HDP’li Paylan: Diyarbakır Peynir Pazarı’nda enflasyon yüzde 350

HDP’li Paylan: Diyarbakır Peynir Pazarı’nda enflasyon yüzde 350
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TÜİK’in enflasyon oranını yüzde 85 olarak açıkladığını belirterek, bu oranın Diyarbakır Peynir Pazarı’nda yüzde 350 olduğunu söyledi.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 bütçesi üzerine konuştu. 2022 yılının halk için zorlu bir yıl olduğunu belirten Paylan, işçinin evine ekmek götüremediğini, emeklinin kombisini çalıştıramaz hale geldiğini söyledi. Paylan, “Uzun zamandır sayın bakan, cumhurbaşkanı ekonomi uçuyor teorilerini ortaya koyuyor. Halk perişanken, ekonomi nasıl uçuyor. Sayın bakan itiraflarıyla bize yardımcı oluyor. Sayın Nebati diyor ki; 2022 en kötü yıl olarak tarihe geçecek diyor. Ben söyleseydim, itiraz ederdiniz. Umut satıyor. ‘Ama çok şükür bu zor dönemi geride bırakıyoruz’ diyor. Önceki Bakan Albayrak, şimdi kimse nerede olduğunu bilmiyor. Ne diyordu; ‘Mart Şubat’tan daha iyi diyordu’ Haziran’da görevden alındı. Umudu sattı ama kendisi bir kaç ay sonra ortadan kayboldu, sırra kadem bastı. Sayın bakan, aynı şeyleri yaparak, farklı şeyler beklemek ahmakların işidir” dedi.

‘Bu sistemden dar patronlar kazanıyor’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle ekonominin geldiği noktaya dikkat çeken Paylan, “Yoksulluk arttı mı azaldı mı? İşçi, memur daha iyi bir durumda mı? Daha kötü mü? 5 yıl önce dar gelirlinin alım gücü arttı mı azaldı mı? 5 yıl önce yurttaş daha iyi durumda mı daha kötü durumda mı? İki kuyruk var, bir kuyruk ekmek kuyruğu, ucuz ekmek kuyruklarında halk bekliyor. 2 lira ekmek almak için bekliyorlar. Bir kuyruk daha var, lüks araba bayilerine gidin, bir yıl sonrasına sıra veriyorlar. Bakan itiraf etti, bu sistemden dar gelirliler hariç patronlar kazanıyor. Yoksuldan alıyor, zengine aktarıyor. Bu vicdansız düzene karşı bizler ne yapmalıyız. Zenginden alıp fakire vermeliyiz. Rakamlara bakalım, banka kârları ne oldu? Patladı, yüzde 500 arttı. Şirket karlarına bakın, borsa İstanbul'da şirket kârları 50 kat artan şirketler var” diye belirtti.

‘Biri milletin mutlu olduğunu söylesin’

Açlık sınırının 8 bin 500 lira olduğuna değinen Paylan, asgari ücretin ise 5 bin 500 olduğunu söyledi. Paylan, “Millette büyük bir öfke birikimi var. O hep zenginlerle toplantı yapıyor. Biz milletin vekilleriyiz, biri milletin mutlu olduğunu söylesin. Yoksulluk sınırı ne? Kirayı ve diğerlerini kattığımızda, bir evin 26 bin 500 liraya ihtiyacı var. Eskiden bir kişi çalışır, dört kişiye bakardı, şimdi dört kişi çalışsa, yoksulluk sınırını yine geçinemiyor” diye konuştu.

‘Diyarbakır peynir pazarında enflasyon yüzde 350’

Emeklilerin 3 bin 500 liraya mahkum edildiğini aktaran Paylan, “Emekliler kira veremiyor kira. Bu emekli taş mı yiyecek? Kombilerini çalıştıramıyor. Sobasını yakamıyor. Milletin vekilleri ne diyecek? Bir sözümüz var mı? Bakan vergi topluyor, 3 trilyon 200 milyar vergi toplayacak. Bu vergiler zaten adaletsiz. En adaletsiz vergi enflasyondur. Enflasyon işçinin alım gücünü alıp götürür. Ortada bir yolsuzluk düzeni var. TÜİK eliyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluğunu yapıyorlar. Enflasyon yüzde 85 diyorlar, biri çıksın TÜİK doğru söylüyor desin, bunu ispat etsin, ben istifa edeceğim. Diyarbakır peynir pazarında geçen yıl 30 liraydı, bugün 130 lira. Nasıl enflasyon yüzde 85 oluyor. Diyarbakır peynir pazarında enflasyon yüzde 350” şeklinde konuştu.

‘EYT’liler ile dalga geçmeyin’

Paylan, düzenin değiştirilmesi gerektiğinin vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “ADaletten uzaklaşmış durumdayız. Bakan bugün görüntü verdi, tam girerken içeriye, bir gazeteci diyor ki ‘EYT ile ilgili ne düşünüyorsunuz’ diye soruyor. Bakanın espri kabiliyeti yüksek. Bugün espri yaptı, kimse gülmedi. ‘EYT mi o ne’ dedi ve kıkırdadı. Bu yıl yalnızca yandaş müteahhitlere kaç para aktaracaksınız, 106 milyar lira. Milyonlarca emekliye kaynak yok, bu kadar kişiyi emekli edemem diyor. EYT’liler ile dalga geçmeyin. Sayın Vedat Bilgin bir söz kurdu, binlerce yurttaş emeklilik planları yapıyor. Siz umutları yeniden yaş sınırıyla yıkıyorsunuz. Bu adalete uygun değil. Bütçedeki tercihlerden bahsettim, bütçede öğretmen ataması yok, çiftçi desteği yok, kredi yurtlar kurumu yok, gençlere 850 TL burs var, büyük çoğunluğu borç olarak veriliyor. Gencimize bir günde 29 TL reva görüyorsunuz. Bir menemen 35 lira, yanında bir ayran ile birlikte 45 lira. Bakan 1100 lira yapıyoruz diyecek. Bunu 5 bin TL yapalım diyoruz. Güvenlikçi politikalardan vazgeçerseniz yapılır. Yüz milyarlarca lira silaha gidiyor. Öğrenciler okulda aç kalıyor. Okullarda bir öğün yemek çıkaralım dedik. AKP bütçede kaynak yok dedi. Bugüne kadar bütçede bir virgül değiştiremedik. Bu ülkenin vicdanlı vekilleri varsa, yandaşlara akan kaynakları keselim, 15 milyon çocuğa yemek çıkaralım.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum