İHD Diyarbakır Şubesi  eski Başkanı Bilici'ye 15 yıl hapis istemi

İHD Diyarbakır Şubesi  eski Başkanı Bilici'ye 15 yıl hapis istemi
İHD eski Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici'nin  "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davada savcı, 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişin hapis istemiyle mütalaa verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve eski Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici'nin 2011-2014 yılları arasında, derneğin ihlal raporlarını hazırlamak ve hak örgütleri toplantılarına ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) faaliyetlerine katılmaktan dolayı hakkında açılan davanın duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 Bilici'nin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5/1. maddeleri uyarınca "örgüt üyeliğinden"  7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, savcı ceza istemiyle esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.

 Savcı DTK'yi yasama organı olarak tanımladı

 Cumhuriyet savcısı, mütalaasında; DTK'nin Abdullah Öcalan'ın 4 ayaklı paradigmasının 3'üncü ayağını oluşturan kurucu bir meclis olduğunu savunarak, DTK'nin hedefinin özerklik stratejisini hayata geçirmek amacıyla KCK/TM'nin parlamento yapısını oluşturan yasama organı olduğunu ileri sürdü.

 Mütalaasında DTK'nin demokratik özerkliği gerçekleştirmek amacıyla örgüt hedefleri doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarını örgütlediği bu hususta çalıştay,  konferanslar düzenlediğini ileri süren iddia makamı, DTK'nin Kürdistan'ın çatı örgütlenmesi olduğu ve Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla PKK/KCK ile bağlantılı faaliyet yürüttüğünü öne sürdü.

 'Talimatla moderatör oldu'

 Mütalaasında, Bilici'nin DTK tarafından düzenlendiği değerlendirilen “Göç Konferansı”na aldığı talimat üzerine moderatör olarak görev yaptığı, Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve muhatap alınması için düzenlenen eylemlerine katıldığını, operasyonlar karşı canlı kalkan olarak eylemlerini örgütlendirdiğini savunan iddia makamı, "KCK örgütü yapılanmasının amacı doğrultusunda tabana yayılma faaliyeti olarak ilerde kurulacak sözde özerk Kürdistan'ın bir nevi ulusal kurucu meclisi olarak kabul gören DTK'nın içerisinde üye olarak aktif bir şekilde bulunduğunu" belirtti.

 Cumhuriyet savcısı, mütalaasında; dosya bir bütün olarak değerlendirildiğinde Bilici'nin üzerine atılı "örgüte üye olmak" suçunu işlediğini savunarak ilgili madde uyarınca cezalandırılmasını istedi.

 Bilici ve avukatları Barış Yavuz, Serdar Çelebi ve Mehmet Öner'in hazır bulunduğu duruşmada, iddia makamın mütalaasının sunmasının ardından avukatlar esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere süre talebinde bulundu.

 Mahkeme, avukatların mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebini kabul ederek duruşmayı erteledi. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.