HDP’li Özsoy ‘paralı milis’ iddialarını Bakan Çavuşoğlu’na sordu

HDP’li Özsoy ‘paralı milis’ iddialarını Bakan Çavuşoğlu’na sordu
Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a destek olmak üzere paralı milis gönderdiği iddialarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu.

TİGRİS HABER - HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Azerbaycan ile Ermenis’tan arasında yaşanan çatışmalar devam ederken, Türkiye’nin Suriye üzerinden Azerbaycan’a paralı milis gönderdiği iddialarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması üzerine önerge verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Ekim tarihinde yaptığı açıklamayı hatırlatan HDP’li Özsoy, “Macron yaptığı açıklamada Türkiye’nin Halep’teki cihatçı gruplardan 300 Suriyeli savaşçıyı Gaziantep üzerinden Azerbaycan’a gönderdiğini iddia etmiş, Rusya’nın da bu bilgiyi teyit ettiğini sözlerine eklemişti. Çeşitli uluslararası medya kuruluşlarında da Dağlık Karabağ’a Suriye’den milis kuvvetler gönderildiğine dair benzer haberler yayınlanmıştı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi(SOHR) de Türkiye'nin Suriye’den çektiği 300 dolayında paralı askeri Dağlık Karabağ'a gönderdiğine ilişkin bir iddiayı internet sitesinde yayınlamıştır. Gözlemevinin sitesinde, “24 Eylül'de güvenilir kaynaklar Türk hükümetinin, çoğu ‘Sultan Murad’ ve ‘El-Emşad’ fraksiyonlarından oluşan Türkiye destekli Suriye gruplarının 300'den fazla üyesini kuzeybatıdaki Afrin kantonunun köy ve kasabalarından taşıdığını bildirdi” ifadelerine yer verdi.

Özsoy, Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1-Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a destek olmak üzere paralı milis gönderdiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise, Azerbaycan’a gönderilen milis ne kadardır?

2-İlk önce Libya’ya da milis gönderdiğini kabul etmeyen, ama daha sonra bunu inkar edemeyen hükûmete ulusal ve uluslararası kamuoyu Azerbaycan’a Suriyeli milislerin gönderilmesi konusunda neden inansın?

3-Türkiye’nin Suriye ve Libya’da,şimdi de Azerbaycan’a destek olarakparalı milisler kullanmasının ilerde uluslararası bir suç olarak yargılanma konusu olabileceğinin farkında mısınız?

4-Suriye, Libya ve, iddialar doğruysa, Azerbaycan’daki “çete ve milis ihracatında” Türkiye hükûmetinin veya hükûmete yakın şahıs ve şirketlerin rolü nedir? Bu gruplar nasıl örgütlenmekte ve finanse edilmektedir?

5-Bu milis ihracatının Suriye, Libya ve Kafkasya’nın barış ve istikrarına katkısı nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.