Gizemli tarih Zerzevan belgeseli gösterimde

Gizemli tarih Zerzevan belgeseli gösterimde
Gizemli Tarih Zerzevan Belgeseli dijital ortamda yayınlandı. Yapımcılığını Diyarbakır Tanıtım, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın (DİTAV) üstlendiği belgeselin yönetmenliğini Feyzi Baran yaptı. Senaryosu Şeyhmus Diken ve Kamil Kahraman’a ait belgeselde ayrıca kazı süreci de işleniyor.

Gizemli Tarih Zerzevan belgeseli çevrimiçi olarak yayınlandı. Hem Doğu Roma hem de Zerzevan Kalesi ve Mitra Tapınağı hakkında bilgiler veren, yapımcılığını Diyarbakır Tanıtım, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın (DİTAV) üstlendiği belgeselin yönetmenliğini Feyzi Baran yaptı. Senaryosu Şeyhmus Diken ve Kamil Kahraman’a ait belgeselde ayrıca kazı süreci de işleniyor.

Zerzevan Kalesi’nde Doç. Dr Aytaç Coşkun başkanlığında başlayan kazılardan çıkan buluntular ise dünyanın ilgisini çekti. Doğu Roma’ya ait ve Diyarbakır-Mardin arasındaki kalede bulunan Mitra Tapınağı ise yurt içinde ve yurtdışından binlerce turistin kaleyi ziyaret etmesine neden oldu.

Belgeselin bir resepsiyonla tanıtım ve sunumu korona virüsü salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Milattan Önce 600’lü yıllarda Roma askerleri arasında "asla yenilmez ve yok edilemez tanrı” olarak benimsenen Mithras, Pers kökenli. "Anlaşma ve dostluk” kavramlarının tanrısı, "aracılık eden” anlamına geliyor. Mithras güneş tanrısı olarak da biliniyor ve kültü, güneş tapınımına dayanıyor. Ayrıca ışığın, savaşın, adaletin ve inancın da simgesi olarak gösteriliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.