Fakirin sofrasında et yok

Fakirin sofrasında et yok
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte iftar ve sahur sofralarının protein kaynaklarından kırmızı etin fiyatı 34 TL’den 38 TL’ye çıktı.

Et fiyatlarının yükselmesine ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, maddi durumu düşük olan birçok vatandaşın Ramazanda evine et götüremediğini söyledi. Atlı, tarım politikasının hayat bulması için ise, eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yeniden göreve getirilmesini istedi.

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, Ramazan ayında et fiyatlarındaki artışa ilişkin gazetemize bir açıklamada bulundu. Köylerde hayvan üretiminin çok azaldığına vurgu yapan Atlı, hükümetin biran önce hayvan üretimini arttırmak için gerekli önlemleri alamsının altını çizdi. Atlı’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

 

 

Ramazanla birlikte et fiyatları daha da arttı

“Ramazandan önce de et fiyatları yüksekti. Ramazandan önce de Hayvan Borsasında et satışları 33 -34 TL idi. Bizim satışımız ise 37 – 38 TL’ye kadar çıkabiliyordu. Tabii Ramazanın gelişiyle birlikte et fiyatlarında da bir artış oldu. Önceki yıllarda bu artış 2 ila 3 TL arasında olurdu. Yani, her yıl Ramazanla birlikte et fiyatlarında 3 TL civarında bir artış olur.

‘Türkiye et ithalatında birinci ülkedir’

Tabii ki, et fiyatları yüksektir ve biz bu durumu her vesileyle dile getiriyoruz. Hükümetin de bu et fiyatlarına bir el atmasını ve bu konuda bir çözüm getirmesini istiyoruz. Şuan Türkiye et ithalatında birinci ülkedir. Eskiden biz dışarıya canlı hayvan ihraç ederken bugün ise dışarıdan hayvan alıyoruz. Tabii ki, et ithal etmemiz bizim eti pahallıya tüketmemize bir çözüm getirmiyor. Bu sorunda bütün görev hükümete düşüyor, bu işe çözüm üretmesi gereken hükümettir. Hükümet bu soruna bir çözüm getirmezse bu sorun her yerde yeni sorunlar üretir. Nasıl ki, biz bir sivil toplum örgütü olarak görevimizi yapıyorsak, bizim burada bir sorumluluğumuz varsa, hükümetin de bir sorumluluğu vardır. Bir kilo etin fiyatı 14 Dolar oluyorsa ve bu fiyat AVM’lerde 16 Dolara kadar çıkabiliyorsa bu soruna biran önce bir sorun bulunmalı. Hayvan Borsalarında, kasap arkadaşlar gidip hayvan alamıyorlar.

 

 

‘Artık köylerde hayvan üretimi yok, besicilik yapılmıyor’

Bugün Diyarbakır ve çevre köylerinde her bir köyde 3 bin 5 bin baş küçükbaş hayvan bulunurdu. Bin baş büyükbaş hayvan olurdu bu köylerde. Bugün ise o köylere gittiğinizde maalesef 500 baş küçükbaş hayvan bulamazsınız. Artık köylerde hayvan üretimi yok, besicilik yapılmıyor. Muş, Van, Ağrı taraflarında göçerler vardı, hayvan besiciliği yaparlardı. Hayvanlarını otlaklara çıkarıp güderlerdi ama şimdi o otlaklar yasaklandı. Yani, yasaklanan alanlardaki otlaklara ulaşamayan göçerler bu hayvanlarını nerede besleyecekler? Hayvanlar meraya, otlaklara ulaşamadığında hayvanların beslenmesi ek külfet getiriyor ve bu da besicilerin işini zorlaştırıyor.

‘Kasapların etten kazançları yüksek bir kar değildir’

Şuan kasaplarımızda kuşbaşı etin kilosu 40 TL’ye satılıyor. Tabii ki, et fiyatları semtlere göre de değişebiliyor. Bugün marketlerde bir kilo kuzu kıyma 45 TL’ye kadar çıkabiliyor. Hayvan Borsasında kasap arkadaşların et alış fiyatları da 37 TL’dir. Tabii ki, bunun nakliyesidir, masrafıdır derken zaten kasapların burada kazançları çok fazla değildir. Yani, kasapların etten kazançları yüksek bir kar değildir.

‘Et fiyatları düşmez, çünkü üretim yok’

Ramazan sonrası et fiyatları düşer mi, belki bir miktar düşer ama kimse fazla bir düşüş beklemesin. Bundan sonra et fiyatları daha da yükselir ama düşmez. Et fiyatları düşmez, çünkü üretim yok. Et üretimi ülkemizdeki ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığı için et fiyatları sürekli yükseliyor. Köylerde artık hayvancılık yapılmıyor esas problem buradadır. Köylü hayvan besleyemezse, köylülerin hayvan üretimi devletçe kolaylaştırılmazsa, desteklenmezse, teşvik olmazsa bu sorun daha da büyüyerek devam eder.

‘Mehdi Eker’in yeniden Tarım Hayvancılık Bakanı olmasını isterim’

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına bu konuda çok iş düşüyor ama maalesef bugün bu sorunun giderilmesi noktasında atılmış ciddi, etkili bir adım yok. Eski Tarım Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker zamanında her şey başkaydı. O bu işin erbabıydı. Mehdi Eker Tarım Hayvancılık konusunda çekirdekten yetişme bir Bakandı. Onun zamanında sıkıntılarımız hemen giderilirdi. Ama bugünkü Tarım Bakanı Faruk Çelik için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Geldiğinden beri Hayvan Borsasında sıkıntılar bitmedi. Bugün, hayvancılıkta, besicilikte sıkıntılar devam ediyor ve bir çözüm getirilmiş değil. Faruk Çelik döneminde önümüzü göremedik, sorunların giderileceğine dair bir ışık göremedik. Ben, bir oda başkanı, bir sivil toplum örgütü başkanı olarak Mehdi Eker’in yeniden Tarım Hayvancılık Bakanı olmasını isterim. Niye isterim, çünkü yaşadığımız bu sıkıntıları giderebilecek biri olduğu için isterim.

 

 

‘Bir kilo et vatandaşın bir günlük kazancıdır’

Hükümetten biran önce bu sıkıntılarımızın giderilmesi noktasında etkili adımlar bekliyoruz.  Ramazan ayı gelmiş insanlar sofrasına et götüremiyor. Şuan vatandaş kırmızı et yiyemiyor. Şuan ucuz olduğu için vatandaşın tercihi tavuk etinedir. Bir kilo et vatandaşın bir günlük kazancıdır. Bu koşullarda vatandaş kırmızı et nasıl yesin? Bir asgari ücretli ya da emekli bir vatandaş evine nasıl kırmızı et götürecek? Fakirin sofrası zaten et görmezdi bu Ramazanda hepten kesildi.”

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.