HDP: Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı

HDP: Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı
HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilmelerinin 95’inci yıl dönümü nedeniyle çağrı yaptı: “Mezar yerleri ailelerine ve kamuoyuna açıklanmalı, tüm hakları iade edilmelidir."

TİGRİS HABER - Hakların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Şeyh Said ve 47 arkadaşının idam edilmelerinin 95’inci yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Komisyondan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları imzasıyla yayımlanan açıklamada, Şeyh Said ve arkadaşları idam edildikleri günden bu yana resmi tarih kitaplarında ve siyasi söylemlerde topluma olduğundan farklı anlatıldığı belirtildi. “Kürt halkı için giriştikleri hak ve adalet mücadelesi adeta şeriat talebiyle başlatılan isyan olarak lanse edilmektedir” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

‘Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde en büyük kırılma noktası…’

 “1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile yapılan yasal düzenlemeler, devlet politikaları katı merkeziyetçi bir anlayışın ürünü olarak ortaya çıkmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde en büyük kırılma noktası bu politika değişiklikleri ile gerçekleşti. Bu toprakların çok kültürlü çok renkli mirasının reddi temelinde ortaya konan politikalar etnik kimliğe dayalı bir ulus tahayyülünün merkeze alınması çerçevesinde üretildi. Söz konusu politikalar derinleştikçe, Türkiye’de devlet ve toplum arasındaki sürdürülebilir yönetim ilişkisi de derin yaralar almaya başladı. Bu yaraları açıkça konuşmadan, Şeyh Said hareketine giden bu süreçle ve Şeyh Said’in idamı ile yüzleşmek mümkün olmayacaktır.

‘Şeyh Said ve arkadaşlarının katledilmelerinin ardındaki gerçek açığa çıkarılmalı’

Bu hareket sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk OHAL yasaları yürürlüğe konarak özgürlüklerin önü kesildi, eşitsizlik ve adaletsizlik beslenerek bugüne gelen yollar döşendi. Kürt halkına karşı Şark Islahat Planı gibi bugün AKP-MHP’nin de büyük bir iştahla sahiplenip yürüttüğü inkar, asimilasyon, imha politikaları devreye konuldu.

Şeyh Said ve arkadaşlarının katledilmelerinin ardındaki gerçeğin açığa çıkarılması Türkiye tarihi açısından ciddi bir yüzleşmenin de gerçekleşmesini de beraberinde getirecektir.

Bu nedenle Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmeleri sürecinde yaşananların çarpıtılmasında ve katliamda rolü bulunan sorumlular açığa çıkartılmalı, o dönemle yüzleşilmeli; Şeyh Said ve 47 mücadele arkadaşının mezar yerleri ailelerine ve kamuoyuna açıklanmalı, tüm hakları iade edilmelidir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.