Güneydoğu’nun Gladyatörleri!

Güneydoğu’nun Gladyatörleri!
Diyarbakır’da her yıl Mayıs ayında yapılan şenliklerde, "Güneydoğunun Gladyatörleri" olarak anılan gençler ve ellerindeki kamçılarla güç gösterisi yaptı. Gösteri sırasında kamçılı adamlar arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor.

Sait BAYRAM

TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'ne bağlı Pirhadyan köyündeki Şeyh Şerif ziyaretinin ardından asırlardır her yıl Mayıs ayında yapılan kamçı şenliğinde gençler güç gösterisinde bulundu.

guneydogunun-gladyatorleri-1.jpegKöyden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Dicle Baraj gölünün yakınlarında yer alan tepede 'arena' olarak düzenlenen boş alanda gençler, önceden hazırladıkları ve birbirine sarılan poşulardan oluşan kamçılarla kavga etti. Çevre köylerden de şenliğe katılanlarla kıyasıya güç gösterisinde bulunurken, kalabalık tezahüratla gençlere destek verdi.

guneydogunun-gladyatorleri-2.jpeg

4 bin kişi katıldı!

Yaklaşık 4 bin kişinin izlediği kamçılarla dövüşen gençler akıllara gladyatörlerin mücadelesini getirdi. Güneydoğunun Gladyatörleri' arasındaki kamçı gösterisi sırasında zaman zaman kavgalar da yaşanırken, olayın büyümemesi için ellerinde sopalar bulunan hakemler, müdahale ediyor.

Ziyaret ve anma programı

Şenliklere katılan Hüseyin Suvar, bölgede geçmişi 700 yıl öncesine kadar dayanan kamçılı gösterilerinin burada yapılan ziyaret ve anma programının ardından gerçekleştiğini belirterek, gençlerin güç gösterisinin şenliklere damga vurduğuna dikkat çekti.

guneydogunun-gladyatorleri-3.jpeg

700 yıllık geçmişi var

Bölgede, baharın gelişiyle birlikte çevre ilçeler ve köylerden gelen binlerce kişi Dicle ilçesinde ziyarete giderek adaklar adar ve dilekler tutar. Ardından festival havasında geçen etkinlikten sonra köylerden gelen binlerce genç belirledikleri alanda kamçı oyunu oynuyor. 600-700 yıl öncesinde oynanan gösteri, İran'dan bölgeye geldiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum