HDP’li Beştaş: Kayyum şehri siyasi olarak tutuklamaktır

HDP’li Beştaş: Kayyum şehri siyasi olarak tutuklamaktır
Demokrasi Nöbeti'nde konuşan HDP’li Meral Danış Beştaş, kayyum atmamalarına tepki göstererek,"Kayyum sadece bir valinin belediye başkanı olarak atanması değil, kayyum şehri siyasi olarak tutuklamaktır" dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, 42’nci gününde sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi'nde devam eden nöbete, görevden alınarak yerine kayyum atanan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, HDP’li Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, HDP Ekonomi Komisyonu Üyesi Alp Altınörs, Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan Hakkı Zariç, Ayşe Hür, Hicri İzgören, Erdoğan Aydın, çok sayıda sivil toplum örgütü ve yurttaş katıldı.

Oturma eyleminde konuşan HDP’li Meral danış Beştaş, faşizmi bu topraklarda silip atıncaya kadar direnişin devam edeceğini söyledi. Belediyelere atanan kayyumların nedeninin iktidar tarafından açıklanamadığını vurgulayan Beştaş, “Her türlü yalan ve hilelerle gündem saptırmalarla, halkın direnişini ve belediye başkanlarını sahiplenişini karartmaya çalışıyor. Ancak başaramadılar. Kürt halkına büyük bir tarihsel haksızlık, zorbalık bugün kayyum darbeleriyle devam ediyor. Şunu unutuyorlar, Kürt halkı Türkiye’de bu zorbalığı kabul etmedi bugüne kadar. Her zaman direniş gösterdi, bedel ödedi. Bu bedeller karşılığında bugün elde ettiği kazanımlara karşı AKP saldırmaya devam ediyor. Biz burada 500 bin insanı temsilen konuşuyoruz. Van, Mardin, Karayazı, Kulp’ta milyonlarca insanı temsilen alanlarda ölümü, tutuklamayı göze alarak alanlara çıkan insanları hiçbir güç göz ardı edemez” dedi.

 AY DİLBERE’Yİ SESLENDİRDİLER

 AK Parti iktidarının seçimlerde her türlü hile yaptığını ileri süren Beştaş, “Seçim adil bir seçim değildi, buna rağmen büyük bir irade ile başkanlar seçildi. Yanı başımızda kayyum seçime girdi büyük bir hezimetle seçimi kaybetti. ‘Kaybettiğime el koyarım’ dedi. Bunun adına hukuk denmez, demokrasi denmez. Bunun adına asimilasyoncu, inkarcı, ret politikalarını uygulayan, faşizm, diktatörlük, zorbalık denir. Bunun adını doğru koyalım. Kayyum sadece bir valinin belediye başkanı olarak atanması değil, kayyum şehri siyasi olarak tutuklamaktır. Bunu hazmedemediler, kültüre sanata taşına toprağına Kürtçe isim verilmesine, Kürtçe konuşulmasına tahammül edemediler. Çünkü şehrin kimliğini değiştirmek istiyorlar” diyerek Kürt sanatçı Dodan’ın Batman’da sahne aldığı bir mekanda Kürtçe şarkı söylerken mikrofonunun polislerce elinden alındığını hatırlatarak, nöbete katılanlarla birlikte Dodan’ın Batman’da söyleyemediği "Ay Dilbere" şarkısını seslendirdi.

 Konuşmalardan sonra kitle oturma eylemine geçti, eylemden sonra kitle dağıldı. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.