HDP’nin yeni eş genel başkanları Özcan ve Kırkazak

HDP’nin yeni eş genel başkanları Özcan ve Kırkazak
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4’üncü olağanüstü kongresini gerçekleştirdi. Kongre'de yapılan seçimde partinin yeni eş genel başkanları Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak oldu.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP), 6’ncı Olağanüstü Kongresi’ni Ankara Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirdi. HDP'nin eş genel başkanları, daha önce açıklandığı gibi, Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak oldu.

Kongre, haklarında yakalama kararı çıkarılan ve ifade vermeye giderken dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında vefat eden Barış Anneleri Perişan Akçelik ile Adalet Safalı’ya adandı. Daha sonra, mevcut eş başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan konuşma yaptı.

Buldan: Bu mücadeleyi bitiremeyecekler

Saygı duruşunun ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ilk sözü aldı.
Buldan, "HDP, toprağın içine düşen cemre gibi sevgi fidanıdır. Bu cemreyi yok etmeye çalışanlar iyi bilsinler ki; bu mücadeleyi bitiremeyecekler!" diye konuştu.

Hem direndik hem mücadele ettik

"HDP toprağa düşen cemre gibi umudun içinde filizlenen bir sevgi fidanıdır” diyen Buldan, şöyle konuştu:

“Bu fidanı yıkmak isteyenler, göz dikenler, bu toprağın içinden fışkıran cemreyi yok etmeye çalışanlar, operasyonlar, kumpas davaları, kapatma davalarıyla bu mücadeleyi bitiremeyeceğini bilsinler. Bütün operasyonlara karşı dimdik ayakta olduğumuzu bilsinler, mücadelemiz her yerdedir. Fırtınalara karşı hem direndik hem mücadele ettik, asla vazgeçmedik. Tıpkı Mehmet Sincar, Musa Anter ve Vedat Aydın gibi, bütün yaşamını yitiren yoldaşlar gibi dimdik ayakta durduk, hiçbir zaman tereddüt etmedik.”

Bu onurlu mücadele kesinlikle kazanacaktır

Buldan şöyle konuştu:

Son nefesini verene kadar mücadele ferdi olacağının sözünü veren Buldan, “Sizlerle birlikte mücadeleye ant içtim. Sizlerle beraber bu mücadelenin parçası olmaya ant içtim. Ne yaparsak yapalım az kalır, eksik kalır. 5 yılı aşkın bir süredir bu partide eş başkanlık görevi sürdürüyorum. Ancak şimdi büyük bir dönüşümün zamanı dedik. Son seçimlerde aldığımız oy oranı elbette hiçbirimizin kabul edeceği oy oranı değildir, yeterli değildir, eksiktir azdır.

Eleştirilerinizi gözden geçirmek için yapılarımızla, bütün kadın meclisimizle, halkımızla yapmış olduğumuz buluşmaların sonucunda bugün 4. Olağanüstü kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte bana yoldaş, can olan, yol gösteren başta cezaevinde olan yoldaşlarım olmak üzere, barış annelerine yoldaşlarımıza selam yolluyorum. Bu onurlu mücadele kesinlikle kazanacaktır. Hepimizin yolu açık olsun” dedi.

Sancar: Umut merkezin adresi HDP’dir

Pervin Buldan’ın ardından sözü HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar aldı. 11 yıl önce başlayan HDP yolculuğunun büyük zorluk ve engellemelere rağmen devam ettiğini belirten Sancar, şöyle konuştu:

“HDP tüm engellemeler ve yolların tıkanmasına rağmen yeni yollar açmayı başardı. Bunu geçmişten aldığı büyük mücadele tecrübesi ve siyasi birikimle gerçekleştirdi. HDP kökleri çok derinlerde olan bir fikriyattır. Bedelle, azimle yürünen yol yeni bir aşamaya gelmiştir. Bu yeni aşamada elbette önemli sorumlulukları ve görevleri de hepimizin önüne koymaktadır. Türkiye’de giderek kurumsallaşan, bunun için de çaba göstereceğini ortaya koyan inkârcı rejime karşı en güçlü mücadele ve umut merkezin adresi HDP’dir, HDP fikriyatıdır, ruhudur.”

Mücadele hattı oluşturmaya mecburuz

Son seçimlerde aldıkları sonuçların kendilerini başarılı göstermeyeceğinin farkında olduklarını belirten Sancar, hedeflerine ulaşamadıklarını söyledi. Hedeflere ulaşamamanın muhasebesini yapmanın tarihsel ve siyasi mecburiyet olduğunu belirten Sancar, şöyle konuştu:

“Seçimlerin hemen ertesinde halklarımıza verdiğimizin söz için elimizden gelen çabayı harcadık. İl, ilçe örgütlerimiz, halklarımız ve çeşitli çevrelerle buluşarak değerlendirme yaptık. Yeniden daha güçlü bir mücadele hattı oluşturmaya mecburuz. Bu ülkeye barışı, özgürlüğü eşitliği getirecek başka bir güç, başka bir adres, başka bir dinamik, başka bir birikim yoktur. O nedenle sorumluluğumuz büyük, görevimiz ağırdır. Bundan öncede çeşitli zorluk ve engellerle karşılaştık. Kendi iş birliğimizi koruyarak, en geniş kesimlerle buluşarak bütün bu kuşatmaların yarmayı bildik. Eksiklerimiz yanlışlarımız oldu bunları da göz ardı edecek değiliz ama bütün bunları bir arada değerlendirerek doğru yolu ve doğru mücadele hattını oluşturacağımızı biliyorum.”

HDP fikriyatı dünyaya örnek olacak özelliklere sahiptir

HDP fikriyatının dünyaya örnek olacak özelliklere sahip olduğunu belirten Sancar, “Farklılıklarımız zenginliklerimizdir. Bileşenlerimizle, bireylerimizle, bütün mücadele arkadaşlarımızla farklılıklarımızı koruyoruz, aynı değerler etrafında yürümeyi de başarıyoruz” dedi.

“HDP’nin büyüklüğü ve biricikliği buradadır” diyen Sancar, şöyle devam etti:

“HDP bir arada duramaz, yürüyemez diyenler, bu planların peşinde koştular ama başaramadılar. Değerli dostlarım bu kongre başlattığımız sürecin finali değil, bu kongre başlattığımız muhasebe süreçlerinin duraklarından biridir. Bundan sonra mücadele tecrübemizi Yeşil Sol Parti’ye yığacağız. Ama HDP ruh olarak buradadır. HDP’nin ruhu başka yerlerde yeniden doğmayı başaracak şekilde güçlüdür, köklüdür ve onu savunanların inancıyla, büyüme konusunda en ufak bir sıkıntıya gelmeyecektir. Büyüteceğiz, büyümek zorundayız.”

Onurlu barış en önemli hedefimizdir

Bundan sonraki süreçte toplumsal kesimlerle yeterince başaramadıkları birlikteliği kuracaklarının en önemli hedefleri olduğunu söyleyen Sancar, “HDP’ye olan eleştirilerin, değerlendirmelerin önemi var, bunların hepsini dikkate alıyoruz. Mücadeleye katkı sunmak isteyen eleştiriler değerlidir ve bize yol gösterir” dedi.

Sancar şöyle devam etti:

“Çeşitli kesimlerden estirilmek istenen rüzgârlara karşı dimdik duran HD ağacının ruhunu korumak hepimizin sorumluluğudur. Bu halka karşı en büyük sorumluluğumuzdur ve birleşerek büyüteceğiz. Eksikliklerimizi yeniden masaya yatırıp, bunları değerlendireceğiz. Ortak mücadeleyi en üst noktaya taşımak bizlerden başka kimsenin başaracağı bir hedef değildir. Bu ülkeye barış için, demokrasi için adalet için yola çıktık. Onurlu barış en önemli hedefimizdi, bu kongreyi de barış annelerimize ithaf ediyoruz. Barış annelerimizin mücadelesini başarıya ulaştırmak bu kongreyi bir dönüm noktası olarak kabul ediyoruz.”

Barış, özgürlük ve eşitlikle gelecektir

Barışı annelerin kararlı mücadelesinin getireceğini belirten Sancar, barışın lütuf edilemeyeceğini ve toplumsal birlikle kurulacağını belirtti. Barışın emek ve mücadele ile var olacağını söyleyen Sancar, şöyle konuştu:

“Barış, özgürlük ve eşitlikle gelecektir. Bu kongre muhasebe sürecinin durağıdır. Önümüzdeki Yeşil Sol Parti’nin kongresin de bir dönemeç, bir durak olacaktır. Bizler toplumla, halkla siyaset yapma konusunda hangi eksikliklere düşmüşsek, konferans ve kongrelerde de tartışacağız. Eğer siyaseti, toplumsal birlikte yürütmeyi başaramazsak düzen partilerin içine düştüğü tuzaklar bizim de karşımıza çıkacaktır. Biz politik ilkelerimiz kadar etik ilkelerimizle varız. Sorumlukların gereğini yerine getirme konusunda kimsenin tereddüt etmeyeceği sağlam bir zemin oluşturacağız.
Türkiye’de siyaset yapma konusunda da bir örnek oluşturmak zorundayız. Siyaseti etik değerler ve politik hedeflerle birleştirerek yürütmenin örneğini ortaya koyacağız.”

Hakkında yürütülen kapatma davası Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde sonuçlanma aşamasında olan HDP, olağanüstü kongre ile yeni ve sembolik bir yönetim belirleyecek.

Sultan Özcan: Türkiye halklarına layık olmaya gayret gösterdim

Kongrede, seçimlere geçilmeden önce söz alan HDP’nin yeni Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, kurulduğu dönemden itibaren 11 yıldır kesintisiz olarak HDP’nin çeşitli kurullarında görev aldığını ifade etti ve “Mutfağından tüm yürüyüş biçimlerine deryada bir damla olmaya özen gösterip Türkiye halklarına layık olmaya gayret gösterdim” dedi.

Özcan, şöyle konuştu:

“HDP’nin eş genel başkanı olma görevi teklif edildiğinde bunu bir onur nişanesi olarak taşımaya, varoluşunu, felsefesini korumaya yaşatmaya devam etmeye, büyük insanlık yürüyüşünün bir parçası olmaya sizlerin huzurunda söz veriyorum. Onurla, aşkla bağlı olduğum bu yürüyüşte bizim payımıza düşen her ne varsa umuda yolculuğumuzun bu evresinde sizlere layık olmaya gayret edeceğiz. ‘HDP bir fikriyattır kapatılamaz’ dedik. ‘HDP bir bina değil, bir kapı değil’ dedik HDP’yi kuşatanlara.

Çünkü HDP bir fikirdir ve bu fikir toplumsal yaşamın can suyu olarak engelleri aşarak kendine yeni yollar açma kudretindedir. Bu kudretini Mezopotamya’nın Anadolu’nun ve Trakya’nın bütün devrimci demokratik değerlerinden ve mücadele birikiminden alır. HDP’nin yeni yolunda Yeşil Sol Parti ile mücadelesini sürdüreceğini bütün barikatları aşacağını buradan paylaşıyoruz.”

Cahit Kırkazak: Bu mücadeleyi mutlaka başarıya götüreceğiz

HDP’nin diğer yeni Eş Genel Başkanı Cahit Kırkazak da konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“HDP’de mücadeleye başlarken birbirimize, Kürdistan halkına, Türkiye halklarına ve tarihe söz verdik. Bu sözümüz barış yolunda can veren barış annelerinin taleplerini hayata geçirmekti ve sözümüz hala geçerli. Bu mücadeleyi mutlaka başarıya götüreceğiz. Halkımıza da çağrımızdır, bize omuz verin, el verin. Hep birlikte yeni yaşamı, özgür yaşamı kuralım. Bizim özgür ve yeni yaşam çizgimize saldıranlar şunu bilsin ki bunu başaramayacaksınız. Bizden korkmaya devam edin.” (HABER MERKEZİ)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.