Erbil havalimanına füzeli saldırı

Erbil havalimanına füzeli saldırı
Kuzey Irak’ın Erbil kentinde, ABD askerlerinin konuşlu olduğu havalimanına yapılan roketli saldırıda, 4'ü Amerikan askerlerinin kaldığı yerleşkeye olmak üzere 14 roket fırlatıldı.

TİGRİSİ HABER - ABD'li güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, dün gece Erbil'de havalimanına yapılan saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Saldırıda 14 roket kullanıldığı tespit edildi. Bu roketlerin 10'u Amerikan askerlerinin kaldığı yerleşkenin dışına düşerken, 4 roket ise yerleşkeye isabet etti.

Olayla ilgili soruşturma sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, saldırının ardından görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'ye ABD'nin destek mesajını iletmişti.

Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Blinken, "Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani'ye ulaşarak olayı görüştük." ifadesine yer vermişti.

Barzani açıklama yaptı

Öte yandan Erbil’e düzenlenen füze saldırısıyla ilgili açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Dün akşam düzenlenen terör saldırısında Erbil’e füze atılarak, bir kişinin hayatını kaybetmesine, aralarında Amerikalıların da bulunduğu 9 kişinin yaralanmasına sebep olunmuştur. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybeden kişinin ailesine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadesini kullandı.

Birlemiş Milletler (BM) ve Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) bu saldırıyla ilgili tehdidi ciddiye almaları çağrısında bulunan Neçirvan Barzani, “Irak hükümetini, anayasayı ve özellikle 140. Maddeyi uygulamaya teşvik ederek Kürdistan Bölgesi halkına yönelik tehditleri ortadan kaldırmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

Neçirvan Barzani ayrıca, “Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı ile Irak’taki Koalisyon Güçleri Komutanlığı’ndan, Kürdistan Bölgesi’yle işbirliği mekanizmasını bir an önce devreye koymalarını, Koalisyon’un o bölgedeki katılımıyla Asayiş ve Peşmerge Güçleri’nin Irak ordusu ve kurumlarıyla işbirliği geliştirmesi için birlikte çalışılmasını talep ediyorum” dedi.

Neçirvan Barzani, işbirliğinin olmaması ve federal hükümetin yönetim ve komuta dışındaki bazı silahlı grup ve güçlerin varlığının bölgede istikrarsızlığa ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kesintisiz bir tehdide neden olduğunu vurgulayarak şunu ekledi:

“Sayın Irak Başbakanı’ndan, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında acilen ortak bir komisyon kurup, en kısa sürede saldırganları ortaya çıkararak yasal ceza almalarını sağlamasını talep ediyorum.”

BM: Saldırıdan üzüntü duyduk

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, başkent Erbil’e yönelik saldırıdan üzüntü duyduklarını bildirdi.

BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Erbil’e yönelik roket saldırısından derin üzüntü duyduklarını ifade etti.

Plasschaert, “Böylesine iğrenç, umursamaz davranışlar, istikrar için ciddi tehditler oluşturmaktadır” ifadesini kullandı. “Irak, (dış) çekişmelerden korunmalıdır” diyen Plasschaert, saldırının faillerinin yargı önüne çıkarılması için Bağdat-Erbil arasında yakın işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.