HDP, tartışmalara neden olan toplantıyı meclis gündemine taşıdı

HDP, tartışmalara neden olan toplantıyı meclis gündemine taşıdı
HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hasan Basri Güzeloğlu’nun AK Parti toplantısına başkanlık etmesini Meclis’e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili ve Diyarbakır Valilisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun AK Parti il teşkilatları ve belediye başkanları toplantısına başkanlık etmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Özsoy, DBB ve Diyarbakır Valiliğine ait sosyal medya hesaplarından “Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. @Hasan_Guzeloglu, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı (@AkPartiDbakir) Serdar Budak (@Serdar_Budak21) ve İlçe Başkanlarının da katılımıyla düzenlenen video konferans görüşmesine başkanlık etti” şeklindeki paylaşımı hatırlattı.

Özsoy, "Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun valilik ve Belediye başkanlığı yetkilerini kullanarak böyle bir siyasi toplantıya başkanlık ettiğini görmekteyiz. Bir valinin siyasi bir partinin toplantısına başkanlık yapması haklı olarak 'parti devleti' tartışmalarını beraberinde getirmiştir" denildi.

 ‘BU SUÇ DEĞİL Mİ?’

 Özsoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

 *6 Mayıs 2020 tarihinde telekonferans yöntemiyle yapılan söz konusu görüşmeye Vali Güzeloğlu başkanlık etti ifadesi ne anlama gelmektedir? Tüm siyasi partilere eşit mesafede durması gerekirken vali hangi sıfatı ile bu toplantıyı yönetmiştir?

 *Belediye başkanının yerine kayyım olarak atanan valinin, hem belediye hem de valilik olanaklarını iktidar partisinin lehine kullanması suç değil midir?

 *Gelen tepkiler üzerine valilik açıklama yapmış, toplantıyı ‘katılımcı yönetim anlayışı’ ve kentte ‘ekonomik, siyasal ve sosyal kesimi temsil eden tüm aktörlerle hemen her gün’ görüştükleri iddiasıyla meşrulaştırmaya çalışmıştır. O zaman sormak lazım: Söz konusu vali şimdiye kadar başka hangi siyasi partilerle bu tür toplantılar yapıp bir de o toplantılara başkanlık yapmıştır?

 *Vali hakkında bir soruşturma açıldı mı? Evet ise, hangi aşamadadır? Hayır ise, neden?

 *Devlet memurluğunu düzenleyen yasaları ihlal ederek iktidar partisinin il başkanları gibi davranan kaymakam ve valilerle ilgili bir denetleme çalışmanız var mıdır?

 *Yoksa vali ve kaymakamların il başkanları gibi siyasi faaliyetlerde bulunmalarını İçişleri Bakanı olarak siz mi teşvik ediyorsunuz?

 *Kentin sorunlarını kent konseyi veya kentin seçilmiş temsilcileri ile değil de (milletvekilleri, haklarını gasp ettiği belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri), il genelinde yüzde 30 civarında oy alan iktidar partisinin temsilcileri ile görüşmek hangi devlet adabı yada kanunuyla izah edilebilir? Bu yapılan, görevi kötüye kullanma ve yetki aşımının yanı sıra açık bir kurumsal yozlaşma değil midir?

 *Yoksa, söz konusu vali yaptığı sosyal medya paylaşımları ile Türkiye’nin artık alenen bir parti devleti olduğunu mu müjdelemektedir?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.