HDP: Engelliler için engelsiz bir yaşam mümkün

HDP: Engelliler için engelsiz bir yaşam mümkün
HDP Diyarbakır İl Örgütü, Engelliler Haftası nedeniyle açıklama yaptı, “Engelliler için engelsiz bir yaşam mümkün” denildi.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'na ilişkin Hazal Park'ta basın açıklaması yaptı. "Ji bo astengdaran jiyana bê asteng/Engelliler için engelsiz yaşam" pankartının açıldığı açıklamaya, HDP İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan ile çok sayıda kişi katıldı. 

 Açıklamayı yapan HDP yöneticisi Ramazan Karakaya, Türkiye’de engelli yurttaş sayısının resmi verilerle 10 milyon kişi üzerinde olduğu ve aileleri ile birlikte toplumun yarısına yakınının engellilik politikalarından etkilendiğini belirtti. Savaş, kriz,  iş cinayetleri, trafik kazaları, aile içi şiddet, yetersiz sağlık ve eğitim hizmetlerinin engelliğin en temel nedenleri arasında olduğunu söyleyen Karakaya,  “Engellilere yönelik kamusal hizmetlerin yetersizliği ve toplumda maalesef yerleşik olan ötekileştirme dili, engellilerin kapalı mekânlarda hapis kalmasına yol açmaktadır. Sayıları milyonlarla ifade engelliler için, engellerin salt fiziksel olmadığını bilinmelidir. Günlük dilden mevzuata, sanatsal ürünlerden medyaya varana kadar engellilere yönelik ayrımcılık, eşitsizlik ve ötekileştirme söylemi her gün yeniden inşa edilmekte ve bunun önüne geçmek için gerekli politikalar yaşama geçirilmemektedir" şeklinde konuştu.

 Bütçe payı az

Yerel yönetimlerde, kamu kurumlarında, hastane ve okullarda işaret dili ve Braille yazısının yaygınlaştırılması ile birçok engellin ortadan kaldıracağına dikkat çeken Karakaya, yoksul engellilerin sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesinin, belediyelerin ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının en temel görevi olması gerektiğini söyledi. 10 milyon engellinin bütçedeki payının yüzde 1,6 olduğu bir yerde engelliler için bir kamu hizmetinden söz edilemeyeceğini ifade eden Karakaya, ayrıca atama bekleyen engelli sayısının ise yüz binleri bulduğu bilgisini verdi.

 Engelli kadınlara yönelik ayrımcılık

Anadili Türkçe olmayan engellilerin, mülteci engellilerin, kadın engellilerin çoklu bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirten Karakaya, engelli kadınlara yönelik ayrımcı söylem ve pratiklerin derhal durdurulması gerektiğini belirtti. Karakaya, "Engellilerin tüm farklılıklarıyla haklarına erişebilmesi için sadece Türk İşaret dili ve sadece Türkçe ile değil, bu ülkede yaşayan tüm halkların diliyle kamusal hizmet erişimi olmalıdır” dedi. (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.