HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Belediyenize sahip çıkın

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Belediyenize sahip çıkın
Diyarbakır, Mardin ve Van’da belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan Lise caddesinde yoğun güvenlik önlemi altında açıklama yaptı.

Eş Başkan Temelli’nin açıklama yaptığı sırada kayyuma karşı protesto gösterisi düzenleyen kitleye yer yer polis müdahalesi gerçekleşti. Müdahale sırasında HDP'li milletvekilleri Feleknas Uca ve Ayşe Acar Başaran yaralandı. Hastaneye kaldırılan vekiller tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesinde protestocular zor anlar yaşarken, açıklama sonra Temelli ve HDP’li vekiller protestocu kitle ile kısa bir süre caddede bir araya geldi. Ardından Temelli, Eş Başkan Mızraklı ve HDP’li vekiller STK ziyaretlerine başladı. Protestocu kitle ise bir süre daha ara sokaklarda kayyuma karşı tepkilerini sürdürdü.

t7-001.jpg

Diyarbakır, Mardin ve Van’da belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının katılacağı açıklama öncesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve çevresi polislerce çembere alındı.

Belediye binasına çıkan tüm yollar polislerce kapatılırken, cadde girişine de TOMA ve çevik kuvvet konuşlandırıldı.

Polis açıklama yapmak isteyenlere müdahale ederken, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli milletvekilleriyle polis çemberinde oturma eylemine başladı. Polis saldırısı müdahalesinde yaralanan HDP'li milletvekilleri Feleknas Uca ve Ayşe Acar Başaran ise hastaneye kaldırıldı.

HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları da belediye binası önünde beklerken, polis belediye binası önüne gelmek isteyen yurttaşlara tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

Belediyenin karşısındaki ara sokaklarda kayyumu protesto için toplanan kitleyi polis çembere aldı. Ara sokaklarda yer yer toplanan kitle ile polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.

k-007.jpg

İki milletvekili hastaneye kaldırıldı

Polis müdahalesi sırasında gazdan etkilenen Feleknas Uca ve kafasına aldığı cop darbesiyle yaralanan Milletvekili Ayşe Acar Başaran hastaneye kaldırıldı. Feleknas Uca hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilirken, Başaran'ın tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Kayyum protestolarına katılan kitle üçe bölündü ve her grubun etrafında yoğun güvenlik çemberi oluşturuldu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai ve HDP’li vekillerin bulunduğu grubun etrafında polisler etten duvar ördü. Temelli yoğun güvenlik önlemi altında açıklama yaptı.

Açıklamaya, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Eş Başkan Adnan Selçuk Mızraklı, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Başkanı Mehmet Arslan, Diyarbakır Büyükşehir Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve HDP’li vekiller katıldı.

Temelli’nin açıklama yaptığı sırada ara sokaklarda bulunan protestoculara polisin sert müdahalesi başladı.

Temelli açıklamasında meşru zeminde direnme çağrısı yaptı.

t9-001.jpg

 “Faşizmle uzlaşma olmaz”

“Bugün burada bir baskı, zulüm rejimini görüyorsunuz. Bugün burada kayyımı görüyorsunuz” diyen Temelli, şöyle devam etti: “AKP-MHP faşist blokunun fotoğrafını görüyorsunuz. Faşizmle uzlaşma olmaz. Faşist blokta olanlarla asla uzlaşmadık, uzlaşmayacağız. Olduğumuz her yerde direnmeye devam edeceğiz. Çünkü bizim direnişimiz, meşru hakkımızdır. Meşru hakkımızı her yerde kullanmaya, direnmeye devam edeceğiz.”

“Bu sivil darbeye karşı halkın iradesi ayaktadır, sokaktadır”

Belediyelere kayyım atanarak 19 Ağustos tarihinde bir sivil darbe yapıldığını ifade eden Temelli, özetle şunları söyledi:

“Bu sivil darbeye karşı halkın iradesi ayaktadır, sokaktadır, Diyarbakır’dadır, Türkiye’dedir. Diyarbakır bizimdir, Türkiye bizim ortak vatanımızdır. İrademize de ortak vatanımıza da kentimize de belediyemize de sahip çıkacağız. Bu kent cesaretlidir, bu kentin halkı cesaretlidir. Bu korkakları da bu kayyımı da bu rejimi de geçmişte olduğu gibi yine hep birlikte mutlaka ama mutlaka süpürüp atacağız.”

t2-007.jpg

“Hakikatin sesi HDP susmayacak”

“Direncimizi, irademizi kırmak için akla hayale gelmeyen yöntemlerle, fezlekelerle, uyduruk gerekçelerle belediye başkanlarımız görevlerinden alındı. Bu gaspçı anlayışı kabul etmiyoruz. Kürt halkının iradesine yönelik, Kürt halkının özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesine yönelik bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Bu saldırı sadece Kürt halkına yönelik değildir, bu saldırı İstanbul’a, İzmir’e, emekçilere, kadınlara yöneliktir. Bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Bu darbeci zihniyet tam 4 yıldır bu ülkeye zulümden, şiddetten başka bir şey vermedi. Ama inatla her gün meydanlarda olacağız, her gün konuşacağız her gün hakikatin sesini onlara karşı haykırmaya devam edeceğiz. Hakikatin sesi susmayacak, HDP susmayacak. 31 Mart’ta bu otoriter rejime karşı, kayyım anlayışına karşı irademizi ortaya koyduk. 23 Haziran’da bir kez daha koyduk. Kalktılar İstanbul’a kayyım atadılar, 23 Haziran’da cevaplarını aldılar. HDP nerede varsa bu cevap vardır.”

t4-003.jpg

“Hırsızlıkları ortada”

 “Diyorlar ki eşbaşkanlık sistemi var. Evet var. Eşbaşkanlık sistemi toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadeledir. Evet, HDP’de eşbaşkanlık sistemi var. Çünkü eşit temsiliyeti, çünkü kadın özgürlüğünü savunuyoruz. Diyorlar ki ekonomik olarak kaynakları talan ediyormuşuz. İşte kayyımın suçları ortada. Diyarbakır’da, Van’da, Mardin’de neler yaptıkları bütün çıplaklığı ile ortada. Hırsızlıkları ortada. Halıyı çalacak kadar tıynetsizlikleri ortada.”

“Amed’de o kayyım gidene kadar belediyenize sahip çıkın”

 “Bütün Türkiye halklarını bu ceberut anlayışa karşı her yerde bu mücadeleye katılmaları için sesleniyoruz. Hakkınızı savunun. Bu faşist saldırıya karşı her yerde yan yana gelin omuz omuza verin. Biz güçlüyüz. Bu korkaklara karşı gücünüzü gösterin hakkınızı savunun. Unutmayın hepiniz birer Gandhisiniz, nasıl ki Gandhi tek başına üzerinde güneş batmayan imparatorluğun güneşini söndürdü, bizler de hep beraber bu faşist iktidar blokunu durdurabiliriz. Tencerenizle, tavanızla, ışıklarınızla ses çıkartın, gücünüzü gösterin durdurun hayatı, bunlara selam vermeyin. Gücünüz sizsiniz. Bu gücü sokağa, siyasete taşıyın. Demokratik siyaset içinde, hukuktan gelen hakkınızı bu hukuk tanımazlara karşı her yerde gösterin. Her gün belediyelerinize gidin. Amed’de o kayyım gidene kadar belediyenize sahip çıkın. Van’da gidin, Mardin’de gidin, İstanbul’da gidin. Gidin iradenize sahip çıkın. Faşizmi yeneceğiz. Bu şiddete karşı ayakta durun ve asla vazgeçmeyin.”

t3-006.jpg

Temelli STK ziyaretinde

Temelli, açıklamanın ardından Lise caddesinde protestoları sürdüren kitle ile birleşti. Bir süre kitle ile hareket eden Temelli ve HDP’li vekiller protestocu kitleden ayrıldı. Ardından kitleye polis müdahalesi başladı. TOMA’lı ve biber gazlı müdahalenin ardından kitle ara sokaklara dağıldı. Temelli, Eş Başkan Adnan Selçuk Mızraklı ve beraberindeki HDP’li vekiller, parti yöneticileri bir süre sokakta oturma eylemi yaptı. Ardından STK ziyaretleri için oturma eylemi sonlandırıldı. Temelli ve beraberindekiler ilk olarak İHD Diyarbakır Şubesini ziyaret etti.

t8-002.jpg

Kayyuma tepkiler sürüyor

Temelli, Mızraklı ve HDP’li vekillerin ziyaretleri esnasında protestocu kitlenin bir kısmı Lise caddesinde yeniden bir araya gelerek valilik binası çevresine doğru harekete geçti. Protestocu grubun arkasında polisler koştururken, grup ara sokaklara dağılarak izini kaybettirdi. Daha sonra Ofis Ekinciler caddesinde toplanan protestocu kitle yer yer sloganlar ve ıslıklarla kayyuma tepki gösterdi.

t10.jpg

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.