‘Etik ilkeler kurumların manifestosudur’

‘Etik ilkeler kurumların manifestosudur’
DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde “Etik Kurallar” eğitimi veren Uzman Psikolog İzzet Zülküf Çelik, mesleki etik ilkelerin “Kurumun anayasası, amentüsü, manifestosu, yol haritası ve pusulası” olarak değerlendirildiğini söyledi.

DİYARBAKIR - DİSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, çalışanlarının motivasyonunu artırmak ve kurumsal kapasitesini geliştirmek için eğitim çalışmaları düzenlemeye devam ediyor. Son olarak MEKSA’da düzenlenen ve pek çok DİSKİ çalışanının katıldığı “Etik Kurallar” eğitimi, Uzman Psikolog İzzet Zülküf Çelik tarafından verildi. Çelik, mesleki etik ilkelerin “Kurumun anayasası, amentüsü, manifestosu, yol haritası ve pusulası” olarak değerlendirildiğini söyledi. Beş temel mesleki etik ilke olduğunu ifade eden Çelik, bunların doğruluk, yasallık, yeterlik, güvenirlik ve mesleğe bağlılık olduğunu ifade etti. Çelik “etik sorgulama” kavrama da açıklık getirdi. Çelik, “Kamu görevlisi bazı durumlarda ona yol gösterici tüm kurallar ve diğer etik ilkelere rağmen ikilemde kalabilmektedir. Bu durumda ise ona, etik sorgulama dediğimiz yöntem yol gösterebilecektir” dedi.

Etik dışı konular

Çelik, iş yaşamında temel etik dışı konuları ise şöyle özetledi: “İş kalitesini önemsememe, rüşvet isteme ya da verme, kurum varlıklarının kötü biçimde kullanımı, iş yerinde ayrımcılık yapma, özel yaşama müdahale etme, çevre kirliliğine duyarsız kalma, iş yerinde hırsızlık yapma, kurumun olanaklarını kişisel amaçlar için kullanma, kayıt ve raporlar üzerinde tahrifat yapma, hediye alma ve ağırlama, yanlış bilgilendirme ya da bilgi saklama, cinsel tacizde bulunma, hakaret ya da küfür etme, argo bir dil kullanma, yetkisini kötüye kullanma, alkol ve uyuşturucu kullanma, çalışma arkadaşları ile ilgili söylentiler çıkarma ve dedikodu yapma, farklılıklara hoşgörülü davranma ve zimmet ve görevin suiistimalidir.”

Etik değerler bir tehdit mi, yoksa bir fırsat mı?

“Etik değerlerin geçerli olduğu bir çalışma ortamı neden gereklidir? Etik değerler bir tehdit mi, yoksa bir fırsat mı? Etik değerlere uygun bir çalışma ortamını nasıl gerçekleştirebiliriz?” diye soran Çelik, etik değerlere bağlı kalmaya karar verilmesinin önemine işaret etti. Çelik şöyle devam etti: “Davranışlarınızla örnek olun, etiğe uygun davranışları yerleştirme sorumluluğunu üzerinize alın, size göre etik ilkelerini belirleyin, etik değerlerinizi açıkça belirtin, çalışanlarınızı eğitin, açık iletişimi destekleyin ve tutarlı olun.”

Başarılı yöneticilerin söyledikleri gibi davrandıklarını, tutarlı, yol gösterici, motive edici ve güven verici kişiler olduğunu ifade eden Çelik, kurumsal etik iklimi için, “Etik ilkeleri herkesin bir numaralı sorunu haline getirin, herkesi bu konuda sıkı çalışmaya özendirin, bu ilkelere aktif bir ilgi duymayı özendirin, etik davranış sergileme ile performans arasındaki ilişkiye dikkat edin, davranış ve eylemlerinizle örnek olun, açık bir iletişim tarzı sergileyin” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.