Güllü Yılmaz davasının ilk duruşması Diyarbakır’da görüldü

Güllü Yılmaz davasının ilk duruşması Diyarbakır’da görüldü
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde 17 Ekim 2019’da eşi Güllü Yılmaz’ı öldüren sanık Can Yılmaz hakkında “eşe karşı canavarca hisle kasten öldürme" ve “çocuğa ve altsoya karşı canavarca hisle öldürmeye teşebbüs” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü.

TİGRİS HABER - Ergani’de eşi Güllü Yılmaz’ı öldüren Can Yılmaz, yargılandığı davanın ilk duruşmasında eşinin kendisini aldattığını ileri sürdü. Sanığı yalanlayan kızı “Annemin çalışmasını istemiyordu. Ancak kendisi eve bakmak için hiçbir şey yapmıyordu” diyerek şikayetçi oldu.

Sanık Yılmaz’ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nden Ses, Bilişim ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada taraf avukatları, olay sırasında yaralanan kızı D. Yılmaz ile Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Rosa Kadın Derneği üyeleri yer aldı.

Kimlik tespiti başlayan duruşmada savunması alınan sanık Can Yılmaz, çalışmasını istemediği için eşiyle sürekli tartıştıklarını, bu yüzden eşinin kendisi hakkında şikayetçi olduğunu anlattı. Çalıştığı işyerini arayarak eşini işe almamaları konusunda işyeri sahibi ile konuştuğunu belirten sanık Yılmaz, işten çıkarılmasıyla tartışmaların artarak devam ettiğini ve eşinin çocuklarıyla Diyarbakır’da bulunan bir sığınma evinde kalmaya başladığını ifade etti.

“Gözüm döndü gözümü açtığımda yangın yeri oldu”

Bir süre sonra eşinin eve geri döndüğünü belirten Yılmaz, fakat çalışmasına izin vermediği için eşinin bir gün sinir krizi geçirdiğini dışarı çıkarak kendisini aracın altına atmasına engel olduğunu ileri sürdü. Savunmasının devamında eşinin kendisini aldattığını ileri süren sanık, olay gününü dair “Gözüm döndü. Gözümü açtığımda yangın yeri oldu” ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyetinin, daha önce polise verdiği ifadesinde eşinin kendisini aldattığına dair herhangi bir beyanının bulunmadığı ve bu durumun savunmasıyla çelişkili olduğunu sorması üzerine ise sanık Yılmaz, polise ifade verdiği sırada yeni yoğun bakımdan çıktığını, olaya dair savunmasının doğru olduğunu iddia etti.

‘Kızım şiddet görüyordu’

Katledilen Güllü Yılmaz’ın annesi Remziye Sayın da verdiği ifadesinde kızının sürekli sanıktan şiddet gördüğünü, yaşadığı eve sığınan kızının sanık tarafından silah zoruyla evinden götürüldüğünü, son olayda ise kızının şiddet gördükten sonra katledildiğini belirterek şikayetçi oldu.

Kızı: Babam bizi silah zoruyla eve götürdü

Pedagog eşliğinde duruşmaya getirilen Yılmaz’ın kızı D. Yılmaz ise, alınan ifadesinde “Sürekli annemle tartışıyordu. Anneme ‘işe gitme’ derdi, o ise akşama kadar yatardı. Olaydan önce tartışmaları artmıştı ve anneme sürekli şiddet uyguluyordu. Bazen bize de şiddet uygulardı. Babam annemi aldatmıştı. Bu olayın ardından annem bizi de yanına alarak ninemin evine gittik. Babam, bizi ve annemi silah zoruyla eve götürdü. Anneme sürekli şiddet uyguluyordu, bunu bizde görüyorduk. Annemin çalışmasını istemiyordu ancak kendisi eve bakmak için hiçbir şey yapmıyordu” anlatımlarında bulundu.

Olaydan önce babasının annesini aldatması üzerine anneannesinin evine gittiklerini, oraya gelen babasının silah zoruyla annesini ve kendilerini eve götürdüğünü anlatan D. Yılmaz, “Komşuların yanında annemin saçını tutarak salondan dışarı atmıştı. Biz de eşyalarımızı topladık anneannemlere gittik. Babam uyanınca evde olmadığımızı fark edince neneme geldi. Evde bir süre annemle tartıştı. Sonra silahı annemin kafasına doğrulttu” dedi.

Bir gün yine annesi işten geldiğinde kendisiyle tartışan babasının, evdeki akvaryumu annesinin başına vurduğunu anlatan D.Yılmazi bu olaylardan sonra annesi ve kardeşleriyle üç gün sığınma evinde kaldıklarını ifade etti.

Babasının ifadelerini yalanlayan D. Yılmaz, olay günü annesinin kendisini aracın altına atacağına dair herhangi bir söyleminin olmadığını dile getirdi. Babasının annesiyle işyeri servisinin ön koltuğunda oturduğu için tartıştığını belirten D. Yılmaz, annesini benzinle yakarak öldüren sanıktan şikayetçi oldu.

Rosa Kadın Derneği ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi de kadına yönelik şiddet ve katliama dönük çalışma yürüttüklerini kaydederek davaya müdahil olma talebinde bulundular. Ancak mahkeme, müdahillik taleplerini reddetti.

Savcı tutukluluğun devamını istedi

İddia makamı, suçtan binaen mağdur ve müştekinin katılma taleplerinin kabulünü ve eksik hususların giderilmesiyle sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

‘Cinayet tasarlanmıştır’

Güllü Yılmaz’ın avukatı Gevriye Atlı, cinayetin göz göre göre yaşandığına dikkat çekti. Müvekkilinin sanık hakkında şikayette bulunmasına rağmen herhangi bir koruma kararının verilmediğini söyleyen Av. Atlı, müvekkilinin sanık tarafından ölümle tehdit edildiğine ilişkin Ergani 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen kararları dosyaya sunduklarını belirtti.Sanığın cinayeti tasarlayarak işlediğini vurgulayan Atlı, “Bugün soba ile ısınan hiçbir evde benzin bulunmamaktadır. Sanıkta buna ilişkin açıklayıcı bir beyanda bulunmadı” diyerek tutukluluğa ilişkin mütalaaya katıldıklarını söyledi.

'Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' talep edildi 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili Remzi Atalay da dosyada tanık ifadelerinin eksik alındığına işaret etti. Tanık ve mağdurların anlatımıyla sanığın eyleminin “canavarca hisle” işlediğinin açık olduğunun altını çizen Atalay, sanığın çocuğuna eziyet ettiğini belirterek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Sanık avukatı Şeyhmus Yılmaz ise, müvekkilinin tutuklulukta geçirdiği sürenin göz önüne alınarak tahliyesini istedi.

Duruşma ertelendi

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçun niteliği, atılı suçun ceza miktarı, kuvvetli suç şüphesi, somut delillerin varlığı ve yargılamanın bu aşamasında adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle sanık Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti tanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı 27 Ekim’e erteledi.

Duruşmanın ardından kısa bir açıklama yapan katledilen Güllü Yılmaz’ın avukatları ve ailesi davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.