Fırat Kalkanı bölgesinde HTŞ-SMO gerginliği

Fırat Kalkanı bölgesinde HTŞ-SMO gerginliği
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) elindeki bölgede yeni bir karışıklık ve çatışma durumu ortaya çıktı.

TİGRİS HABER - Deyrezor'da Kuzey Suriye yönetimine karşı İran ve Esat Rejimi destekli oldukları iddia edilen grupların saldırısı sırasında İdlib'ten Minbiç sınırına "Arap Aşiretlere destek" bahanesiyle yığınak yapan Hayat-üt Tahrir-üş Şam (HTŞ) ile SMO arasında şimdi de yeni bir çatışma sinyali verildi.

Bölge kaynakları Arap Aşiretlere destek vermek bahanesiyle bölgeye yığınak yapan ve terör listesinde bulunan 1500 kişilik HTŞ grubunun SMO'ya saldırı hazırlığı içinde olduğunu bildiriyor.

Türk ordusunun müdahale etmemesi halinde SMO'nun bir direnme şansının olmadığı belirtilen haberlerde SMO'nun 1., 2. ve 3. birliklerinin HTŞ hedefinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Terör listesinde yer alan HTŞ'nin daha önce de Afrin'in bazı bölgelerini diğer Türkiye destekli gruplardan aldığı bilinirken, bu hamle ile beraber HTŞ'nin Fırat Kalkanı bölgesinde El Humran Geçişi'ni gele geçirmeye hazırlandığı ifade ediliyor. (Haber Merkezi)

Tahrir el-Şam (HTŞ) terör listesinde

28 Ocak 2017'te kurulan HTŞ'nin kurucuları arasında Cebhe Fetih el-Şam (eski adı el-Nusra Cephesi), Ensaruddin Cephesi, Ceyşu's-Sünne, Liva El-Hak ve Nureddin Zengi Hareketi bulunuyor.

Örgüt Lideri halen Ebu Cabir el-Culani olan HTŞ, Suriye'nin İdlib kentinde etkili. Suriye'de el-Kaide'nin İslami bir emirliğini kurmayı hedefleyen örgüt, Selefi cihad stratejisini savunuyor.

HTŞ, Suriye İç Savaşı'na katılan aktif bir selefi cihad örgütü olmakla beraber,
28 Ocak 2017'de Cebhe Fetih el-Şam (eski adı el-Nusra Cephesi), Ensaruddin Cephesi, Ceyşu's-Sünne, Liva El-Hak ve Nureddin Zengi Hareketi grupları arasında bir birleşmeyle kuruldu.

Suriye'de el-Kaide'nin temsilcisi olarak görülmekte olan THŞ ve grubun üst düzey yöneticilerinin el-Kaide ile bağlantısı olduğu iddia edilmektedir.
HTŞ, Suriye Kurtuluş Hükûmeti'ne bağlılık göstermekte.

Suriye'de el-Kaide'nin İslami bir emirliğini kurmayı hedefleyen HTŞ, aktif bir selefi cihad örgütüdür. Örgüt, 2017 yılında Cebhe Fetih el-Şam (eski adı el-Nusra Cephesi) ve Ensaruddin Cephesi gibi diğer grupların birleşmesiyle kurulmuştur. HTŞ, Suriye'de en güçlü silahlı gruplardan biri olarak kabul edilmektedir ve İdlib ilinde varlık gösteren Suriye Kurtuluş Hükûmeti'ne bağlılık göstermektedir.

HTŞ, birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Bu ülkeler arasında Türkiye, Rusya, Kanada ve Birleşik Krallık bulunmaktadır. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.