HDP kayyumlara karşı 3 başlıkta yüklenecek

HDP kayyumlara karşı 3 başlıkta yüklenecek
Eş Genel Başkan Sezai Temelli başkanlığında toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), kayyum politikasına karşı 3 aşamalı “Yol Haritası" çıkardı.

Buna göre,  yol haritası, kayyum atanan Diyarbakır, Mardin ve Van’da kentte kesintisiz oturma eylemleri, Meclis’in “acil gündem” ile toplanması çağrısı ve diplomatik temaslara ağırlık verme olarak şekillendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta kayyum atanmasının bu yana dün ikinci kez toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında toplanan MYK’nin ana gündemini edinilen bilgiye göre, kayyum atamaları ve kayyum politikasına karşı mücadele hattı oluşturdu.

 Kayyuma karşı 3 aşamalı eylem planı

Yürütülen tartışmalarda iktidarın kayyum atamaları ile HDP’yi demokratik siyaset alanının dışına itmeyi amaçladığı görüşü öne çıktı. Bu nedenle kayyumlara karşı önceki toplantıda “kesintisiz eylem” kararı alan HDP MYK’si, son toplantıda bu karara dair eylem planlaması çıkardı. Buna göre, sivil itaatsizlik eylemleri ile kayyumlara karşı mücadeleye devam edecek olan HDP, kısa, orta ve  uzun vadeli olmak üzere  3 aşamalı “Yol Haritası" çıkardı.

 Kesintisiz oturma eylemleri

 Kayyum atanan Mardin, Diyarbakır ve Van kentleri, protesto eylemlerinin merkezi olacak. Yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilene kadar kesintisiz oturma eylemleri başlatılacak. Yine bu eylemlere batı illerinden destek ziyaretlerinin sürmesi sağlanacak.

 MYK’de kayyum protestolarının batı metropollerine taşınması kararı da alındı. Bu kapsamda 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Diyarbakır ve Van’ın yanı sıra İstanbul ve İzmir’de kitlesel miting yapılması planlandı.

Kayyumlar kamuoyuna anlatılacak

Yürütülen tartışmalarda kayyum atamalarının sadece HDP’yi değil, Türkiye’deki tüm demokrasi çevrelerini hedef aldığı, “Diyarbakır, Van ve Mardin’e sessiz kalınması halinde ise, Türkiye’de korunabilecek hiçbir demokratik mevzinin kalmayacağı” gerçekliğinden hareketle dayanışmanın büyütülmesi ihtiyacı üzerinde de duruldu. Bu kapsamda görevden alınan üç belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyelerinin katılımları ile batı kentlerinde düzenlenecek konferans, panel ve söyleşiler aracılığıyla kayyum atamaları ve kayyumların pratikleri batı kamuoyuna anlatılacak. 

 Parlamentoya  ‘acil gündem’ ile toplanma çağrısı

 MYK’da alınan diğer bir karar ise, 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’in “acil gündem” ile daha önce açılması çağrısı oldu. Çağrı, parlamentonun acilen toplanıp, kayyumları gündeme alması yönünde olacak.

 Diplomatik temaslara ağırlık

HDP, kayyumlara karşı ülke içerisinde atılacak bu adımların yanı sıra diplomatik temaslarını da arttıracak. Bu kapsamda Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK) ile AK Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilip, hükümet üzerinde kayyum atamalarından geri adım atması konusunda baskı kurulmasını isteyecek. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.