli daha var ve aynı sorunları onlar da yaşıyor. Bedensel engelli bir arkadaş daha var o da 4 yıldır dışarı çıkamıyor. Onun dışında Apartmanda evli çift var zihinsel engelli olan onlarda hiç çıkmıyorlar zaten kışın hiç göremiyoruz” dedi.

Engelliyiz diye otobüse almıyorlar

Ulaşım da büyük sorunların olduğunu, toplu taşıma araçlarına ücret ödemedikleri için durmadıklarını ve saatlerce durakta yağmur altında beklediklerini belirten Akdaş, şunları söyledi: “Ulaşımda büyük sorun yaşıyoruz, bize en büyük engel şuan ulaşım. Otobüsler bizi tanıdığı için durmuyorlar, sırf ücretsiz biniyoruz diye. Bazen bir saat boyunca otobüs bekliyoruz. Geçen gün yağmurun altında bir saat boyunca otobüs bekledim ama otobüs durakta olmamama rağmen durmadı. Bir keresinde tam otobüse biniyordum ki, otobüse ayağımı attığım gibi şoför beni tanıdı ve hareket etti. Ben yere düştüm, ellerim hep soyuldu ve daha sonra o şoförden şikayetçi oldum.  Mahkemede o şoför 3 bin TL kamu cezası aldı. Artık bu şehirde rahatça hareket etmek istiyoruz.  Hem toplumdan hem de yetkililerden bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz.”

baris-akdas-(3).jpg

 Özel Haber: Harun Aytulun

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.