Gıda denetimleri artık bilimsel yöntemlerle yapılacak

Gıda denetimleri artık bilimsel yöntemlerle  yapılacak
Kent genelinde insan sağlığını tehdit eden gıda maddelerinin satışının önüne geçmek için denetimlerini sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gıda denetimlerinin bilimsel yöntemlerle yapılabilmesi için 2 adet Saha Ölçüm Cihazı Çantası satın aldı.

 

Dilek Akin

 

Halkın sağlığını korumak amacıyla gıda üreten, dağıtan, depolayan ve satan işyerlerini hijyen, fiziki ve teknik koşullar bakımından denetlemeye devam eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, gıda denetimlerini artık duyusal (koku, dokunma, renk ve şekil) değil yeni satın alınan 2 adet Saha Ölçüm Cihazı Çantası ile bilimsel yöntemlerle gerçekleştirecek. Saha Ölçüm Cihazı Çantası’nda yer alan 5 adet cihazın kullanımı için yetkili firma tarafından 15 personele eğitim verildi. Ayrıca yetkili firma tarafından eğitim alan 15 personele cihazları kullanabilir sertifikaları da verildi.

Kızartma yağlarını test eden cihaz

Saha Ölçüm Cihazı Çantası içinde yer alan Kızartma Yağı Test Cihazı, kızartma yağlarındaki Toplam Polor Madde (TPM) miktarının ölçümünü test edecek. Ölçüm sonucu yağın kalitesi ve yaşı ile ilgili bilgiler bilimsel olarak ortaya çıkacak. Alınan Kızartma Yağı Test Cihazı, kontrollerin daha pratik şekilde yapılmasını sağlayacak. Cihaz daha çok fastfood ve yemek fabrikalarının yemek yapımında kullandıkları yağlarda değerlendirilecek.

Temassız ölçüm yapılacak

Belirli bir sıcaklık aralığında olması gereken et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri Batırma Tipi Termometre Cihazı ile ölçülecek. Ekipler, rahatlıkla gıda ürünlerinin yüzeysel sıcaklığını temassız bir şekilde ölçebilecek. Cihaz, ayrıca ısıl işlem görmüş et ve et ürünlerinin iç sıcaklığını da ölçecek. Batırma Tipi Termometre Cihazı, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin satıldığı işyerlerinde kullanılacak.

Soğuk hava depolarında denetim

Mini Datalogger Sıcaklık Cihazı, soğuk hava depolarında muhafaza edilen gıda ürünlerinin uygun sıcaklık koşullarında saklanmasını test edecek. Aynı zamanda cihaz, gıda ürünlerinin depolarda uygun sıcaklık koşullarında saklandığının takibini yapacak. Bu cihaz daha çok mezbahaneler, gıda üretimi yapan soğuk hava depoları ve yemek fabrikalarının soğuk hava depolarındaki denetimlerinde kullanılacak.

Gıda ürünlerinin parçalandığı, işlendiği ve hazırlandığı ortamların belirli bir sıcaklık ve nem oranına sahip olup olmadığı da Nem ve Sıcaklık Ölçüm Cihazı ile ölçülecek. Cihaz daha çok lokanta ve yemek fabrikaları denetiminde değerlendirilecek.

PH/Sıcaklık Ölçüm Cihazı da belirli bir limit değerinde olması gereken et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin (çiğ ve ısıl işlem görmüş) asidite miktarlarını ölçmek için kullanılacak. Bu cihaz market, lokanta ve yemek fabrikaları denetimlerinde kullanılacak.

Saha Ölçüm Cihazı Çantası’nın avantajları

Saha Ölçüm Cihazı Çantası Büyükşehir Belediyesi ekiplerine, “denetimlerde bilimsel geçerlilik, işyeri sahipleriyle bilimsel dayanağı olduğundan olumsuz tespitlerde her hangi bir ihtilaf durumuna düşmeme, risk oluşturan etmenleri en aza indirgeme, güvenirliliği artırma ve denetim ekiplerinin daha hızlı hareket edebilmeleri” gibi avantajlar sağlayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.