Eski vekil için 26 yıl hapis istemi

Eski vekil için 26 yıl hapis istemi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Musa Farisoğulları’nın 3 ayrı suçlamadan yargılandığı davada 26 yıl hapis cezasıyla cezalandırılması istemiyle mütalaa verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - HDP eski milletvekili Musa Farisoğulları’nın"örgüt üyesi olmak", "örgüt propagandası yapmak", "halkı yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kışkırtmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" iddialarıyla açılan davada, mütalaasını mahkemeye sunan Cumhuriyet Savcısı 26 yıla kadar varan hapis talebinde bulundu. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Farisoğulları’yla avukatlarının katılmadığı duruşmada, savcı, Farisoğulları’nın Demokratik Toplum Kongresi Diplomasi Komisyonu’nda ve Başkanlık Divan’ında yer aldığını belirterek, Yargıtay’ın bu konudaki kararlarına işaret etti. Farisoğulları’nın “örgüt propagandasına dönüşen” DTK’nin 38 eylemine katıldığını belirten savcı, bu eylemlerin “örgüt üyeliği kapsamında” savundu.

Farisoğulları’nın Abdullah Öcalan için başlatılan açlık grevine karşı polis müdahalesinde, polise direndiği, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine yönelik destek eylemlerine katıldığı, Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz’ın görevden alınmasına karşı yapılan eylemlere katıldığı belirten iddia makamı, bu eylemlerin “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etme” suçunu oluşturduğunu ifade etti.

8 konuşmaya propaganda suçlaması

Farisoğulları’nın 2019’da katıldığı 8 eylemde, örgütün amacı doğrultusunda, örgüt yöneticilerini öven konuşmalar yaptığını dile getiren savcı, Farisoğulları’nın sanal medya hesabında da yaptığı paylaşımlarda örgütün amacı doğrultusunda cebir, şiddet, tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterdiğini savundu. İddia makamı, Farisoğulları’nın yaptığı konuşma ve paylaşımlarla “zincirleme örgüt propagandası yaptığını” savundu.

26 yıl hapis istemi

İddia makamı, Farisoğulları’nın “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası, örgüt propagandası yapmak” suçlamasından 1 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arası, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek” suçlamasıyla 1 yıl 6 ay ile 3 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. İddia makamı, sanığa verilen cezanın Türk Ceza Kanunun ceza artırım hükmünü düzenleyen 43/1 maddesini uygulanarak ceza artırımına gidilmesini istedi.

1 Aralık’ta karar verilecek

Mahkeme, Farisoğulları’na yönelik uygulanan yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbirinin devamına, Farisoğuları’nın ve avukatlarının savunma yapmak üzere bir sonraki celseye kadar süre tanınmasına karar vererek, duruşmayı 1 Aralık’a erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.