Hırsızlıktan yargılanınca Diyarbakır'ı 'mafya, hırsız, terörist' ilan etti!

Hırsızlıktan yargılanınca Diyarbakır'ı 'mafya, hırsız, terörist' ilan etti!
Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ve 6 kişi hakkında, kuruma 3 yıllık araç ihalesi için açık ihale yapmadıkları ve hazineyi zarara uğrattıkları gerekçesiyle idari ve adli soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ve 6 kişi hakkında, kuruma 3 yıllık araç ihalesi için açık ihale yapmadıkları ve hazineyi zarara uğrattıkları gerekçesiyle idari ve adli soruşturma başlatıldı. Doç. Dr. Kurtoğlu, açık ihale yapmamasını, "İhaleye terör örgütüne yakın şirket girebilir, bize suikast yapılabilir" diye gerekçelendirirken, sözleşmede araçta TV ve buzdolabı bulunması şartını da, sık sık ilçelere gittikleri, yolların kötü ve güvenlik sorunu olduğu gerekçesiyle koyduklarını ileri sürdü. Soruşturma açılınca, ihaleyi 626 bin liraya ihale yapılmadan alan firma 108 bin lirasını iade ederken, Doç. Dr. Kurtoğlu ve 6 kişi, yasal olarak "acil alım" olması halinde pazarlık usulüne gidilebileceği ve bunun da en fazla 6 aylık sürelik ihale olabileceğine hükmetti. Böylece ihale 3 yıllık olarak imzalandı ve "acil alım" denilmesine rağmen 5 ay sonra yapıldı.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, aynı yerde Uzman olarak görev yapan Şeyhmus Çiçek, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde İdari ve Mali İşler Müdürü Mehmet Korkmaz, Kadın Doğum ve çocuk Hastalıkları Hastanesinde Ayniyat Saymanı Şükran Alp, Kamu Hastaneleri Genel sekreterliğinde VHKİ Süleyman Ertuğrul, Sağlık Memuru Mehmet Fatih Bilici ve İmam olarak görev yapan Kadir Boztaş hakkında, Kamu Hastaneler Birliği'ne alınacak lüks 5 araç ihalesinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle Amed'deki Valilikçe soruşturma açıldı.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kurtoğlu, iddiaya göre,üç yıllığına 5 araç kiralama işini 626 bin liraya açık ihale yapmadan verdi. İhaleye çağrılmayan diğer firmaların şikayeti üzerine, Doç. Dr. Kurtoğlu ve satın alma komisyonu üyeleri hakkında soruşturma açıldı. Müfettişlerin yapmış olduğu incelemenin ardından hazırlanan raporda, Kurtoğlu'nun makam otomobili ile kurum yöneticilerinin kullanımı için  aracın kiralanması ihalesinin "acil alım" kararı alındığı halde 5 ay sonra davet usulü yapıldığı, "Acil alım" ihalelerinin en fazla 6 ay süreyi kapsaması gerektiği belirtilmesine rağmen, araç ihalesinin 3 yıllık olarak imzalandığı belirtildi.

'DİYARBAKIR TERÖRÜN, HIRSIZLIĞIN VE MAFYACILIĞIN MERKEZİDİR'

İhalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle oluşturulan soruşturma komisyonunda müfettişlere ifade veren Doç. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu ise "Diyarbakır Türkiye'nin hiçbir iline benzememektedir. Terörün, hırsızlığın ve mafyacılığın merkezi konumundadır. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde hırsızlık yapanların bir çoğu Diyarbakır'dan gitmedir, bu durumu Emniyet Müdürlüğü'ne sorabilirsiniz" dedi.

Davet usulü yapılan ihalede alınan panelvan ve makam aracının konforunun sorulması üzerine de, Kurdoğlu şu iddialarda bulundu:

"Özellikle Diyarbakır ilinin konumu, güvenlik sorunları, ilçe devlet hastanelerinin merkeze uzaklığı, yolların çok kötü ve güvensiz olması, kazaların çok sık rastlanması gibi nedenlerle kiralanacak otomobilin üst düzeyde olması gerekmekteydi.

Kiralanacak minibüsün içinde tv, buzdolabı gibi donanımlar olması esasen maliyeti etkileyen konular değildir. TV ve buzdolabın ekstra maliyeti 200-300 lirayı geçmemektedir. Arka koltukların da karşılıklı olması da maliyeti etkilemez, zira mevcut koltuklar sadece ters çevrilmiştir, ekstra bir maliyet gerekmemiştir. Bu araçla ilçelere gitmekte olan personelimiz ilçeleri denetime gittiklerinde yolda toplantı yapmaları gerektiği, gün içindeki yoğun iş akışı içinde yolda geçecek olan bir iki saatin değerlendirme ile geçirmelerinin daha faydalı olacağını düşünmemizdendir. Yol boyunca su gereksinimi için, soğuk bir şeyler içmelerinin sağlanması amacıyla buzdolabı gerekliydi. Çünkü bazı uzak ilçelerimizin yol güzergahında hiçbir konaklama tesisi bulunmamakta ve yolun güvenli olmadığı bilinmektedir. Bu nedenlerle esas maliyeti etkilemeyen ancak gerekli olan bu özelliklerin olmasını teknik şartnameye yazdık."

'SUİKAST OLABİLİR DİYE LÜKS ARAÇ KİRALADIK'

Genel Sekreter Kurtoğlu, ihalenin neden açık ihale usulü ile değil de pazarlık usulüne göre yapılmasını da müfettişlere şu gerekçelerle açıkladı:

"Genel Sekreterliğimizin yeni bir kuruluş olması nedeniyle çok acil araç ihtiyacı vardı, alımın açık ihale usulü ile yapılması durumunda süreç uzayacaktı. İhale yapılmış olsa bile bir şikayet durumunda iptali söz konusu olabilecek ve yeniden ihaleye çıkarılması Genel Sekreterliğin işlerini çıkmaza sokabilecekti. Böyle bir durumda, Genel Sekreterliğimiz yaklaşık 6 ay daha araçsız kalmasına neden olacaktı.

Yine yapılacak açık ihale usulünde ihaleyi alan firmanın güvenlik anlamında zafiyetlerinin olacağı, terör örgütüyle bağlantılı bir firmanın maliyetine hatta zararına dahi araç kiralamaya katılmayacağı ve ihaleyi almayacağı, ileride bazı terör eylemlerine yol açmayacağını garanti edemeyiz.

Sayın Başbakanımıza Diyarbakır'da planlanan bir suikastin emniyet güçlerince saptanıp çökertildiğini duymuştum. Hatta bu saikastte yer alanlardan bazılarının da kamu kurumlarında çalışmakta olan güvenlik personeli olduğunu da duymuştum. Bundan sonra da ben şahsen kiralanacak araçların kesinlikle açık ihale usulüyle yapılmasının doğru olmadığını bölgemiz ve hassaten ilimiz açışsından ciddi sakıncalar içerdiğini düşünmekteyim."

Genel Sekreter Kurtoğlu ve satın alma komisyonu hakkında müfettişlerin raporu doğrultusunda savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturma açılması ardından da,  davet usulü ihaleyi alan firma alacağından 108 bin lira indirime gittiğine dair dilekçe verirken, Valiliğin soruşturması ardından ihale iptal edildi.

Savcılığın dava açması halinde, ihale satın alma komisyonunun kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanmaları söz konusu olabilecek.

(ANF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.