Erdoğan-Putin, tahıl koridoru ve Ukrayna krizini görüştü

Erdoğan-Putin, tahıl koridoru ve Ukrayna krizini görüştü
Erdoğan ve Putin bugün, Soçi'de bir araya geldi. Görüşme, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri ve Ukrayna savaşını ele aldı.

TİGRİS HABER - Görüşme sonrası Erdoğan, tahıl krizinin çözümü için Türkiye'nin öncülük edeceğini açıkladı. Putin ise, Rusya'nın Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya geldi. İki lider, Ukrayna krizini ve tahıl koridoru konusunu ele aldı. Görüşme, saat 13.00’te başladı ve yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme sonrası, iki lider basın toplantısı düzenledi.

Görüşmenin başında konuşan Putin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyi bir ivme kazandığını belirterek, "Ticaret hacmimiz pozitif bir şekilde ilerliyor. Hem gaz hem başka konularda daha birçok adım atacağımıza inanıyorum" dedi.

Erdoğan da görüşmenin verimli geçmesini dileyerek, "Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmimiz 62 milyar dolar. 100 milyar hedefine yürüyor olmamız bizi çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

Tahıl koridoru için ortak çalışma

Görüşmede, Ukrayna'dan tahıl ihracatının yeniden başlatılması için Türkiye'nin öncülüğünde yürütülecek ortak çalışmanın ele alındığı öğrenildi. Erdoğan, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, tahıl koridoru konusunda olumlu bir tablo ortaya çıktığını belirterek, "Yapacağımız görüşmeden sonra dünyaya verilecek mesaj, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım, çok önemli olacak." dedi.

Türkiye ve Rusya Merkez Bankaları görüşecek

Erdoğan, görüşmede Merkez Bankası başkanlarının da görüşeceğini belirterek, "Merkez Bankası başkanlarımızın görüşecek olmalarının, ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında önemli olduğuna inanıyorum." diyerek dolar dışında bir para biriminin kullanımına doğru hazırlıklara dikkat çekti.

Görüşmede öne çıkanlar

-Erdoğan ve Putin, Ukrayna krizini ve tahıl koridoru konusunu ele aldı.

-Türkiye, Ukrayna'dan tahıl ihracatının yeniden başlatılması için öncülük edecek.

-Erdoğan, tahıl koridoru konusunda olumlu bir tablo ortaya çıktığını söyledi.

-Merkez Bankası başkanları da görüşmelerde olacak.

Son iki yıldır Erdoğan-Putin görüşmeleri dünyada nasıl yorumlandı?

BBC: Erdoğan ve Putin'in görüşmesi, Ukrayna savaşının çözümüne yönelik umutları artırdı.

The Guardian: Erdoğan ve Putin'in görüşmesi, Türkiye'nin küresel bir aktör olarak yükselişini gösterdi.

The New York Times: Erdoğan ve Putin'in görüşmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini bir kez daha ortaya koydu.

The Wall Street Journal'da yayınlanan bir köşe yazısında, Erdoğan'ın tahıl krizinin çözümü için öncülük etme teklifi, bir "yaşam çizgisi" olarak değerlendirildi. Ancak, yazıda, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarını durdurmadığı sürece, tahıl ihracatının yeniden başlamasının zor olacağı ifade edildi.

Der Spiegel'de yayınlanan bir haberde, Erdoğan'ın Putin'i Ukrayna savaşının çözümüne yönelik somut adımlar atmaya ikna edemediği belirtildi. Haberde, Erdoğan'ın tahıl krizinin çözümüne odaklanmasının, Putin'in savaş suçlarından sorumlu tutulmasını engellemek için bir çaba olduğu yorumu yapıldı.

Le Monde'da yayınlanan bir köşe yazısında, Erdoğan'ın Putin ile yakın ilişkileri, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini zorlaştırdığı ifade edildi. Yazıda, Erdoğan'ın, Ukrayna savaşının çözümüne yönelik daha aktif bir rol oynaması gerektiği çağrısı yapıldı.

Al Jazeera'da yayınlanan bir haberde, Erdoğan'ın Putin ile görüşmesinin, Türkiye'nin küresel bir aktör olarak yükselişini gösterdiği belirtildi. Ancak, haberde, Erdoğan'ın, Rusya ile yakın ilişkileri nedeniyle Batı'nın güvenini kaybettiği ifade edildi. (Haber merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.