Gebelikte Migren ağrısı çekiyorsanız, ne yapacaksınız ?

Gebelikte Migren ağrısı çekiyorsanız, ne yapacaksınız ?
Medipol Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Mithat Tavlı hamilelikte yaşanan migren ağrıları hakkında bilgi verdi: Migren atakları çoğu kadında, özellikle de gebeliğin ilk üç ayından sonra düzelme gösteriyor.

Migren Her 5 Kadından 1’inde Görülüyor,  Ataklar HamilelikteArtıyor

Migren tipi baş ağrıları kafanıngenellikle bir yarısında hakim, zonklayıcı vasıfta, beraberinde bulantı-kusma, ışığa-sese karşıhassasiyetin eşlik edebildiğiağrılardır. Her beş kadından birinde görülen migren ataklarıözellikle doğurgan çağdaki kadınların sorunudur.

Migren Ağrıları Gebeliğin İlk 3 Ayında Çok Şiddetli Oluyor

Migren ve cinsiyet hormonları arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Gebelikte değişim gösteren cinsiyet hormonları migren tarzı ağrıların da sıklığı, şiddeti gibi özelliklerinde değişikliklere neden olur. Migren ağrılarıgebeliğin ilk üç ayında çok şiddetli olabilmektedir. Bunu takip eden aylardaise tersi bir etkiyle ataklar azalmaya başlar ve tamamen kaybolabilir. Çokdüşük oranda hamileler migrenle gebelikte tanışabilmektedir.

Şiddetli Ataklarda Bebek Stresi Gelişebilir

Anne adaylarının en çok merak ettiği konu ise; gebelikte migren bebeğe zarar verir mi? sorusu. Migrenli ve migreni olmayan gebelerin bebekgelişimi açısından yapılan karşılaştırmasında migrenli gebelerinbebeklerinde doğum tartısının biraz daha düşük olması dışında farkbulunmamıştır. Ancak uzun ve şiddetli ataklarda bebek stresi ve su kaybıgelişebileceğinden sıvı takviyesi önerilmektedir. Hamilelikte Çikolatadan Uzak Durun

Gebelikte kullanımı tamamen güvenlidir şeklinde kanıtlanmış herhangi bir migren ilacı bulunmamaktadır. Ancak uzak durulması tavsiye edilen bazı faktörler mevcuttur: Hormon tedavileri, alkol alımı, konserve tarzıyiyecekler, stresli yaşam, fazla çikolata, kafein, peynir tüketmek, öğün atlamak, aşırı parlak ve gürültülü ortamlarda bulunmak, aşırı yorgunluk,uyku düzensizliği gibi.. Zorlayıcı olmayan gevşetici egzersizlerin stres faktörünü azaltarak olumlu katkıları olduğu bilinmektedir. 

Ataklardan Korunmak İçin Bol Su İçin

Hamilelik sırasında migren ağrılarını yaşamamak için migren atağını tetikleyen gıdalardan kaçının, dengeli ve sağlıklı beslenmeye çalışın, bol bol su için.

Alternatif Tedaviler Migrende Etkili

Hamilelik ve emzirme döneminde migrenden korunmada alternatif tedaviyöntemleri vardır. Akupunktur ve nöral terapinin de faydalı olduğunu bildiren çalışmalar mevcuttur.

Emzirmek Migren Ataklarını Geçiriyor.

Yapılan çalışmalar, emziren annelerde ağrı şiddetinin azaldığını göstermiştir. Emziren annelerin migren atakları daha kısa sürüyor. Yaniemzirmenin migren atakları üzerinde iyileştirici etkisi bulunuyor. Bebeğingelişimi için oldukça önemli olan emzirmek aynı zamanda anneleri yumurtalık ve meme kanserinden koruyor. Verilere göre; doğum sonrası ilkayda, emzirmeyen hastaların yüzde 100'ünde migren atakları tekrar ortaya çıkarken, emziren hastalarda bu oran yüzde 43'lere kadar iner.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.