Escarus: Kadınlar Covıd-19’dan daha fazla etkilendi

Escarus: Kadınlar Covıd-19’dan daha fazla etkilendi
Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak 26 Ağustos Kadın Eşitliği Günü’nde pandemiden kadınların daha çok etkilendiğini söyledi.

Foto: Arşiv

TİGRİS HABER - Toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi için çeşitli projeler yürüten Escarus (TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.), “26 Ağustos Kadın Eşitliği Günü” için toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin boyutlarına ve bu konuda atılması gereken adımlara dikkat çekti.

 "Hizmet sektörü kadınlardan oluşuyor"

Tüm dünyayı derinden etkileyen yeni tip koronavirüs salgını ve salgının beraberinde getirdiği uzun süreli karantina sürecinin Türkiye’de ve dünyada kadınları daha derinden etkilediğinin altını çizen Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak 26 Ağustos Kadın Eşitliği Günü hakkında şöyle konuştu:

“Dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde faaliyet gösteren araştırma enstitüleri, uluslararası kuruluşlar ve kamu kurumlarından alınan veriler gösteriyor ki, halihazırda toplumun kırılgan kesimine mensup olan kadınlar, COVID-19 salgınından daha fazla etkilenmektedir. Salgın boyunca çalışma şartları oldukça güçleşen sağlık ve hizmet sektörü çalışanlarının dünya genelinde %70’ini kadınlar oluşturuyor.

"Çoğu şirketin evden çalışma modeline geçmesiyle birlikte yetişkin çalışanların ve okullarda örgün eğitime ara verilmesiyle de çocukların evde kalması, ev içerisinde ücretsiz bakım ve ev işleri yürüten kadın çoğunluğun üzerindeki sorumlulukları daha da artırmıştır. Tüm bunlara ek olarak istatistikler, karantinanın da etkisiyle aile içi şiddetin derinleşmekte olduğunu gösteriyor.”

 “Kadın toplum içinde daha güçlü ve eşit yere sahip olmalı”

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yol açtığı olumsuz etkilerin bu gibi olağandışı kriz durumlarında daha net gözlenebildiğini belirten Dr. Kavak şunları söyledi:

“Tüm dünyada salgından önceki dönemde iklim değişikliği, ekonomiye katılımın önündeki zorluklar, güvenilir gıdaya erişememek ve siyasette kadın temsilinin azlığı cinsiyet eşitliğindeki ilerlemeleri etkilemekteyken, toplumsal ve ekonomik olarak küresel bir şok etkisi yaratan COVID-19 salgını, toplumun virüs ile mücadelede ev içerisinde kadınlara bağımlılığının altını daha çok çizdi.

“Kadınların sağlıktan sosyal güvenceye, güvenlikten ekonomiye her alanda karşılaştıkları yapısal eşitsizlikler belirgin hale geldi. Salgın sürecinden kadınların orantısız olarak olumsuz etkilenmelerini önlemek için atılacak hızlı ve doğrudan adımlar büyük önem taşıyor. Kadınların toplum içerisinde güçlü ve eşit bir yere sahip olması gerektiği yalnızca salgın sürecinde değil, her zaman üzerinde durulması gereken bir konu.”

 Kadın Eşitliği Günü hakkında

Ücret Eşitliği Günü, her sene Nisan ayının ilk Salı günü kutlanıyor. 1996 yılından beri kutlanmaktadır. Kadın-erkek ücretleri arasındaki boşluğu kapatmak amacıyla başlatıldı.

Aynı şekilde her sene 26 Ağustos tarihinde de Kadın Eşitliği Günü adı altında her sene bugün kutlanmaktadır.

Ücret Eşitliği Günü, toplumsal cinsiyete göre ücret farkına karşıdır. Ücret eşitsizliği hala dünyanın birçok yerinde var, çünkü dünya genelinde birçok işyerinde eşit ücret sağlanamadı.

Bu bilinci ve bilgiyi başkalarına yaymaya dikkat etmelisiniz. Cinsiyete dayalı ücret farkı ve sorunlarla ilgili olarak yürürlükteki yasalar hakkında bilgi edinin. Haklarınızı bilmek ve hak ettiğiniz şey için savaşmak için güzel bir gün. Bu gün eşit ücret karşılığında çalışan herhangi bir harekete veya kuruluşa üye olabilirsiniz.  (Kaynak: bianet.org)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.