HDP heyetinden esnaf ve halk ziyareti

HDP heyetinden esnaf ve halk ziyareti
‘En kötü barış en iyi savaştan daha iyidir’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Sûr'da sokağa çıkma yasağının kalktığı sokaklarda incelemede bulundu, halkı ve esnafları ziyaret etti. Ziyaret sırasında bir esnaf HDP’li Baluken’e, “En kötü barış en iyi savaştan daha iyidir” sözleri güne damgasını vurdu. HDP heyetinin Sur ziyareti sırasında Saraykapıdaki 10 kişilik bir grup, HDP'lilere tepki gösterdi.

 

Sur’da yasağın kalktığı Dabanoğlu mahallesinde incelemelerde bulunan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, burada bir basın açıklaması yaptı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yüklenen  Baluken, “Sayın Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerini tehdit etmesi tam bir Erdoğan taklidine başvurma yöntemidir. Uzun süredir sarayın savaş ve darbe planlarına eklemlenen bir Kılıçdaroğlu pratiği vardı. Ancak son çıkışla birlikte artık bu eklemlemelerin yeterli olmadığını, onu taklit etmenin daha doğru olduğunu düşünmüş olacak ki, Sayın Kılıçdaroğlu, milletvekillerine baskı kurmaya çalışıyor” diye konuştu.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Sûr'da sokağa çıkma yasağının kalktığı sokaklarda incelemede bulundu, halkı ve esnafları ziyaret etti. Heyette, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Nursel Aydoğan da yer aldı. HDP Sûr İlçe Örgütü önünde bir araya gelerek Saray Kapı'daki yasağın kaldırıldığı sokaklara giren heyet, hem yakılıp yıkılan ev ve işyerlerinde inceleme yaptı, hem de vatandaşlarla sohbet etti.

 

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, beraberinde milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp'in de aralarında bulunduğu partililerle birlikte yasağın kaldırıldığı Hz. Süleyman Caddesi üzerindeki esnafları ziyaret etti. Ziyaret sırasında esnaflar HDP'lilerle yaşadıkları sorunları dile getirip, ekonomik anlamla büyük zarara uğradıklarını ve kepenkleri kapatma noktasına geldiklerini anlattı.

Küçük bir gruptan tepki

Ziyaret sırasında 10 kişilik esnaf grubu HDP'lilere tepki gösterip, yuhaladı. Tepki gösterenler, "Niye buraya geliyorsunuz? Gidin buradan" diye tepkilerini dile getirdi. Bu sırada HDP'lileri koruyan polis ekipleri araya girerek, esnafları sakinleştirip uzaklaştırırken, gerginlik büyümeden önlendi.

 

Yıkım hukuka aykırı

Dabanoğlu Mahallesi'nin sokağa çıkma yasağını kalktığı bazı sokaklarında incelemelerde bulanan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, burada zarar gören evlerden birinin içinde basın açıklaması yaptı.  Sur İlçesi'nde yaşanan tahribata tepki gösteren Baluken, "Sokağa çıkma yasağının bittiği sokaklarda, 6 aya aşkın bir süredir Kürt illerinde uygulanan vahşet yıkım ve katliam tablosunun bir özetini görüyoruz. 21'inci yüzyılda düşünün ki, bir ülke, kendi yurttaşına karşı tankları, topları, ağır zırhlı araçları kullanarak, kent merkezinin kalbinde yıkım tablosu oluşturmuş. Ve bunu hukuka ve kendi yasasına aykırı bir şekilde yapmış" dedi.

Baluken açıklamasında, Dokunulmazlıklarla ilgili Meclis'ten çıkan kararı HDP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götüreceği esnada CHP'nin desteği konusuna da değinerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerine yaptığı uyarıya tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı taklit ediyor

Baluken, şunları söyledi: "CHP'nin bu darbe teklifiyle ilgili tutumundan rahatsız olan çok sayıda milletvekilinin olduğunu biliyoruz. 100'e yakın milletvekilinin Antalya kampında da bu konuyu gündeme getirdiklerini ve çok sert tartışmaların yaşandığını biliyoruz. Bu rahatsızlığını dile getiren milletvekilleri arkadaşlar Anayasa Mahkemesi'ne anayasa aykırı bu madenin iptal edilmesi için başvurmayı düşündüklerini bize illettiler. Ancak bu konuda Sayın Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerini tehdit etmesi tam bir Erdoğan taklidine başvurma yöntemidir. Uzun süredir sarayın savaş ve darbe planlarına eklemlenen bir Kılıçdaroğlu pratiği vardı. Ancak son çıkışla birlikte artık bu eklemlemelerin yeterli olmadığını, onu taklit etmenin daha doğru olduğunu düşünmüş olacak ki, Sayın Kılıçdaroğlu, milletvekillerine baskı kurmaya çalışıyor. 'İmza veririnseniz ya istifa ederseniz, ya HDP'ye gidersiniz' diyor. Gizli oylama sırasında Erdoğan'ın komiserlerinin AKP'li milletvekilleri üzerinde oluşturduğu baskının bir başta türüdür. Milletvekili iradesini hiçe saymadır. AKP gibi biat kültürüne dayanan, yıkımı esas alan faşist partilerde bu tabloyu görmeye alıştık ama kendisini sol, sosyal demokrat gören partinin genel başkanı milletvekillerinin iradesi üzerinde bu şekilde baskı kurma hakkının olduğunu düşünmüyoruz. O denenle Kılıçdaroğlu'nun açıklaması ne olursa olsun, CHP'li milletvekillerinin kararlı bir şekilde anayasa aykırı olan bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için ya kendi tekliflerine sahip çıkmalarını ya da bugün yarın kamuoyuna deklere edilecek olan HDP'nin metnine imza atmalarını bekliyoruz. Doğru olan tutum budur. Demokrasiden, barıştan, özgürlüklerden yana olan bütün halklarımızın CHP'den beklentisi de budur."

 

HDP, DBP heyeti Çarşıya Şewiti’de

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Nursal Aydoğan  ve HDP,DBP ilçe eş başkanlarından oluşan heyet, yasağın kalktığı Dabanoğlu mahallesinde incelemelerde bulunarak mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarını dinledi.

“ Sizin yaptığınızı Yahudiler Filistinlilere yapmadı”

HDP, DBP heyetinin Sur’daki incelemeleri sırasında bir kadın evini tahrip edenlere beddualar yağdırdı. Evi tahrip edilen kadın yaşadığı mağduriyetten doğan öfkesini Türkçe ve Kürtçe olarak dile getirdi. Evini talan edenlere öfkelenen kadın, “ Sizin yaptığınızı Yahudiler Filistinlilere yapmadı. Cennet gibi evimi ne hale getirmişler, evimi talan etmişler. En mahrem şeylerimizi, iç çamaşırlarımızı dahi yerlere saçmışlar. Bunu yapanların yanlarına kalmasın, Allah bunların bin türlü belasını versin” diyerek tepki gösterdi.

Çöplüğe çevrilen evlerin duvarları yazılarla dolu

Sur’un Dabanoğlu mahallesinde DBP, HDP heyetinin incelemeleri sırasında, tahrip edilen ve çöplüğe çevrilen evlerin duvarlarının da çeşitli yazılarla dolu olduğu gözlendi. ‘JÖH, PÖH burada siz neredesiniz’, ‘Uzun adam burada Sur Birol’da 61,’  ‘Bize Sur da Trabzon’, ‘Biji T.C.’ yazılıları dikkat çekti. Harabeye çevrilen evlere kokudan girilemezken, vatandaşlar evlerinde çıkardıkları üç beş parça yatak, yorganla evlerini terk ettiler.

Esnaftan Kışanak’a, sitem

HDP, DPB heyeti yasağın kalktığı Dabanoğlu mahallesindeki incelemelerinin ardından Çarşıya Şewiti esnafını ziyaret ederek esnafların sorunlarını dinledi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp,  Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve ilçe eşbaşkanlarından oluşan heyet eski Yanık Çarşıda esnaf ziyaretinde bulundular. Esnaflar DBP, HDP heyetini ilgiyle karşılarken, esnaflar Kışanak’a sitem ettiler. Kışanak’ın ve Büyükşehir Belediyesinin kendilerine sahip çıkmadığını ve ziyarette çok geç kaldıklarını ifade eden esnaflar, Çarşıya Şewiti’nin durumunun ne olacağını, yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin sorular yönelttiler.

 

Çarşıya Şewiti esnaflarından biri, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’le sohbetinde, “En kötü barış en iyi savaştan daha iyidir” diyerek barışa olan ihtiyacı dile getirdi.

Çarşıya Şewiti’deki esnafların tamamına yakını ile birebir görüşen ve esnafların sorularını yanıtlayan DBP, HDP heyeti, esnaf ziyaretinin ardından Dicle Fırat Kültür Merkezine gitti.

 

 

 

Haber: Ali Abbas Yılmaz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.