Hidrolikte kullanılan kimyasal tehlike saçıyor

Hidrolikte kullanılan kimyasal tehlike saçıyor
Hidrolik kırmada kullanılan kimyasallar doğum kusurları, kısırlık ve kanser riskini arttırıyor

ABD’de yaygın olarak kullanılan ve tartışmalı bir yöntem olan hidrolik kırma (fracking) yönteminde 700’den fazla kimyasal madde kullanılıyor. Bunlardan bazıları endokrin bozucu kimyasallar (EDCs) olarak adlandırılan kimyasallar. Bu kimyasalların doğum kusurları ve kanser ile bağlantılı olduğu, vücudun hormonal sistemini ne şekilde bozduğuna yönelik çalışmalar yapılmıştır.

 

ABD -Endocrinology dergisinde yayınlanacak yeni bir araştırmanın yazarlarından biri olan Missouri Üniversitesi’nden Susan C. Nagel “Yükselişte olan hidrolik kırma yönteminde kullanılan endokrin bozucu kimyasallara maruz kalmalarıyla, kaya gazı çıkarım alanının yakınında yaşayan nüfus daha büyük sağlık riskleri ile karşı karşıyadır” dedi.

Araştırmada, 10.000 ‘den fazla kaya gazı kuyusunun bulunduğu Colorado’nun Garfield County bölgesi ile kaya gazı kuyusunun seyrek olduğu Missouri’deki Boone County bölgesinden alınmış su numuneleri karşılaştırılıyor.

Sondaj sitelerinden alınan su numunelerinde yüksek düzeyde hormon bozan kimyasal görülüyor. Tespit edilen miktarlar vücudun testosterona tepkisini ve östrojen üretimini engelleyebilecek seviyelerde.

Garfield Country’ deki sondaj sitelerinin su çektiği Colorado Nehri’nde kimyasal oranı orta seviyelerdeyken sondaj sitelerinden alınan örneklerde yüksek seviyelerde kimyasal tespit ediliyor.

Nagel ”Sondaj bölgelerinin yakınından alınan su örneklerinde Boone Country (kontrol bölgesi) su örneklerine göre daha fazla endokrin bozucu kimyasal bulunuyor. Endokrin bozucu kimyasallara maruz kalanlarda özellikle de çocuklarda; üreme, metabolik, nörolojik ve diğer hastalık riski artabilir”  diyor.

Nagel, ABD’de, yeraltı sularının üzerindeki etkisini gösteren çalışmalara rağmen, hidrolik kırma sürecinden etkilenen suyun kalitesini korumak için hiçbir yasal düzenlemenin olmadığını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.