Erdoğan: Tam ittifak söz konusu değil

Erdoğan: Tam ittifak söz konusu değil
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi gündemi değerlendirdi. Erdoğan, “Dörtlü zirve”  konusunda tam bir mutabakat olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesinde açıklamalarda bulundu.

‘Putin'le en üst düzeyde bu görüşmeleri yapıyoruz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’deki gelişmelere ilişkin şunları söyledi: “Türkiye ile Rusya arasında gerek İdlib'de, gerek Libya'da yaşanan bir süreç var. İdlib'i öncelikle süratle çözmemiz gerekiyor. Bu konuda gerek (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'le üst düzey görüşüyorum, gerek bakanlarımızın da görüşmeleri oluyor. Bu işin bir de Libya ayağı var ve aynı şekilde Rusya'yla görüşmelerimiz var. Maalesef Rusya'nın da orada Wagner diye bir güvenlik ekibi var. Bunun parasal kaynağının Abu Dabi yönetimi olduğunu biliyoruz. Tüm bunların değerlendirmesini Rusya'yla yürütüyoruz ve Sayın Putin'le en üst düzeyde bu görüşmeleri yapıyoruz.”

Mülteci sorunu

Suriye ile sınır güvenliğine işaret eden Erdoğan, “Rusya, rejim güçlerine en üst düzeyde destek veriyor. Hava kuvvetleri noktasından desteğini veriyor. Her ne kadar inkar etseler de bu tespit bizde var. 911 kilometre sınırımız varken biz bu mücadelenin içerisinde olmayacağız, onlar mı olacak? Bu mücadelenin içerisinde olmaya mecbur değil mahkumuz. Bütün bu tacizler, bütün bu sınırımıza olan yüklenmeleri neyle izah edeceğiz. Şu anda bir milyonu aşan, iki, hatta üç milyona varan, bizim sınırlarımıza doğru bir yüklenme varsa buna eli bağlı mı duracağız?” diye konuştu.

‘Sağlık noktasındaki hassasiyeti bir kenara koyamayız’

Rusya, Türkiye, Almanya, Fransa arasındaki  “Dörtlü Zirve” konusunda tam ittifakın söz konusu olmadığını belirten Erdoğan 5 Mart'ta Putin'le yüz yüze görüşeceğini belirtti. Erdoğan ardından, koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu: “Sağlık noktasındaki hassasiyeti bir kenara koyamayız. Sağlık Bakanlığımız Bilim Kurulu ile yaptıkları çalışmalar neticesinde en uygun olanı neyse biz bu kararı almaya mecburuz. Nitekim İran ile ilgili attığımız adım da bunun bir neticesidir. Çünkü oradan bir koronavirüsünün ülkemize sıçraması, Allah göstermesin, bizde ciddi boyutlara ulaşabilir. Şu ana kadar biz bütün tedbirlerimizi aldık. Nitekim Çin'den gelen bir ekibi, gerek ülkemiz insanları gerek Azeri olan dostlar gerek Gürcistan'dan olan dostlar, bunları aldık. Elimizden gelen tedbirlerle bunları 14 gün karantinada tuttuk, onlar için özel hastane tahsis ederek o süreci atlattık, o bitti.”

Tedbirler sürecek

 Ek tedbirlere ilişkin ise Erdoğan, şunları söyledi: “Sonraki süreçte de biz bu hassasiyeti aynen korumak durumundayız. Bu Irak olur, bu İtalya olur neresi olursa olsun nasıl ki onlar değişik ülkelerden gelenlere karşı bu tür tedbirleri alıyorlarsa biz zaten bu işin formülü tek, aynı tedbirleri almak durumundayız. Bundan sonraki süreçte de böyle bir şey nereden belirlenirse, nereden Sağlık Bakanlığımız bunu tespit ederse ona göre adımımızı atarız, burada tereddüt göstermeye hakkımız yok.”

‘Beni muhalefet mi yargılayacak?’

FOX TV muhabirinin sorusuna tepki gösteren Erdoğan, “ Fox önce ciddi bir medya mensubu olsun. Bunu bir defa öğrenmeniz lazım, yalan haber üretmeyi bırakın. Beni muhalefet mi yargılayacak? Muhalefet önce kendisini yargılasın. Milyonlarca insan ülkesini terk ediyor, Bay Kemal kalkıp da bunların hesabını sormuyor, kalkıp bize 'Esad'la görüşün' diyor, akıl veriyor. Sen o aklı kendine sakla da bir işe yarasın. Bizim Libya'da iki tane şehidimiz var. Suriye Milli Ordusu'ndan şu anda orada bulunanlar var. Suriye Milli Ordusu'ndan oraya gidenlerin ortak paydaları var” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.