Hamambüs!

Hamambüs!
Hamambüs!

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyum Cumali Atilla’nın talimatı ile geçtiğimiz aylarda alınan 10 adet doğal gazlı otobüs hizmete girdi. Ancak hizmete başlayan yeni otobüslerde klimalar arızalanınca vatandaş çileden çıktı. Hava sıcaklığının 53 dereceyi bulduğu kentte otobüslerde klima çalıştırma zorunluluğu bulunmasına rağmen arızalı araçların trafiğe çıkması tartışmalara neden oldu. Vatandaşlar, “Hamama girseydik bu kadar terlemezdik. Sözde araçlar yeni ama klimaları çalışmıyor” diye tepki gösterdiler.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı, toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşların konforlu bir şekilde seyahat etmeleri ve yolculuklarında sorun yaşamamaları için tüm araçlara klima bakımlarını yapmaları noktasında uyarılar yaptı. Kentteki aşırı sıcaklar da göz önünde bulundurularak tüm toplu taşıma araçlarında klima açma zorunluluğu getirildi.  Ancak tüm toplu taşıma araçları için getirilen klima açma zorunluluğuna Büyükşehir Belediyesinin bazı araçları uymadı.  Yeni alınan bazı otobüsler hava sıcaklığının 53 dereceyi bulduğu kentte trafiğe çıkınca otobüs içindeki yolcular duruma isyan etti. Hamamda bile bu kadar terlemediklerini belirten vatandaşlar, arızalı otobüsleri trafiğe çıkartan belediye görevlilerine tepki gösterdi.

 

Hamama girer gibi terledik

Büyükşehir Belediyesinin yeni aldığı 21 BS 839 plakalı otobüse binen muhabirimiz, vatandaşlardan gelen şikayet üzerine vatandaşlarla görüştü. Klimaların çalışmadığı otobüste bulunan vatandaşlardan Münevver Kılıç, “Eğitim Araştırma Hastanesinden geliyorum. Bu öğle sıcağında hamam gibi otobüse bindik. Üstelik şoför araçların yeni alındığını ve yeni alınan araçların tümünde aynı sıkıntının yaşandığını söyledi. Nasıl olurda yeni araçların tümünde arıza olur. Madem araçların klimaları çalışmıyor neden trafiğe sokuluyor. Şuan gördüğünüz gibi hamama girer gibi terledik. Zor nefes alıyoruz. Şikayetçiyiz, bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

 

Soruna çözüm bulsunlar

İbrahim Acar adlı vatandaş ise, “Eğitim Araştırmada hastamız olduğu için yaklaşık 40 gündür gidip geliyorum. Uzun süredir bu aracın klimasında sorun var. Şuan sizde görüyorsunuz her tarafımızdan terler akıyor. Belediye görevlilerinin sıkıntılı olan araçları trafiğe sokmamaları gerekir. Yine Diyarbakır’ın bu kerbela sıcaklarında otobüse binmek ve terlemek ayrı bir işkence. Umarım yetkililer bu sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunurlar” diye konuştu.

Otobüs mü, hamam mı?

Beraat Çaran adlı yolcu da, “Dağkapı ve Eğitim Araştırma arasında sürekli işim olduğu için bu otobüsü kullanıyorum. C E2 ve AZ araçlarında sürekli aynı sorunla karşılaşıyoruz. Sorunun giderilmesini istiyoruz. Otobüse mi bindik, hamama mı girdik belli değil” şeklinde tepki gösterdi.

Kadir Melik Züngör ise, “İşim nedeniyle sürekli şehir içi otobüslere biniyorum. Ne yazık ki şehir içi araçların çoğunda klima açılmıyor. Kimi ya açmıyor, yada araçlar sorunlu. Sabah azda olsa serin oluyor ama öğlene doğru dayanılır gibi değil. Umarım bu sorunu çözerler. Ama sadece belediye araçlarında değil, diğer toplu taşıma araçlarında da benzer sorunlar var” diye konuştu.

Çıksak bir dert, çıkmazsak bir dert

Araç şoförü ise, “Benim yapabileceğim bir şey yok. Yeni alınan araçların klimalarında belirli bir saten sonra sıkıntı yaşanıyor. Araçlar trafiğe çıksa bir dert çıkmazsa bir dert. Bende istiyorum klimalı araçla gidip geleyim, vatandaşlar gibi bende terliyorum. Ama yapabilecek bir şey yok” dedi.

Büyükşehir’den ses yok

Konuyla ilgili görüştüğümüz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Kesen, konuyla ilgili birimle görüşeceğini, görüşme sonrası gazetemize bilgi vereceğini dile getirmesine rağmen geri dönüş yapmadı.

 

 

Özcan YILDIZ/ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.