HDP’li Kemalbay: Kayyumu kınamak yetmez

HDP’li Kemalbay: Kayyumu kınamak yetmez
HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, muhalefete seslendi:“Demokrasi ittifakı için ileri adımlar atmanın zamanı geldi. Artık net olmalıyız. Demokrasi güçleri cesaretli adım atmalı. CHP başta olmak üzere muhalefet partileri, sadece kınamamalı, sorumluluk almak zorunda.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kayyum politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 “Kayyumu neden atadıklarını demokratik kamuoyuna açıklayamıyorlar”

AK Parti’nin kayyum politikalarını yeniden devreye konulmasının nedenini, HDP’nin yerel seçimlerde izlediği stratejinin etkili olmasının büyük etkisinin olduğunu dile getiren Kemalbay, “Hiçbir şekilde meşru zeminde ayakta kalamazlar. Kürt halkına, partimizin şeffaf demokratik programına ve yerel yönetimlerine saldırarak ayakta kalma politikası işlemeyecek. Daha önce yaptıkları bir trajedi ise bu da bir komedi, karikatür halinde bir müdahaledir. Çünkü hiçbir şekilde kayyumu neden atadıklarını demokratik kamuoyuna açıklayamıyorlar” dedi.

“Kayyum atama gerekçesine, kendilerini bile inandıramıyorlar”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin “Kandil’e para aktarıyorlar” şeklindeki açıklamalarıyla, kayyum atamalarını “terör” ile gerekçelendirilmelerine dikkat çeken Kemalbay, “Türkiye’de bir ‘terör sorunu’ yok, Kürt sorunu var. Çok eski yıllardan beri süregelen bir sorun ve egemen güçler her zaman bu soruna ‘terör’ olarak yaklaştılar. Hepsinde de kaybettiler, her gelen bir hikâye anlattı. Aslında sorunu daha da büyüttüler. O yüzden ‘terör’ gerekçesi zaten çürütülmüştü. Kayyum atama gerekçesine, kendilerini bile inandıramıyorlar. Bakın bir suçun olduğunu yargı süreciyle kanıtlamaları gerekiyor. Bir soruşturma var fakat sonuçlanmış bir mahkeme yok. Yargı burada kararını vermemiş. Dolayısıyla bu tamamen hukuksuz bir müdahaledir” değerlendirmesinde bulundu.

 “Bugüne kadar elde ettiğimiz demokratik kazanımlarımızı kaybedecek miyiz?”

Kayyum atamalarına karşı parlamentoda bulunan siyasi partilerin ortak tutum sergilemesi gerektiğinin altını çizen Kemalbay, “Yerel seçimlerdeki demokrasi ittifakının ileri adımlarını atmanın zamanı geldi. Artık net olmalıyız. Türkiye’de sorunları konuşarak demokratik yöntemleri kullanarak mı çözeceğiz? Yoksa Türkiye demokrasisi olmayan, hukukla yönetilmeyen, bir kaos halinde, çatışmaların, yolsuzlukların, hukuksuzlukların hat safhaya geldiği garip bir ülke mi olacak? Bugüne kadar elde ettiğimiz demokratik kazanımlarımızı kaybedecek miyiz? Yoksa gerçek bir demokrasi mi inşa edeceğiz?” diye sordu.

“Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri sorumluluk almak zorunda”

Türkiye halklarının 31 Mart ve 23 Haziran seçimleriyle demokrasi taleplerindeki ısrarını ortaya koyduğunu söyleyen Kemalbay, “AKP-MHP iktidarı bu yeni Türkiye tahayyülden korkuyor. Halklar, tek adam rejiminden, bu hilkat garibesi anayasadan, artık bu hukuksuzlukları tanımak istemiyor ve demokrasi talep ediyor. Dolayısıyla halkın taleplerine kulak vermek gerekiyor. Demokrasi güçleri cesaretli adım atmalı. Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri sorumluluk almak zorunda. Sadece kınamakla olmaz sorumluluk almaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

 “Kayyuma karşı çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır”

Demokrasi için güç birliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Kemalbay, “Eğer bugün demokrasi için bedel ödemeyi göze almıyorsak, bugünün rasyonel sorunlarına cevap olabilecek şekilde bir duruş sergileyemiyorsak, bu tutum tek adam rejiminin ömrünü uzatır. Bu yüzden tüm demokrasi güçlerinin kayyum politikalarına karşı, bu darbe hukukunu tanımayacak şekilde mücadele etmesi gerekiyor. Bu aslında İstanbul’a, İzmir’e sahip çıkmaktır, demokrasiye sahip çıkmaktır” ifadelerini kullandı. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.