Gürsel Erol, Maden köprüsünü sordu

Gürsel Erol, Maden köprüsünü sordu
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Maden ilçesinde sorumsuz ve denetimsiz madencilik faaliyeti sonucu yıkılan tarihi ve tescilli Maden Köprüsü'nün akıbetini sordu.

TİGRİS HABER - CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Maden ilçesinde sorumsuz ve denetimsiz madencilik faaliyeti sonucu yıkılan tarihi ve tescilli Maden Köprüsü'nün akıbetini sordu. TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Erol, bakan Abdulkadir Uraloğlu’na tarihi köprünün ne zaman restore edileceğini sordu, sorularının yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği önergede şu görüşlere yer verdi;

“Elazığ’ın Maden İlçesi’nde bulunan ve Selçuklu Dönemi’ne ait olduğu bilinen tarihi Maden Köprüsü 23.09.2016 tarih ve 4220 sayılı kararla ''I. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı'' olarak tescillenmiş ve Koruma Bölge Kurulunun 26.07.2018 tarih ve 5969 sayılı kararıyla da rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmıştır. Ancak AFAD raporlarıyla da belgelendiği üzere halen bölgede çalışmakta olan Yıldızlar SSS Holding (Eti Gümüş)’in sorumsuz ve denetimsiz madencilik faaliyeti sonucu oluşan hafriyatın etkisiyle tarihi ve tescilli Maden Köprüsü 30 Ekim 2019 tarihinde maalesef yıkılmıştır.

Gürsel Erol, Bakana şu soruları sordu;1- 2863 sayılı yasa korumasındaki tarihi köprünün yıkımına sebep olan veya olanlar hakkında bugüne kadar hangi yasal işlemler yapılmıştır.

2- Tarihi Köprünün de içinde bulunduğu 24,95 hektarlık alan için afet bölgesi ilan edilmeden önce ilgili alanın içerisindeki tarihi eserlerin varlığı ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?

3- Tarihi köprünün yakınındaki hafriyatın köprü üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin tespit edilmesi ve sonlandırılması amacıyla ne gibi bilimsel çalışmalar yapılmıştır/yapılmaktadır?

4- Ülkemizin sahip olduğu evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin korunması ve tanıtılması açısından Dicle Nehri ve kadim Harput-Bağdat yolu üzerinde bulunan tarihi köprünün restorasyonuna ne zaman başlanacaktır? (Haber Merkezi)

Ns

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum