HÜDA PAR’dan Bakan Selçuk'a "anadil" tepkisi

HÜDA PAR’dan Bakan Selçuk'a  "anadil"  tepkisi
HÜDA PAR Sözcüsü Şehzade Demir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, anadilde eğitim yasağına, “mevcut anayasa, yok sayma ve ötekileştirme temeli üzerine inşa edilmiştir” diye tepki gösterdi.

HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, Siirt Milletvekili Sıddık Taş'ın soru önergesine yanıt olarak "Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez." yanıtını değerlendirdi.

Demir; enflasyon, Türkiye'nin korkunç uyuşturucu tablosu, Danıştay'ın TSK'da başörtüsü kararı, işten çıkarmalarda keyfilik ve Güvenlik Soruşturması Yasası gibi iç gündemin öne çıkan konularını değerlendirdi.

‘Anadilde eğitim yasağı, Türkiye'nin çözmesi gereken temel sorun’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, Anayasa'nın 42'nci Maddesi'ne atıfta bulunarak 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.' ifadesini değerlendiren Demir, "Evrensel hukuk ilkeleri ile insani temel hak ve özgürlükler hususunda mevcut olan ihlal ve ihmallerin temel dayanağının askeri cunta tarafından hazırlanan 1982 Darbe Anayasa'sı olduğu aşikârdır. Sayın Bakanın açıklaması da göstermiştir ki; mevcut anayasa, yok sayma ve ötekileştirme temeli üzerine inşa edilmiştir. Evrensel hukuk ilkelerinin, eğitimde fırsat eşitliğinin, eşit vatandaşlık ilkesinin ve adaletin yok sayılması anlamına gelen anadilde eğitim yasağı, Türkiye'nin çözmesi gereken temel sorunlardan biridir. Bu tür insani temel hak ve özgürlüklere dair yasakların 'dogma' haline getirilmesi, kardeşlik ve huzurun sağlanmasına asla müsaade etmeyecektir. Türkiye, bu kısır döngüden bir an önce kurtarılmalı, İslam medeniyetinin birliktelik ve kardeşlik değerlerini ikame etmelidir." dedi.

Güvenlik soruşturması yasası

Kamuya ilk kez veya yeniden atanacak çeşitli kamu görevlilerine yönelik güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını içeren kanun teklifinin, tüm tepkilere rağmen TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesini değerlendiren Demir, "Güvenlik soruşturması prosedürünün, devlet memuriyetine girecek kişilerin yakınlarına uygulanmasından vazgeçilmesi ve sadece kişinin kendisinin baz alınması elbette teklifin ilk haline göre olumlu bir gelişmedir. Buna rağmen öğretmenlerin de güvenlik soruşturması uygulamasına dâhil edilmesi, 'ilişik, irtibat, iltisak' gibi soyut kavramlara tekrar yer verilmesi, suiistimaller ile keyfiliklerin önünü açmaktadır. Masumiyet karinesi gibi Anayasal bir hakka rağmen kişiyi idare karşısında savunmasız bırakacak bu uygulamanın arşiv kaydı ile sınırlandırılması, hukukun üstünlüğünün gereğidir. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanını; söz konusu tasarıyı bir kez daha görüşülmek üzere parlamentoya geri göndermeye davet ediyoruz." çağrısında bulundu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.