HDP'nin Yenişehir adayları: Kayyum tası tarağı topladı

HDP'nin Yenişehir adayları: Kayyum tası tarağı topladı
HDP Yenişehir Belediye Eş Başkan adayları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Tigris Habere ziyarette bulundular. Seçim çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Eş başkan adayları Diken ve Çiçek, kayyumların belediyeye ait bazı taşınmazları kaymakamlığa devrettiklerine dair duyumlar aldıklarını söylediler.

Yenişehir’in trafik sorununu çözeceğiz

Ali Abbas Yılmaz / Berçem Kartal Altunakar/ Özel

Tigris Haber-HDP Yenişehir Belediye Eş Başkan adayları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Tigris Habere ziyarette bulundular. Seçim çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Eş başkan adayları Diken ve Çiçek, kayyumların belediyeye ait bazı taşınmazları kaymakamlığa devrettiklerine dair duyumlar aldıklarını söylediler.

Yenişehir Belediye Başkan adayları, Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Tigris Haber gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin’i ziyaret ederek seçim çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

hdp-yenisehir-adaylar-(1)-k.jpg

31 Mart seçimlerine bir hafta kaldı sahada durum nedir?

Belgin Diken: Çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor; mahallelerdeyiz, esnaf ve kurum ziyaretlerimiz, bire bir ev ziyaretlerimiz sürüyor. Halkımızla; gençlerimizle, kadınlarımızla birlikte seçim çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gittiğimiz her yerde halkımızın bizimle beraber olduğunu görüyoruz. Halkımız gururla yanımızda olduğunu ifade ediyor. Evet, kayyum yoluyla halkımızın iradesine el koydular ama asla halkımızın iradesini teslim alamadılar. Belediye binalarına kayyum atadılar sadece. Kürt halkına baskı uygulayarak süreci götürmeye çalıştılar. Ülkede genel olarak ekonomiden tarıma ve sanayiye varıncaya kadar her şeyi bitirdiler. Vatandaşı bir kaç kilo sebze için tanzim kuyruklarına koydular. Tarımsal üretim azaldı, hayvancılık bitme noktasına geldi. Yem pahalı, gübre pahalı, mazot pahalı, ilaç pahalı ve öyle bir hale geldi ki çiftçi üretmez oldu. Tarım ülkesiyken her şeyi dışarıdan ithal eder hale geldi ülke. Yani, ekonomiden tarıma, sanayiye, ekolojiye her alanda ciddi sorunlar baş gösterdi. Kısacası ortak aklı yok sayan tekçi zihniyetleriyle her şeyi berbat ettiler. İnanıyoruz ki, halkımız bu seçimlerde bu kötü gidişata bir dur diyecek. Seçim çalışmalarımızı en başından beri ‘Bölgemizde kazanacağız, Batıda da AKP’ye kaybettireceğiz’ şiarı ile yürütüyoruz. İktidar medya başta olmak üzere tüm alanları tekeline almış olabilir, muhalefete tüm alanları kısıtlamış olabilir ama halkımız neyin ne olduğunu çok iyi biliyor ve 31 Mart’ta bunu çok net bir biçimde sandığa yansıtacaktır. 31 Mart seçimleri tarihi bir seçim olacak ve tarihi bir süreci başlatacaktır.

Yenişehir ilçesinde göreve geldiğinizde ilk icraatınız ne olacak?

İbrahim Çiçek: Yenişehir, 206.793 nüfuslu, 126 bin seçmeni olan bir ilçemizdir. Seçmen sayısı nüfusa oranla yüksek olan ve kozmopolit bir yapıya sahip bir ilçemizdir. Ekonomik olarak da farklı gelir gruplarından insanlarımızın bir arada yaşadığı bir yer Yenişehir. Daha çok Kooperatifler Mahallesi Ofis semti ile öne çıksa da genel anlamda ise yoksul kesimin ikamet ettiği bir ilçemizdir. Yüksek katlı binaların az olduğu ve daha çok yatay mimarinin hakim olduğu bir yerleşim yeridir. Bağıvar Kâbe köprüsünden başlayıp On gözlü köprünün bir bölümünü de içine alan ve Ergani sınırına 20 kilometre kalası yaklaşık 40 köyü içine alan ve 43 mahalle muhtarlığı olan bir ilçemiz, Yenişehir.

Yenişehir’de yaklaşık 100 bin dönüm tarım alanı var ve bunun büyük bir bölümünde de sulu tarımın yapılabileceği alüvyal topraklar mevcut. Dolayısıyla tarımsal açıdan birçok projeyi geliştirebileceğimiz bir alandır. Yoksul bir ilçemiz olduğundan bahsettik ve yoksullukla mücadeleye dönük birçok projemiz olacak. Atölyeler, kooperatifler kurmayı planlıyoruz. Tarım ve hayvancılığı geliştirecek projelerimiz var. Çiftliklerin mandıraların kurulabileceği ve belediyenin ön ayak olmasıyla hayata geçirilebilecek projelerdir bunlar. Üretim yapabilecek insanlarımıza belediye aracılık edecek. Üretimden halka ürün sunabilecek imkânları, pazar koşullarını sağlayacağız. Kadın semt pazarı projelerini hayata geçireceğiz. Kadın emeğini ön plana çıkaracak; aracısız, nakliyesiz, rantsız; organik ve ucuz ürünlere halkımızın erişimini sağlayacağız. Yani, tarımsal faaliyetlerin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi noktasında üretici köylülerimizle birlikte ortaklaşmalarımız olacak.

Belediyeyi iş, işçi bulma kurumu olmaktan çıkarmak istiyoruz. Çünkü belediyenin kendi imkânları ile alabileceği işçinin bir sınırı var. Biz daha çok Organize Sanayi Bölgesi ile koordineli olarak geliştireceğimiz projelerle istihdamı arttırmayı hedefliyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası ile de bu çerçevede görüşmelerimiz var. Yerel ürünleri yaygınlaştırma noktasında her iki kurum ile geliştirebileceğimiz projelerimiz var. Meslek edindirme kursları, eğitim çalışmaları düzenleyeceğiz.

hdp-yenisehir-adaylar-(2)-k.jpg

Yenişehir’de ciddi bir trafik sorunu var; seçilirseniz bu soruna nasıl bir çözüm getirmeyi planlıyorsunuz?

Belgin Diken: Tarihi Sur ilçemizden sonra kentin gelişen ilk yerleşim yeri Yenişehir’dir. 1950’lerden sonra hızla büyüyen Eski bir yerleşim yeri olduğu için de ciddi trafik sorunlarının olduğunu biliyoruz. Tabii dar sokaklara haftanın belli günleri pazarların kurulması ile trafik sorunu daha da yoğunlaşıyor. Yenişehir’de ciddi bir otopark sorunu da mevcut. Yenişehir’de eski binaların kentsel dönüşümle yeniden imarında çok katlı otoparklarla bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekiyor. 31 Mart’tan sonra Büyükşehir ile koordineli bir şekilde Yenişehir’in trafik sorununu ele almak ilk konular arasında yar alacak.

Kayapınar Belediyesinde bir kısım taşınmazın farklı kurumlara devredildiğine dair iddialar gündeme gelmişti. Yenişehir Belediyesinde bu tür bir tasarruf söz konusu mu, bu konuda elinizde ne gibi bilgiler mevcut?

Belgin Diken: Kayyum göreve geldiğinde ilk işi kadın ve gençlik alanındaki yapıları yok etmekle işe başladı. Dil alanında olsun, kültür sanat alanında olsun, ekoloji alanında olsun, kadın alanında olsun; geçmişte yapılan tüm çalışma alanlarına dönük yok etme çabasına girdi. Şu an ise gideceklerini anladıkları için binalarımızı çeşitli kurumlara devretmeye çalışıyorlar. Seçime son bir hafta kala bile söz konusu bu devir işlemleri ile uğraşıyorlar. Mardin yolu üzerindeki fidanlığı bile devretmeye çalışıyorlar. Yenişehir’e ait tüm birimlere ait taşınmazları kaymakamlık üzerinden devretme çabasındalar. Hewsel’deki aşevi, Şehitlikteki kadın kurumumuzun devredilmeye çalışıldığı duyumları konuşuluyor. Yine, yapılan işlerin ödemelerinin hemen seçim sonrasına 2019 yılına bırakıldığı ve eski rakamla 300 trilyon civarında bir borcun olduğu duyumlarını alıyoruz.

İbrahim Çiçek: Aslında biz tüm bu devir işlemlerini bir rapor halinde sunmaya çalışıyoruz. Henüz birçok devir işlemi duyum aşamasında olduğu için tam olarak kime ne şekilde devredildiğini tespit etmiş değiliz. Yenişehir fidanlığının bir Jokey kulübüne kiralandığı bilgisi bizde mevcut. Tabi bunlara ait belgeler henüz elimizde olmadığı için bunları paylaşmadık. Yine bazı kurumların kaymakamlığa ve Diyanete devredildiğine dair duyumlar var. Tabii söz konusu bu devir işlemlerinin kira ile mi hibe ile mi olduğu konusunda tüm bilgilerimizi netleştirip bu hafta içinde basınla paylaşmayı planlıyoruz.

Yine, Yenişehir Kayyumunun Ankara’da Cumhurbaşkanı’nın danışmanı olarak görevlendirildiğine dair bir bilgi bizde mevcut. Tabii bu konuda devlet kanalından herhangi bir açıklama yapılmadı. Sadece bu seçim sürecinde araç kiralama bedeli olarak 800 bin TL harcandığı söyleniyor. Biz söz konusu bu duyumları netleştirmeye çalışıyoruz. Ama tabii kayyumun artık burada olmadığı bilgisi nettir. Kayyum Yenişehir’de tası tarağı toplamış durumdadır. Seçim sonrası belediyeleri devraldığımızda tahribatları net bir şekilde göreceğiz. Kayyumun belediyelerimizde oluşturduğu tahribatın tüm boyutlarını raporlaştırıp bunu halkımızla paylaşacağız.

31 Mart seçimlerine yönelik oy oranı anlamında hedefiniz nedir?

İbrahim Çiçek: 2014 seçimlerine oranla çok büyük bir oy yükselişimiz olacak. Tabii bizim bu seçimdeki temel hedefimiz 24 Haziran seçimlerinin üzerine çıkmaktır. Çalışmalarımızın yoğunluğu, halkta bıraktığımız izlenim, insanlarımızdan aldığımız geri dönütler bu seçimde 24 Haziran’ın üzerinde bir destek alacağımızı bize gösteriyor. Halktan bizi olumsuz karşılayan kimsenin olmadığını söyleyebiliriz. Nispeten oyumuzun düşük olduğu mahallelerde dahi oy oranımızı yükselteceğimizi, daha önce AKP’ye oy veren insanlarımızın, seçime girmeyen bazı partilerin tabanlarının bize oy vereceğini gözlüyoruz. Dolayısıyla hem Yenişehir köylerinde hem de merkezde oy oranlarımızı arttıracağımızı öngörüyoruz. 

Hedefiniz var mı?

Belgin Diken: Halk nezdinde kaybettiklerinin bilincindeler.  Mahallelerde kadınları toplayıp dini suiistimal ederek çalışma alanları yaratıyorlar. Oy potansiyeli olmadığı için o alanda bu çalışmayı yürütüyorlar. Mesela “Şeyhimize oy verin” gibi. “Kimliğinizi verin iki ay kiranızı ödeyeceğiz. Bizlere oy verin.” diyorlar. Bu tür yaklaşımlarla, söylemlerle kadınları ikna etmeye çalışıyorlar. Bu tür baskı ve söylemlerle seçimi kazanacaklarını sanıyorlar. Halk neyin ne olduğunun farkında. Bu seçimde kararlı bir seçmen iradesi var.

Erdoğan, ‘Görevini kötüye kullanan olursa yeniden kayyum atarız’ açıklaması yaptı. Neler söylemek istersiniz?

İbrahim çiçek: Eğer halka hizmet etmek, halkın çıkarları doğrultusunda hareket etmek görevi kötüye kullanmaksa evet biz görevi kötüye kullanmaya devam edeceğiz. Ama onların bahsettiği suçlamaları ve ithamları tabi ki de kabul etmiyoruz. Biz halkımız için elimizden geleni yapacağız ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu tehditlere de ne halkımız ne biz prim vermedi vermeyecek. Aday seçiminde daha çok vasat ya da çok partimizle yakın olmayanların aday gösterilmesinde tehditler gelişti ama bu gerçekleşmedi. Partilerimizin ilkeleri, tüzüğü, bir anlayışı ve bir duruşu var. Bu mücadele içerisinde yer alan, en zor zamanlarda olayları göğüsleyebilecek arkadaşlarımız ön tercihlerimizde tercih edildi. Bu tehditler tutmadı. Tutmayınca ikinci aşama tehditler devam; kayyum atarız. Bu sefer amaç seçmene yönelik. Seçmenlerimizin sandığa gitmemesi ve oy verirseniz de kayyum atayacağız gibi söylemlerde bulunmak, bir çeşit öğrenilmiş çaresizliği yaşatmak. Ama bizim alanda gördüğümüz, halkımızın bundan hiç etkilenmediği. Amed ve Kürdistan’da sandığa gitme oranının çok yüksek olacağını düşünüyoruz.  Bu tehditlere gereken cevap verilecektir. YSK eğer suç unsuru varsa, sicilde, onaylamazdı. Bizim partimizdeki birçok arkadaşımız onaylandı. Sen neye göre kayyum atayacaksın. İç İşleri Bakanının konuşması vardı. Saadet Partisine sesleniyor 79 HDP’liyi listelerinize koymuşsunuz, onlar finans sağlamış ve örgüt propagandası yapmış diye. Madem yapmış o zaman YSK nasıl onayladı? 

Belgin Diken: Ekonomi alanında kadın çalışmalarımız olacak. Kreşler kurulacak ve gençlere yönelik çalışmalar olacak. Halkımızla, STK ve diğer kurumlarla beraber karar kılacağımız, mahallelerde taleplere yönelik çalışmalarımız olacak. Kadınlarımız için aileye katkı, kendi yaşamını sürdürebilecek alanlar yaratacağız. İlk olarak da kooperatifleşme çalışmamız olacak. Kendimiz üretip kendimiz pazarlayacağımız çalışmalarımız olacak. İlk projelerimiz tarım alanında üretim olacak. Gençlerin spor salonu istekleri var ve neden buradan iyi sporcular çıkmasın. Farklı kültürel çalışmalarımız da olacak.

Programınıza aldığınız bir proje var mı?

İbrahim Çiçek: Projelerimizi planladık. İlk önce yoksulluk haritamızı çıkaracağız. O mahalledeki temel sorunların tespiti ve çözüm arayışlarına gireceğiz. Tarım alanlarında yoğun projelerimiz var onları uygulamaya çalışacağız. Ciddi bir tahribat var ama ne düzeyde onu bilemiyoruz. Belediye ne kadar usulsüzlükler ve yolsuzluklar var onu bilemiyoruz. O belirlenmeden ortaya koyacağımız projeler temelsiz olacak. İleriye dönük neler yapabiliriz ve hangi hizmetleri sunabiliriz bunu için çalışmalar sürdüreceğiz.

Belgin Diken: Türkiye tarımında kendi tohumlarımız yok etmeye çalışılıyor. Semt pazarları kurup kendi ürettiklerimizi kendimiz satıp ekonomide  kadınların sahada da var olduğunu kanıtlayarak kazandıracağız.  Çeşitli atölyeler kurup ilerletip farklı şehirlere satarak bu alanı büyütülebiliriz.

İbrahim Çiçek: ilk etapta Yenişehir bölgesinde kültür sanat kurumlarını da tekrardan canlandırıp yeni alanlarla spor çalışmalarıyla genişletebiliriz. Gençlerin enerjisini aktarıp orada kendi yeteneklerini çıkarması için çalışmalarımız olacak. Ciddi bir ihtiyaç var. Bahsettiğimiz yoksulluk, o yoksulluğun kullanılması üzerinden gençlerimizin uyuşturucuya bahise kadar kaptırmış bulunmaktayız. Var olan kurumlarımız da kapatılınca kayyumun eliyle ya da devredilince o gençlerimizin hepsi hem işsiz hem de enerjisini harcayacak olumlu bir alan bulamadığı için farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Daha önce belediyelerimizin başlatmış olduğu çalışmaları devam ettireceğiz.

Sanat sokağı ile ilgili çalışmalarınız olacak mı?

İbrahim Çiçek: Mesele sanat sokağını sanata boğmak değil. Sorunları gidermek konusunda ciddi denetim mekanizmaları devreye sokacağız. Adamına göre muamele olmayacak herkes eşit olacak. Eğer bir iş yeri bahsettiğiniz olumsuz durumları yaşatıyorsa, halkımızı rahatsız ediyorsa belediye mevzuatı gereği ne gerekiyorsa yapacağız. Anneler güzel park istiyor. Rahat rahat oturmak istiyorlar. Çünkü kayyumdan sonra değiştirildi bakımı yapıldı. Sanat sokağı akşam sıkıntılı.  İlk önce o kötü imajdan kurtaracağız. Belediye personelimizle birlikte bazen de biz bazı denetimler yapacağız. Orada yıkılma tehlikesi olan binalar var. O tehlikeli binaların haritasını çıkaracağız. Uzman çalışanlarımız belirleyecek. Sanat sokağında oturanlarla küçük bir referandumda yapabiliriz. Karar alma sürecinde halkın olmasını istiyorsanız bunları yapmanız gerekir.

Belgin Diken:  Bazı aktarımlar geldi. Ana caddenin alt kısmında otopark sorunları var. Otopark yaptıkları için birkaç giriş yerleri var.

Ofis trafiğinin yükünü azaltmak için Askerlik Şubesi kavşağında viyadük yapmayı düşünüyor musunuz?

İbrahim çiçek: Ofiste ciddi bir trafik sorunu var. Seyrantepe’deki viyadük eksik yapıldı.  Projeyi eksik yapanı bile sen bunu niye yaptın diye görevden aldılar. Karayolları iktidara bağımlı oluyor. Bağımlı olduğu içinde çok bizim belediyelerimizle çalışmıyorlar. Büyükşehir belediyesiyle belki bir şeyler yapabiliriz. Çok kolay değil. Maliyet anlamında söylemiyoruz, bürokratik olarak. Devlet bürokrasisi yüzünden ciddi engeller var. Şehrin en büyük alanlarını işgal etmiş durumdalar. Bizim kafamızda bir sürü şey var ama birçoğu bürokratik engele takılacaktır. Şehrin hava koridoru olması konusunda bir yeşil alan olmasını zorlayacağız.

Eski stadyumun durumu ne olacak?

İbrahim Çiçek: O proje durdurulmuş, problem var.  Bu konuda araştırmaya gireceğiz. Eğer yapabilirsek orayla anıt parkı birleştirip hava koridoru yapacağız.  Belediye başkanın olduğu bir yerde valilinin çok demokratik bir sistemde yerinin olmayacağı çok açık. Ülke hala o demokratik seviyeye ulaşmamış durumda. Şehrin valisi de belediye başkanı olmalı eğer konunun özüne gelirsek. Valilik çok gereksiz bir kurum durumunda. Merkeziyetçilik, demokratik yapıyı, çoğulcu yapıyı esas alıyorsanız belediye meclisiyle yürütüyorsunuz. Bir kişinin ağzına bakmıyor, bir meclisin ağzına bakıyor. Bizde belediye başkanından farklı olarak belediye meclisi farklı karar alabilir. Doğal demokratik süreçtir. Şehrin büyük bir bölümünü valiliğe, askeriyeye, polislere tahsis etmişler. Bu Yenişehir’in çehresini değiştirecek bir durum onun için söylüyorum. Yenişehir Kaymakamı çekilmiş ama demokrasiye inandığı için değil görev aşkı uğruna ve Cumhurbaşkanının danışmanı olmuş. Yenişehir’deki kayyumunda neler yaptığını biz ortaya çıkaracağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.