HÜDA PAR Genel Başkanı: AİHM kararları sorgulanmalı

HÜDA PAR Genel Başkanı: AİHM kararları sorgulanmalı
​HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ile yaptığı basın toplantısında, "AİHM kararının çoğunun siyasi olduğunu görüyoruz. Yasal olarak zorunlu olsa dahi ruhen kararların sorgulanması gerektiğine inanıyorum" dedi.

TİGRİS HABER - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam'ı, HÜDA PAR Genel Merkezinde ziyaret etti. İki lider ziyaretin ardından ortak bir basın açıklaması yaparak gündemdeki konulara değindi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'ı ziyaret etme sebeplerinden birinin iade-i ziyaret, diğerinin ise hazırladıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem hakkında öneri ve görüş ifade etmek olduğunu aktaran Davutoğlu, Meclis'teki 2021 bütçe görüşmelerini eleştirdi.

Davutoğlu: Öyle bir bütçe ki bütçe açığı 245 milyar TL

Davutoğlu, "Öyle bir bütçe ki bütçe açığı 245 milyar TL. Bundan 4 sene önce bu bütçe açığı 25-30 milyar TL düzeyindeydi ve kapanmak üzereydi. Öyle bir bütçe ki faiz harcamaları 180 milyar TL. Bundan 4 sene önce ise başbakanlığı bıraktığımızda faiz harcamaları 45 milyar TL civarındaydı ve o da azalma trendi içindeydi.  Öyle bir bütçe ki kamu harcamaları yüzde 22 düzeyinde. Daha geçen sene kamu harcaması bütçenin yüzde 20'si düzeyindeydi. Eğitim ayrılan kaynak yüzde 8'lere inmiş yüzde 17'lerden.  Yani kamu harcaması demek; israf, şatafat, lüks gibi kaçınılması gereken bu zor ekonomik esnasında aşılması gereken hususlardır" dedi.

Sivil toplumu tümüyle tehdit altına alan uygulamalar söz konusu"

Meclis'te görüşülen ve Yardım Toplama Kanununda değişiklikle ilgili düzenlemeler de yer aldığı kanun teklifine de tepki gösteren Davutoğlu, "Parlamentoda görüşülmekte olan İçişleri Bakanlığına; derneklere, vakıflara kayyum atama yetkisini genişleten ve sivil toplumu tümüyle tehdit altına alan uygulamalar söz konusu. Hızlı bir otoriteleşme trendi içerisindeyiz. Ve bunun karşısında insan hak ve özgürlüklerini savunan, hukuku, ekonomiyi ve toplumun geniş kesimlerinin kaygılarını, değerlerini önceleyen bir yaklaşım benimsemek lazım." dedi.

Demirtaş'ın tutukluğu hakkındaki AİHM kararı

Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu hakkında AİHM'nin verdiği karara ilişkin bir soruya Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, bazı hukuk ilkelerinin kişiler üzerinde konuşulduğunda sapmalara yol açtığını söyledi.

Davutoğlu, suçlamayla karşılaşan kişi yargılanırken istisna yoksa tutuklu yargılanmaması gerektiğini vurguladı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam ise: “Dosya ve AİHM'nin verdiği karar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değilim. Özel meseleyle ilgili görüş bildirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Devletler biraz zorunluluktan bir de çağın gereği uluslararası kuruluşların içinde bulunurlar. Devletler rotalarını bu şekilde çizerler. Türkiye Cumhuriyeti de rotasını ilk günden batıya dönmüştür. AİHM Türkiye Cumhuriyetine göre uyulması gereken bir karar olarak önümüzde duruyor. Madem uluslararası sözleşmelere uymuşsunuz gereğini yapmışsınız. Hukukçu olarak yıllarca AİHM dosyalarını takip ettim. Kararlarının çoğunun siyasi olduğunu görüyoruz. Başörtü kararında bunu gördük. AİHM kararları hukukun üstünlüğüne dayanıyor diyemeyiz. Yasal olarak zorunlu olsa dahi ruhen kararların sorgulanması gerektiğine inanıyorum. Uluslararası yönelişimizin Avrupa birliği değil İslam ümmetiyle olması gerektiğine inanıyoruz. Biz islam kültürünü taşıyoruz. İstanbul Sözleşmesi de uluslararası alanda imza attığımız bir sözleşmedir. Ama biz bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Batı medeniyetiyle bizim medeniyetimiz arasında gen uyuşmazlığı var. Ülkemizin her gelen karara uyan mekanizmadan çıkması lazım” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.