HDP İl Başkanı Şerif Camcı: Diyarbakır kararını verdi

HDP İl Başkanı Şerif Camcı: Diyarbakır kararını verdi
YSK’nın sandık taşıma kararını HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı M. Şerif Camcı, Tigris Habere değerlendirdi. Camcı, Diyarbakır’da yaklaşık 25 bin seçmenin taşımalı olarak oy kullanacağını ifade etti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24 Haziranda yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi’nde güvenlik gerekçesiyle 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkların taşınmasını kararlaştırmıştı. Tigris Haber olarak YSK’da 7’ye 3 oy ile alınan sandık taşınması kararını, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı M. Şerif Camcı ile konuştuk.

Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz

Camcı: Sandıkların taşınmasının somut gerekçesi ne?

YSK’nın sandık taşıma kararını gazetemize değerlendiren HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı M. Şerif Camcı, şunları söyledi: “Her şeyden önce şunu belirtmek isterim, Türkiye nasıl bir anti demokratik ülke olduğunu, ısrarla dünyanın gözüne sokmak için elinden geleni yapıyor. Önceki icraatları, Cumhurbaşkanı adayımızın tutuklu olma durumu, pek çok adayımızın veto edilmesi, tutuklu pek çok arkadaşımızın bulunması, gözaltılar, yürütülen çalışmaların engellenmesi, bütün bunlar bir yana en son icraat olarak da maalesef, Diyarbakır bölgesi için söyleyeyim, 173 sandığın taşınma ve birleştirilmesi önerisini Diyarbakır Valiliği ve İl Seçim Kurulu ortaklaşarak YSK’ya bir teklifte bulunmuşlar. Onlar ise yaptığı bu değerlendirmede bu 173 sandığın 66’sının birleştirilmesi kararını almışlar. Bu kararı alırken, bir hukuk kararı olmasından öte siyasi bir karar olduğunu kararı okurken de net olarak görebiliyorsunuz. Söz konusu bu karara da YSK içinde bulunan ve kurul üyesi üç Yüksek Yargı üyesinin de itirazı söz konusu. Yani, 7’ye 3 olarak alınan bir karardan bahsediyoruz. Söz konusu karara itiraz eden bu üç üye, hukuksal bir ders ve belge niteliğinde olan itiraz gerekçelerini de sıralamış. Elbette ki güvenlik nedeni ile sandıklar taşınabilir, birleştirilebilir ama siz bunun nedenini somut gerekçeleriyle ortaya koymanız, nasıl bir engelin söz konusu olduğunu, açık ve net bir şekilde yazmak durumundasınız. Söz konusu gerekçeler sıralanmamış ama adeta ‘Görülen lüzum üzerine’ şeklinde bir gerekçe ile 66 sandık başka bir bölgeye taşınmış.

Camcı: 66 sandıkta 25 bin seçmen taşımalı oy kullanacak!

66 sandıkta yaklaşık 25 bin seçmenin oy kullandığını ifade eden Camcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dün itibariyle geç saatlere kadar söz konusu bu durum ile ilgili toplandık. Sandıkların taşındığı 7 ilçedeki sorumlu arkadaşlar ile bu konuyu konuştuk. Bu toplantıda alınabilecek tedbirlerin tümünü gözden geçirdik ve bununla ilgili gereken çalışmalar ilçelerde bugün itibariyle başladı. Söz konusu sandıklarda oy kullanan seçmenler ve muhtarlarla da telefon üzerinden görüşmeler gerçekleştirdik. Söz konusu karar ilişkin tepkiler dile getirilmesinin yanı sıra taşınan yerlerde oy kullanma kararlılığı da ifade edildi. Sözüm ona ‘güvenlik gerekçesi’ ile sandıkları taşıdıkları yerlerde herhangi bir güvenlik sorununun yaşanmamamsına katkı sunacağız. Buradan çağrı yapıyoruz ve uyarıyoruz; asıl siz taşıma ile seçim güvenliğini tehdit eder hale geldiniz. Çok değil, 1 Kasım’da seçim yapıldı, 16 Nisan’da seçim yapıldı ve o tarihten bu yana güvenlik açısından değişen ne oldu? Oralarda güvenliği tehdit eden herhangi bir şey oldu mu; hiçbir şey olmadı! Bilakis devlet tarafından yapılan beyanlarda bölgeye her yönüyle hakim olunduğu vurgulandı. Bu aslında aynı zamanda devlet için bir güvenlik zaafının da itirafıdır. 1 Kasım ve 16 Nisan seçimlerinde koruduğunuz ve hiçbir olayın da yaşanmadığı bir bölgedeki sandıkları şimdi neden koruyamıyorsunuz? Kimi sandıklar polisin sorumluluk alanına çekilmiş, kimileri ise Korucuların köylerine çekilmiş, kimileri de normal yerlere çekilmiş.”

‘HDP olarak tüm seçmenlere her türlü lojistik desteği sağlamaya hazırız’

Seçmenlerin iradesini sandığa yansıtmasının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını isteyen Camcı, “Seçmenlerin psikolojik olarak etkilenmelerini sağlayacak objelerden tutun da sandık bölgelerinin dizaynına kadar, seçmenlerin geliş güzergâhında onları ürkütecek, teredüte düşürecek her türlü engeli ortadan kaldırarak, huzur içinde seçmenlerin oy kullanabilmelerinin olanağını sağlayın. Biz de parti olarak, bize oy versin ya da vermesin tüm seçmenlere her türlü lojistik desteği sağlamaya hazırız” diye konuştu.

‘HDP’nin bir baraj sorunu yok ama barajın altında bırakılma sorunu var’

Diyarbakır’da HDP’nin seçim çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Camcı, tartışma yaratan listelere ilişkin ise şunları söyledi: “Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi. Siz toplumu bu kadar baskıyla anti demokratik yöntemlerle kendinize göre kontrol altına almaya çalışırsanız halk da bunun cevabını bir şekilde verir. Allahtan, halk seçimle bu fırsatı buldu, demokratik bir araç, imkan eline geçti ve tüm yaşananların hesabını sormak için yurttaşlarımız 24 Haziran’ı dört gözle bekliyor. Vatandaşların içindeki öfke, karşı karşıya kaldıkları haksızlıklar, zulüm pek çok şeyi artık insanların gırtlağına kadar getirmiş. Vatandaş tepkisini 24 Haziran’da sandıkta gösterecek. Biz dipten gelen bir dalga şeklinde, kartopu gibi büyüyen bir sürecin ardından 7 Haziran’ı da aşan bir boyuta ulaşacağını öngörüyoruz. Buradan HDP’ye oy verecek tüm insanlarımıza seslenmek istiyorum; bu bir siyasi tercihten öte bugüne kadar yapılanların bir referandumu olacak. Devletin vatandaşa yaklaşımına bir uyarı niteliğinde cevap olacağını düşünüyoruz bu seçim sonuçlarının. O gün mutlaka herkes sandığa gitsin. Kimse o gün bir tek benim oyunla ne olur demesin. HDP’nin bir baraj sorunu yok ama barajın altında bırakılma sorunu var. Biz 7 Haziran’ı aşan düzeyde bir oy oranı bekliyoruz ama baraj altında bıraktırılmaya dair endişelerimiz var. Biz çıtayı öyle yükseklere çekelim ki, onların bütün hilelerine, baskılarına rağmen bir manipülasyon zemini bırakmayalım.”

‘Diyarbakır, kararını bir yıl öncesinden verdi’

Siyasi partilerin Diyarbakır’da alacağı oy oranlarına ilişkin konuşan Camcı, Diyarbakır’da kararsız seçmen oranının Türkiye genelinin aksine çok düşük olduğunu söyledi. Camcı şöyle konuştu: “Seçmen davranışlarını takip eden pek çok uzman kuruluş ya da şahsiyetlerin verdiği bilgiler şu yönde. Bu seçimlerde kararsız seçmenlerin oranının Türkiye genelinde çok yüksek olduğu ifade ediliyor. Ancak bu durumun Diyarbakır için söz konusu olmadığı düşüncesindeyim. Çünkü Diyarbakır kararını vermiş durumda. Diyarbakır, yaşadıklarından kaynaklı kararını bir yıl öncesinden verdi. Diyarbakır’da bugün itibariyle bizim tüm çabamız ortada duran yüzde 3’lük bir seçmen kitlesi içindir. Diyarbakır’da yüzde 95 kararını vermiş durumda. Diyarbakır’da yarışan bütün siyasi partilerin hedefi söz konusu bu yüzde 2- 3’lük seçmen kitlesinin kararını etkilemek ve kendi lehlerine çevirebilmektir. Diyarbakır’da yarın bir seçim olsa biz yüzde 80’lere varan bir oy alacağız. Bu yüzde 80 oy ise Diyarbakır halkının genelinin size oy vermiş olması demektir. Çünkü Diyarbakır’daki asker, polis, bürokrat sayısı ya da diğer partilerin yakın çevrelerini dışta tutarsanız sokaktaki herkesin partimize oy verdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca ben AKP’den oyların diğer partilere kayabileceğini düşünüyorum. HDP oyları dışında kalan yaklaşık yüzde 20’lik bir oyun AKP ve diğer partiler arasında dağılacağını düşünüyorum. HDP cephesinde ise her şeyin netleşmiş olduğunu şimdiden söyleyebilirim.”

‘Halkımız mührü doğru yere basacaktır’

Önceki seçimlerde oy pusulasında Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ile BDP’nin yerinin karıştırıldığı ve bölgede BTP’ye yanlışlıkla oy verilmesi gibi bir sorunun bu seçimlerde yaşanmayacağını ifade eden Camcı, “Halkımızın 24 Haziran’ı dört gözle beklediğini ifade etmiştim. Halkımız bugüne kadar belki 50 kez prova yapmıştır. Halkımız partisinin sembolü olan Mazı ağacını tanır, bilir. Bundan kaynaklı bir karışıklık olacağını sanmıyorum ve halkımıza güveniyorum. Halkımız mührü doğru yere basacaktır” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.