HDP'li Başaran, Adalet Bakanına 'işkence'yi sordu

HDP'li Başaran, Adalet Bakanına 'işkence'yi sordu
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği sosyal medya üzerinden Batman Beşiri Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde işkence iddialarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

TİGRİS HABER - HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği sosyal medya üzerinden Batman Beşiri Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde işkence iddialarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu, iddiaların yazılı olarak cevaplaması talebinde bulundu.

Milletvekili Ayşe Acar Başaran sorulara konu olan işkence iddialarıyla ilgili gerekçe metninde şunları dile getirdi;

“19 Nisan 2022 tarihinde Özgürlük İçin Hukukçular Derneği sosyal medya üzerinden Batman Beşiri Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde işkence iddialarını kamuoyu ile paylaşmıştır. İddiaya göre abisi Reşat Demir’in taziyesine gitmek isteyen mahpus Alattin Demir’in talebini cevapsız bırakan hapishane idaresi, mahpusun bunu protesto etmesi üzerine kendisine kamerasız havalandırma alanında kaba dayak şeklinde işkence uygulamıştır. 14 Nisan tarihinde kafası duvara sürtülen ve yere yatırılarak kaba dayak uygulanan Demir’in yüzünde bugün halen ekimoz izleri bulunduğu avukatlarca tespit edilmiştir. Mahpusun gördüğü işkence doktor raporuyla da belgelenmiştir. Ayrıca mahpusların beyanlarına göre hapishanede yazılı bir karara dayanmadan tekli hücrelerde tutulan adli ve siyasi mahpusların gördükleri işkencenin sesleri duyulmakta ancak belgelenememektedir.”

Milletvekili Başaran bu gerekçeler ışığında şu soruları sordu;

  1. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği sosyal medya üzerinden kamuoyuyla paylaştığı  Batman Beşiri Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ndeki işkence iddialarından haberdar mısınız?
  2. Abisinin taziyesine gitmesinin engellenmesini protesto eden mahpus Alattin Demir’i kamerasız havalandırma alanında darp edenler kimlerdir? Bu kişiler hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  3. Kafası duvara sürtülen ve yere yatırılarak darp uygulanan Demir’in yüzünde bugün halen ekimoz izlerinin bulunduğu bilgisiyle de örtüşen ve işkenceyi kanıtlayan doktor raporu soruşturma dosyasına eklenmiş midir?
  4. Batman Beşiri Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde adli ve siyasi mahpusların yazılı bir karara dayanmadan tekli hücrelerde tutulduğu doğru mudur?
  5. Tekli hücrelerde tutulan mahpusların işkence seslerinin duyulduğu ama belgelenemediği iddiasına dair bir incelemeniz olacak mıdır?
  6. Batman Beşiri Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nden tarafınıza kaç işkence iddiası yansımıştır? Bu iddialar araştırılmış mıdır? Araştırma sonucu işkence suçlularının kaçı cezalandırılmıştır?
  7. Türkiye cezaevlerinden tarafınıza kaç işkence iddiası yansımıştır? Bu iddialar araştırılmış mıdır? Araştırma sonucu işkence suçlularının kaçı cezalandırılmıştır? (Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.