Hak Par’lı Kadınlardan 8 Mart açıklaması

Hak Par’lı Kadınlardan 8 Mart açıklaması
Hak Par’lı Kadınlar 8 Mart’a ilişkin yaptıkları açıklamada erkek şiddetine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadeleyi yükseltmeye ve Kürt diline sahip çıkmaya çağrı yaptılar.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır parti binasında bir açıklama yaptı.

Açıklamayı HAK-PAR Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sultan Sezer Söylemez okudu.

‘Kadınlar düşük ücretle çalıştırılıyor’

Açıklamada 8 Mart’ın tarihçesine vurgu yapılarak kadınların uğradığı erkek şiddetine karşı mücadelenin altı çizildi. Kadınların erkek egemen sistemde uğradığı eşitsizliklere işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Dünyada kadınlar sırf cinsiyetlerinden dolayı şiddete, tacize ve tecavüze uğramakta, canından olmaktadır. Çalışma yaşamında erkekler daha çok yönetim, üretim alanında çalışırken, kadınlar ağırlıklı olarak hizmet alanlarında çalışabilmektedir. Yine dünyanın birçok ülkesinde ucuz işgücü olarak istihdam imkânı bulmaktadır. Türkiye dâhil birçok ülkede eğitim fırsatlarından eşit faydalandırılmıyor. Yine bugüne kadar ki tüm iktidarlarda olduğu gibi bu hükümette, ekonomik politikalarında kadını çalışma hayatının dışında tutmuştur. Kadınların çalışmasının yolunu açacak önlemler alınmamaktadır. Eğitim gören kadınlar da gerek atamalarda, gerekse kıdem almada eşit koşullarda yararlandırılmamaktadır. Genellikle kadınlar düşük ücretli hizmet işlerinde çalışmak durumda bırakılıyor.”

‘Kürt kadınlarına taciz, tecavüz ve şiddet eylemleri sürüyor’

Pandemide kadınlara yönelik eşitsizliğin daha da arttığına dikkat çekilen açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapılarak,  “Pandemiyle birlikte öncelikle kadınlar işinden olmuş, evdeki çocuk, yaşlı bakımı, ev halkının tüm bakımı kadının sırtına yüklenmiştir. Üstelik kapalı kaldığı sürece daha çok şiddete uğramıştır. Kadınların güvenli yaşamasının koşulları son yıllarda oldukça gerilemiştir. Ortalama her gün 3 kadın cinayeti yaşanıyorken, bazı günlerde ise 4-5 kadının öldürülmesine de tanık oluyoruz. Adeta cins kırım halini alan bu şiddetin beslendiği damarlar var elbette. Öncelikle yöneticilerin kullandığı şiddet ve ötekileştirici dil bir bütün olarak toplumu şiddete yönlendirmektedir” ifadeleri kullanıldı. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.