Hormon tedavisi alın

Hormon tedavisi alın
TİGRİS HABER web sitesine gelen Menopoz dönemi ile ilgili okuyucu soruları ve Uzman cevapları

İki yıl önce menopoza girdim. Ancak sıcak basması ve hararet şikayetim hiç azalmadı. Bunları önlemek için neler yapabilirim? K.P./Kırklareli 
 

Menopozda sıcak basması sorunu kadınların neredeyse yüzde 80'ini etkiliyor. Amerikan Jinekoloji Derneği'ne göre; 10 kadından üçü, günde en az 10 kez sıcak basması ve terleme şikayeti yaşıyor. 
Dernek; sıcak basmalarına karşı en iyi çözümün, hormon tedavileri olduğunu belirtiyor. Ancak meme kanseri ve damarda pıhtı oluşumu gibi riskleri azaltmak için düşük dozda ve kısa süreli tedaviler öneriliyor. Bunun dışında bazı antidepresanlar da sıcak basmalarına iyi geliyor. Vajinal kuruluk gibi şikayetler; ağrı ve enfeksiyona neden olduğu için lokal hormon tedavileri ile su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılabilir. Bitkisel çözümlerin ise daha hafif şikayetleri azalttığı belirtiliyor. Şikayetleriniz için mutlaka hekiminizle görüşün. Hem terleme şikayetini azaltmak, hem de kalp ve kemik sağlığını korumak için; özellikle menopozun ilk beş senesinde hormon tedavilerinden yararlanabilirsiniz. 

Havaların soğumasıyla birlikte basur sorunlarım artıyor. Bunun için ne önerirsiniz? M.Y./Elazığ 

 

Hemoroid, yani basur; makat veya anüsteki varisleşen toplardamar yumağının şişmesidir. Bu rahatsızlığın başlıca nedeni kabızlıktır. Ayrıca genetik yatkınlık da basura neden olabilir. Özellikle soğuk hava, kasları ve damarları büzerek hemoroid şikayetlerini tetikler. Rektal kanama; kanser gibi sağlık sorunlarının habercisi olduğu için bir uzmana başvurulması gerekir. Basur tedavisi için 15 dakikalık sıcak su banyoları öneriliyor. Basur kremleri veya gerektiğinde daha girişimsel işlemler faydalı olabilir. Bu dönemde yüksek lifli gıdalar tüketip bol su için. 

62 yaşındayım. Yakınlarım kulaklarımın iyi duymadığını söylüyor. İşitme cihazı verirler diye doktordan kaçıyorum. Tedavi olmasam bir zararı olur mu? N.D./ Aydın 

 

İşitme kaybı riski 40'lı yaşlardan itibaren artar ve 70 yaşın üzerinde yüzde 75'e varır. Bu durum sosyal hayattan uzaklaşmaya ve depresyona yol açabilir. Son dönemde yapılan bir çalışmaya göre; işitme kaybı beyin dokusunda hasara ve hafıza kayıplarına da neden oluyor. Bu nedenle sorunu ciddiye alıp bir uzamana danışmalısınız. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.